Gljiva sa paučjim otrovom rešenje za malarične komarce

Novosti online

31. 05. 2019. u 23:33

Гљива са паучјим отровом решење за маларичне комарце

Depositphotos

Gljive, genetski modifikovane da proizvode otrov pauka, pokazale su se izuzetno efikasnim u suzbijanju malaričnih komaraca
Gljive, genetski modifikovane da proizvode otrov pauka, pokazale su se izuzetno efikasnim u suzbijanju malaričnih komaraca. U roku od 45 dana na probnom poligonu broj komaraca smanjen je za 99 odsto.

Istraživači sa Univerziteta u Merilendu i Instituta IRSS u Burkini Faso kažu da njihov krajnji cilj nije da istrebe komarce, već da zaustave širenje malarije, koja se prenosi kada se ženke komaraca hrane krvlju.

Širom sveta svake godine od malarije umre 400.000 ljudi.Naučnici su identifikovali gljivu Metarhizium pingshaense, koja u prirodi inficira komarce Anopheles – krivce za širenje malarije.

PROČITAJTE JOŠ - UNIŠTAVANjE "KRVOPIJA": Prvo da se utvrdi gde su legla komaraca, pa onda zaprašivanje

Onda su odlučili da pojačaju gljivu, a za to su se okrenuli otrovu jedne vrste pauke iz Australije. Genetske instrukcije za pravljenje otrova ugradili su u genetski kod gljive, tako da počne da proizvodi otrov kada se nađe u komarcu.

„Zamenili smo paukove zube sa gljivom“, objasnio je za Bi-Bi-Si profesor Rejmond Sent Ledžer sa Univerziteta u Merlendu.

Nakon laboratorijskih testova, usledila je proba na terenu, gde je napravljen mali ekosistem okružen sa duplom mrežom koja je sprečavala komarce da napuste prostor. Za 45 dana zabeležen je pad populacije komaraca od 99 odsto.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije