Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, prema kojoj bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture Republike Srpske (RS) je nesprovodiva, jer bi se takvom odlukom oduzela i teritorija RS, navedeno je u obrazloženju zahteva predsednice RS Željke Cvijanović za sazivanje posebne sednice Skupštine RS.


Sednica Narodne skupštine RS biće održana sutra u Banjaluci povodom nedavne odluke Ustavnog suda BiH da neustavnim proglasi član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, odnosno da vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem ima država BiH, a ne entiteti.


U materijalu za posebnu sednicu, objavljenom na zvaničnoj stranici skupštine, navedeno je da Ustavni sud BiH, osporavajući taj član zakona "osporava svoj kredibilitet i narušava dejtonsku strukturu i raspodelu teritorije među entitetima u odnosu 49 prema 51 odsto".


Dalje se podseća na odluke Visokog predstavnika iz 2005. godine, kada je nametnuo tri zakona o zabrani raspolaganja imovinom, kao i na neuspešan rad Komisije za državnu imovinu, utvrđivanje i raspodelu državne imovine, određivanje prava i obaveza BiH, entiteta i Brčko Distrikta u upravljanju državnom imovinom.


Navedeno je i da je Ustavni sud BiH 2011. godine, razmatrajući raniji zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom raspolaganja, nije odlučio ko je vlasnik te imovine, već samo da skupština RS nema ustavnu nadležnost da reguliše tu pravnu materiju.


Ta odluka, ocenjeno je, suprotna je odluci istog suda iz 1998. godine, da su entiteti isključivo nadležni, po principu podele vlasti, da regulišu imovinsko-pravne odnose.


Još se ističe da Parlamenta skupština BiH nije donela nijedan propis iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa.


U materijalu za posebnu sednicu parlamenta RS najavljeno je da će posle rasprave biti usvojeni i određeni zaključci.


Posle odluke Ustavnog suda BiH predstavnici RS odlučili su da obustave učestvovanje u donošenju odluka u institucijama BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji bi obustavio prisustvo sudija stranaca u tom sudu.