Sajam turizma u Banjaluci okupio 150 učesnika iz 11 zemalja

D. L.

18. 04. 2019. u 18:56

Сајам туризма у Бањалуци окупио 150 учесника из 11 земаља

Ilustracija / Foto D.Milovanović

Promoter Sajma glumac Miloš Biković istakao je da su kultura i turizam usko povezani, te da ujedinjavanje kulturnih prostora Srpske i Srbije treba da prati i objedinjavanje turističkog prostora

U Banjaluci je u četvrtak, 18. aprila otvoren Međunarodni sajam turizma, koji je okupio 150 izlagača iz 11 evropskih zemalja.

Promoter Sajma glumac Miloš Biković istakao je da su kultura i turizam usko povezani, te da ujedinjavanje kulturnih prostora Srpske i Srbije treba da prati i objedinjavanje turističkog prostora.

- Ako se Srbija sve više otvara ka svetu i ima sve više i više turista, onda to treba da bude trend i u Srpskoj i da na takav način pomognemo našem narodu sa obe strane Drine, te doprinesemo promociji turističkog, ali ujedno i kulturnog proizoda, rekao je Biković novinarima nakon otvaranja sajma.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Dragica Kovač izrazila je zadovoljstvo što su Republika Srpska i Banjaluka dobile ovako značajnu turističku manifestaciju.

- Banjaluka je to i te kako zaslužila jer ima šta da ponudi, od gastronomije, prirodnih lepota, do ljubaznih domaćina, rekla je Kovačeva.

Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da kulturni turizam čini značajan dio zanimljivih turističkih proizvoda i kapaciteta, te da treba uložiti sve napore da se promoviše i razvija.

Pročitajte još - Krajem aprila međunarodna konferencija i sajam turizma

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ocenio je da je Sajam, iako se organizuje prvi put, pokazao svoj potencijal i kapacitet.

- To govori da Banjaluka i Republika Srpska imaju šta da pokažu, te nam je cilj da našem gradu omogućimo da napravi nove korake u turizmu. Ovi dani, kada se održavaju brojni koncerti, konferencije, te međunarodni događaji, pokazuju nam na čemu možemo da gradimo veću posjetu i vidljivost grada na Vrbasu, rekao je Radojičić.

On je istakao značaj sajma, jer predstavlja turistički potencijal Republike Srpske, ali i drugih dalekih destinacija.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Miroslav Knežević izrazio je zadovoljstvo što vlade Srbije i Srpske uspešno kontinuirano rade na razvoju turističke ponude.

- Imamo zajednički cilj, a to je da što više turista privučemo u Srbiju i Srpsku, te je ovaj sajam dobra prilika, osim da se predstave turistički potencijali, takođe i da vidimo šta to možemo predstaviti kao zajednički regionalni turistički proizvod, koji ćemo predstaviti turistima sa dalekih tržišta, rekao je Knežević.

Međunarodni sajam turizma u Banjaluci biće otvoren do subote, 20. aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije