PRED sutrašnji nastavak svedočenja bivšeg komandanta 35. divizije ABiH Fadila Hasanagića u predmetu protiv generala Sakiba Mahmuljina za zločine mudžahedina prema srpskim zarobljenicima iz Vozuće i područja Zavidovića, porodice nestalih Srba se nadaju da će saznati punu istinu o svojim najmilijim.

Nadaju se, kako kažu, da će i odgovorne stići kazna kada je postupak protiv glavnokomandujućeg ABiH Rasima Delića vođen pre više od deceniju u Haškom tribunalu.


PROČITAJTE JOŠ:
Bivšem borcu ID odšteta 3.000 KM

- Sa sigurnošću znamo da je moj otac Ranko zarobljen na Ozrenu i odveden u logor mudžahedina u Gostović i od tada mu se gubi svaki trag - kaže njegov sin Milenko Lazić.

Nepoznata je sudbina i Miloša Pejića. Izvesno je samo da je i on nakon pada Vozuće u ruke ABiH septembra 1995. odveden u mudžahedinski kamp kod Zavidovića.

- Očekujemo da od komandanata ABiH i samog Mahmuljina čujemo gde su nakon pogubljenja oni sahranjeni. Samo želimo da pronalaskom posmrtnih ostataka dostojno sahranimo oca i da imamo mesto gde ćemo paliti sveće i dolaziti na njegov grob - reči su sina nestalog Veselka Pejića.

Na poslednjem ročištu 21. februara, komandant 35. divizije ABiH ponovio je tvrdnje bezbednjaka te jedinice Fikreta Skejića i načelnika operativno-nastavnog organa Ahmeta Odžečkića da su pripadnici odreda "El mudžahid" oteli 61 srpskog borca i tri žene u srpskom naselju Kesten na Ozrenu.

Sakib Mahmuljin

Hasanagić će sutra nastaviti sa iznošenjem svog svedočenja, a u dosadašnjem je tvrdio da je Mahmuljina obavestio da kod Zavidovića u kampu mudžahedina plaćenici iz islamskih zemalja muče i ubijaju zarobljenike.

- Poslao sam i izveštaj komandantu korpusa našta mi je Mahmuljin rekao "rešiće se to" ili "rešićemo to". Nisam bio u kontaktu sa komandantom odreda "El mudžahid", jer je komandant korpusa imao kontrolu nad njima, odnosno Odred je bio u sistemu rukovođenja i komandovanja Trećeg korpusa, a kod nas samo formalno - rekao je pred Većem Suda BiH za ratne zločine u Sarajevu Hasanagić.


PROČITAJTE JOŠ:
SAMOUBISTVO U BANjALUCI: Obesio se zamenik generalnog direktora "Nestro petrola"

I u Zavičajnom udruženju Zavidovićana porasle su nade da će nakon 23 godine od zločina nad Srbima sa prostora Vozuće i Zavidovića odgovorne stići zaslužena kazna.


IZMEŠTANjE TELA

ZA Srbe iz Vozuće i Zavidovića posebno je bolno više od dve decenije skrivanja sudbine zarobljena 64 srpska borca i civila u ozrenskom naselju Kesten prilikom njihovog povlačenja iz Vozuće. Kako je utvrđeno svedočenjem muslimanskih komandanata, njih su mudžahedini odveli u svoj kamp u Gostoviće kod Zavidovića i svirepo pogubili. Prvo su sahranjeni u selu Kučice, a kasnije su im tela premeštana na nepoznate lokacije i dosad većina nije pronađena.