ŠAMAC - Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković izjavio je juče da će prihvatanje predložene adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) dodatno potopiti poljoprivrednu proizvodnju.

- Oni se utrkuju oko potpisivanja adaptacije SSP kao da će to poljoprivrednim proizvođačima u BiH doneti nešto dobro, a svi dobro znamo da će to dodatno potopiti poljoprivrednu proizvodnju. Ministar Šarović naglasio je da će potpisivanje SSP pogoditi najviše dva sektora - mlekarski i mesoprerađivački - rekao je Marinković novinarima.

On je napomenuo da je u svakoj normalnoj zemlji stočarski sektor nosilac poljoprivredne proizvodnje, a sama činjenica da će ta dva sektora biti najpogođenija dovoljno govori.

- Imamo i najnižu otkupnu cenu junadi u Evropi, koja je oko dva evra ili nešto malo više, dok je u evropskim zemljama dva evra i 22 ili 30 evrocenti, tako da je i posao s Turskom na neki način već doveden u pitanje kada je reč o poljoprivrednim proizvođačima - naglašava Marinković.

On kaže da vlasti u BiH, u očekivanju poljoprivrednika da će im uvesti plavi dizel, povećavaju akcize i time dodatno poskupljuju ionako posrnulu poljoprivrednu proizvodnju.


OPET BLOKADA GRANICA

- Pokušaćemo da iskoristimo neke mere koje nisu tako popularne, ali bojimo se da ćemo na kraju ipak morati da blokiramo granice i puteve i ne znam koje sve institucije da bismo ostvarili svoja prava - rekao je Marinković.

Marinković ističe da poljoprivreni proizvođači na sve pozive i apele upućene vlastima da se sastanu i eventuano ukažu na alarmantno stanje u poljoprivrednoj proizvodnji u BiH ne nailaze na pozitivne odgovore iz Saveta ministara BiH, niti nadležnih ministarstava.