Председница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да однос према мигрантској кризи указује на општи неред у БиХ и непостојање координације и свијести институција на нивоу БиХ за решавање проблема миграната.

Цвијановићева је истакла да став Српске о смештању миграната у Меденом Пољу код Босанског Петровца остаје непромењен, да је то неприхватљиво и да нема подршку републичких институција.

Она је поручила да Република Српска нема услове за збрињавање миграната, те да им једино може пружити хуманитарну помоћ кроз обезбеђивање оброка и воде док пролазе кроз њену територију.

Прочитајте још - Српска неће мигранте у Меденом пољу

- Република Српска не може да брине о њиховом здравственом стању, а са аспекта безбедности не може да прати њихова кретања. Ако из ЕУ поручују да морамо бити солидарни, ми кажемо да хоћемо, али не можемо збрињавати мигранте, навела је Цвијановићева.

Председница Српске сматра да би ЕУ требало да отвори границе, јер мигранти нису дошли с намером да остају у БиХ. Цвијановићева разуме потешкоће са којима се сусрећу грађани и институције у Бихаћу, наводећи да они сами не могу да реше проблем мигрантске кризе.