Srpska neće migrante u Medenom polju

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 10. 2019. u 09:42

Српска неће мигранте у Меденом пољу

Milorad Dodik Foto D. Pozderović

Federacija BiH se suočava sa sve većim problemom sa izbeglicama iz Sirije i drugih zemlja. Dodik: Plan skovan u Sarajevu, kako bi Srbi bili proterani iz tog povratničkog sela

NAKON što je Operativna grupa za pitanje migracija u Unsko-sanskom kantonu zatražila hitno izmeštanje migranata iz kampa "Vučjak" kod Bihaća, Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, kaže da nadležne institucije u BiH ništa ne rade i da ne postoje kvalitetan odgovor.


On je poručio da Srpska neće prihvatiti da migranti iz Bihaća budu izmešteni u srpsko povratničko selo Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca. On je istakao da BiH nema adekvatan odgovor na migrantsku krizu i da su svi dosadašnji postupci učinjeni kako bi se opravdao nerad.


Dodik je naglasio da bi smeštanje migranata u Medenom Polju imalo političku dimenziju, čiji je cilj proterivanje Srba sa vekovnih ognjišta.


- To je smišljeno u Sarajevu da bi Srbi bili proterani iz Medenog Polja, odnosno sa svojih vekovnih ognjišta - rekao je on.


Srpski član Predsedništva BiH je naglasio da bi problem migranata mogao da sruši temelje BiH, jer institucije na nivou BiH nisu ništa uradile kako bi odgovorile na ovo pitanje.


- Pokušaji da se sve formalizuje na nivou BiH išli su u pravcu toga da bude opravdan nečiji nerad, a zatvaranje granica u Evropi je dovelo RS i FBiH u situaciju da se mora naći rešenje za ovaj problem - dodao je Dodik.


Dodik kaže da Srpska, po pitanju migranata, ima jasan stav i da neće dozvoliti prihvatne centre na svojoj teritoriji.


- Potrebno je obezbediti adekvatan smeštaj za migrante na području Bihaća, kao i logistiku. Dolazi zima i ne smemo izgubiti humanitarnu dimenziju, a RS je spremna da pomogne u finansiranju centra za migrante u ovom gradu - rekao je on.Srbi koji žive u Federaciji BiH, pre svega u opštinama Petrovac, Drvar, Grahovo i Glamoč, najavljuju da će blokirati sve prilaze Medenom Polju ako se migranti pokušaju prebaciti iz Bihaća na ovu lokaciju.


- Srbi će blokadom puta Drvar - Bosanski Petrovac sprečiti eventualno premeštanje migranta iz Bihaća u srpsko selo Medeno Polje, jer bi realizacija takve odluke predstavljala kršenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma - kaže predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.


Pročitajte još: Bez opreme čekaju migrante!


On kaže da bi smeštajem migranata u Medeno Polje migrantska kriza bila približena i međuentitetskoj granici, jer je to selo vazdušnom linijom udaljeno od Drinića, odnosno RS manje od tri kilometra.


- Biću tamo prvi sa svoje troje dece, kao i svi Srbi delegati u Domu naroda, načelnici četiri srpske opštine, jer branimo koncept povratka - rekao je Radanović.


On je rekao da će, osim svih srpskih predstavnika na nivou BiH i Federacije BiH, pozvati ambasadore zemlja potpisnica Dejtonskog sporazuma - SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, EU, da zajedno taj dan budu sa Srbima na blokadi puta i da spreče tu nameru kantonalne vlade.


VEKOVNA SRPSKA ZEMLjA

ĐORĐE Radovanović ističe da je Medeno Polje okruženo srpskim selima Suvaja, Kolunić, Vrtoče, Oštrelj, Vedro Polje i da tu, osim Srba, nikada niko nije živeo, i dodaje da vlasti USK sada predlažu da se tu pošalje 6.000 do 7.000 muslimana iz afro-azijskih zemlja. On je ukazao da kroz istoriju postoje stalna nastojanja da se Srbi zatru na tom području, i to od 1941. godine, preko 1995. pa do sada.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije