Ni tikva ni bundeva, već ludaja iz Kikinde i to duga 395,4 centimetra najduža je na svetu i ušla je u Ginisovu knjigu rekorda. To je zvanični potvrdila i komisija ove jedinstvene publikacije na planeti izdajući sertifikat vlasniku ovog rekorda Goranu Laziću (43). Njegova tikva izmerena je na takmičenju u Sloveniji, u mestu Mozirje kod Ljubljane, 21. septembra prošle godine.

Tamo se održavalo slovenačko državno prvenstvo najtežih buča, kako kažu Slovenci. Međutim, takmičar iz ravnog Banata sve je iznenadio kada se pojavio sa tikvom dugom bezmalo četiri metra. Slovenci čak nemaju ni takmičare u ovoj kategoriji, ali je tikva iz Kikinde prošla zvanično merenje i zauzela prvo mesto. I to na svetu. Sa svojom ludajom Lazić je oborio dotadašnji Ginisov rekord iz 2015. godine od 379 centimetara.

Pročitajte još: Pola veka za istom tezgom: Živka je veteran Palilulske pijace

- Na takmičenje u Sloveniju tikvu sam odneo autobusom. Najpre redovnom linijom od Kikinde do Beograda, a onda na isti način do Ljubljane. Da je bila dva centimetra duža ne bi mogla da stane u prtljažnik. Kad sam je doneo, svi su bili u čudu i smejali su se, vozač, kondukter i putnici, a hrvatski carinici su se krstili – prepričava Goran Lazić, građevinac iz Kikinde koji se tek od prošle godine bavi ovom proizvodnjom, ali vrlo uspešno, potvrdilo se.Bundeve je gajio u bašti pored kuće, ali je prethodno obogatio zemljište tresetom. Uložio je, kaže150.000 dinara u baštu i tu su prošlog leta narasle još dve pobedničke tikve. Jedna je zvanična rekorderka u našoj zemlji.

- Moj prijatelj Milan Vučen, takođe građevinac i ja odgajili smo tikvu dugu 366 centimetara, koja je pobedila na 34. “Danima ludaje” u Kikindi. Dok se u Kikindi održavala ta manifestacija, ja sam bio u Sloveniji na drugom takmičenju. Tako smo istovremeno pobedili i Vučen i ja. I njegova bundeva je postavila novi rekord “Dana ludaje”. I tikva od 352 centimetra koja je na “Danima ludaje” zauzela drugo mesto, takođe je iz moje bašte, a na takmičenje je odnela moja devojka Dejana Krasin – navodi Lazić kojem je prekjuče zbanično stogao sertifikat od Ginisa.

Ovaj Kikinđanin već ima nove ambicije u odgajanju teških i dugih bundeva. Nedavno je uložio 1.600 evra u podizanje plastenika dimenzija osam sa 30 metara. Ovog proleća zasadiće nove ludaje i veruje da će opet kod njega narasti najteže i najduže.

- Planiram da gajim četiri džinovske bundeve. Želja mi je da i u toj kategoriji oborim svetski rekord koji sada iznosi 1.190 kilograma. Može to da se postigne, ali treba dosta odricanja. Šest mesci treba svakog božijeg dana da se radi i nadzire. I da ništa ne krene po zlu, da se ne dogodi neko strašno nevreme, da ne padne veliki grad ili neka druga nevolja da se ne desi – opsuje vlasnik Ginisovog rekorda.Hoće li i ove godine pući tikva ili novi rekordi iz Lazićeve bašte i plastenika, znaće se na početku jeseni.

MUKE ZBOG DUŽINE


- Prošle godine smo imali dosta muke, tikve smo gajili na otvorenom. U jednom trenutku nismo znali šta da radimo. Izrasla je duže od postolja koje smo napravili, pa smo kopali zemlju da odozgo raste na dole, u zemlji – otkrio je Vučen proizvođačke muke.

NIŠTA MU SE NE OMAKNE

- U Sloveniji nisam dobio novčanu nagradu, a moj lični trošak iznosio je oko 500 evra. Morao sam da pribavim i fitosanitarni sertifikat. Sve sam sam finansirao. Na kikindskim “Danima ludaje” ne izdaje se sertifikat, ali je nagrada za prvo mesto 100.000 dinara. Nadam se da ću ove godine imati najtežu tikvu. Meni sve uspe. Ne može ništa da mi se omakne – samouveren je Goran Lazić.