Ručno rađene igraonice: Mesta kao iz bajke

B. CARANOVIĆ

06. 07. 2019. u 12:33

Beograđanka Jelena Damnjanović sa svojim timom već nekoliko godina ručno izrađuje dečje igraonice. NJena dela krase kutke za zabavu mališana od srpske prestonice do Dubaija

Ручно рађене играонице: Места као из бајке

Jelena Damnjanović / Foto K. Mihailović

U PROSTRANOJ radionici beogradskog naselja Zvezdara, ušuškanoj i udaljenoj od gradske buke, već pet godina nastaju dečji gradići iz snova. Bajkovite predele, patuljke, vilenjake, cvetne livade, morske dubine, mornarske palube koje krase igraonice za najmlađe širom Srbije i sveta, osmišljava, crta, projektuje, a zatim deo po deo "zida", slikarka Jelena Damnjanović (39). Tematske igraonice koje stvara, unikatne su i jedinstvene ne samo u našoj zemlji, već i regionu.

Od crteža i junaka koje je Jelena izmišljala da zabavi ćerku Nađu (10), spontano je nastajao porodični posao. Iz želje da i igraonice u kojima se igra njena devojčica postanu nesvakidašnje, počela je da kreira ova čudesna mesta. NJena dela krase kutke za zabavu mališana u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kraljevu, Pančevu, ali i Zagrebu, Dubaiju, Austriji, Nemačkoj...

- U početku sam samo oslikavala zidove igraonica likovima iz svoje mašte, nikad ne ponavljajući istu sliku i priču, niti popularne junake iz crtanih filmova i stripova - priča nam ova umetnica, koja je školovana osim za zidno slikarstvo i za poslove restauracije i konzervacije zidnog i štafelajnog slikarstva. - Postepeno smo počeli da radimo i "presvlačenje" lavirinata u igraonicama, pa su umesto uobičajenih delova - jednostavnih puteva, tobogana i mreže, naši dobijali identitet.

Danas četvoročlani tim, koji čini Jelena, njen suprug i dvojica porodičnih prijatelja, radi kompletno uređenje dečjih igraonica. U praznom prostoru sa pustim zidovima, kreiraju svaki detalj, igračku i rekvizit. Po načinu izrade, izgledu, originalnom stilu, Jelenine igraonice su nesvakidašnje. Svaki od 60 dosadašnjih radova pravi su mali arhitektonski projekti.

- Najviše volim da radim u prostorima koji nisu ni premali ni preveliki, u idelanih od 150 do 200 kvadrata, ali pravili smo i dečje igraonice od 500 kvarata i one od 80 - priča Jelena. - Kad uđem u prostor, vidim i osetim gde bi šta trebalo da bude. Najviše volim da radim kada mi se dozvoli sloboda da sama osmislim i kreiram.

Dok Jelena završava detalje za igraonicu u Mladenovcu, njen prijatelja Sloba prema skici sklapa delove lavirinta.


- Naš pečat je to što je apsolutno sve ručni rad i zato nam treba više vremena nego da montiramo industrijske, naručene komade - nastavlja Jelena. - Potrebno je oko mesec dana intenzivnog rada, od momenta kada uđemo u prostor i počnemo sliku da pretvaramo u delo. Dešavalo se da za 12 dana oslikam 500 kvadrata zida. Tada sam od ujutru do uveče na skeli, umazana bojama. Perfekcionista sam, pa se dešava da gosti pomisle kako je u pitanju print, a ne ručno oslikavanje. U proseku uradimo osam igraonica godišnje.


BEZ OŠTRIH IVICA

ZA sve materijale koje koristimo imamo evropski sertifikat - kaže Jelena. - U našim igraonicama postoji spisak uputstava za upotrebu, a lavirinte radimo prema propisanim standardima. Koristimo kovano gvožđe, drvo, presvlačimo ga sunđerom ili obrađenim stiroporom i nema nijedne oštre ivice ili stranice. Arhitekte nam rade statiku i bezbednost. Sa druge strane, odluka vlasnika igraonice da prostor za decu održavaju čistim i bezbednim, njihova je dobra volja, jer ne postoji nikakve inspekcija koja to kontroliše.


PREKRETNICA

PREKRETNICA u poslu se dogodila pre dve godine, kada nam je čuvena švedska firma za izradu delova za igraonicu, ponudila da postanemo deo njihove priče - kaže naša sagovornica. - Mogla sam da biram da postanemo deo velike industrijske proizvodnje, da radimo po kalupu, ili da nastavmo kao do sada. Odabrali smo da ostanemo mali, da ne prodamo svoju slobodu i da radimo polako, ali sa dušom i ljubavlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije