Seks na poslu nije kažnjiv!

B. Caranović

13. 08. 2017. u 19:01

Različite reakcije posle nedoličnog ponašanja medicinske sestre leskovačke bolnice u radno vreme. Zakon o radu ne odruđuje kaznu za ovaj čin za vreme rada, dok svaki jedanaesti zaposleni kod nas koristi radno vreme za vođenje ljubavi

Секс на послу није кажњив!

UVREŽENI stereotip o uzbudljivim medicinskim sestrama, koje ispod radne uniforme ne nose gotovo ništa, osmeh i na sam pomen teme “seks”, možda i jesu glavni razlog što je od “komarca nastao slon”. Medicinska sestra leskovačke bolnice, razvedena četrdesetogodišnjakinja, uhvaćena je na delu dok je vodila ljubav sa svojim dečkom, koga je usred noći “prošvercovala” u praznu bolesničku sobu, i to dok je bila na smeni. Zakon o radu ne može eksplicitno da odredi kakva sankcija sledi za seksualni čin za vreme posla, ali svaka firma ima svoje procedure i kodekse ponašanja, kao i podrazumevane kazne za njihovo kršenje - Kako za gledanje TV-a u radno vreme, igranje igrica, ili - seks u radno vreme.

Stotine komentara izazvala je vest o “posrnuloj” službenici zdravstvenog sistema. Dok se jedni otvoreno zalažu za linč, pitajući se “ko zna šta se radi u noćnim smenama po bolnicama”, drugi je brane tvrdnjama “o licemerju sistema”, s obzirom na to da se, kako kažu “ćuti na uzimanje mita od pacijenata, nedostatak lekova, česte pauze...”

DA NJEN slučaj nije usamljen, ne samo na našim prostorima, svedoče i mnoga istraživanja, ankete, ali i nedavna inicijativa švedskog socijaldemokrate da se uvede pauza od sat vremena za seks! Tako je nedavno istraživanje jedne naše marketinške agencije pokazalo da svaki jedanaesti zaposleni koristi radno vreme za upražnjavanje seksa. Takođe, prema ovom istraživanju nije mali broj i onih koji se samozadovoljavaju za vreme radnog vremena, pa je tako pet odsto žena priznalo šta radi iza zatvorenih vrata, kao i 13 odsto muškaraca.

Rezultati druge analize portala Moj Posao potvrdili su da je četvrtina ispitanika imala seksualne odnose u prostorijama firme u kojoj rade! NJih 50 odsto praktikovalo je seks u svojoj kancelariji, 31 odsto imalo je odnose u ostavi, a 30 odsto u toaletu. U tuđoj kancelariji seksualne odnose je imalo 16 odsto ispitanika, a 25 odsto u sobi za sastanke.

Statistika i anonimni odgovori, nešto su, ipak, posve drugo od posledica koje slede za “in flagrante”!

Po rečima psihoterapeuta, profesorke dr Nevene Čalovske-Hercog, mnogo veća kazna za medicinsku sestru s početka naše priče, biće preživeti posle medijske hajke i progona male sredine, inače zatvorene i konzervativne.

- OPRAVDANO je da postoji pauza na svakom radnom mestu, a kako će ko da je koristi, niko ne treba da se meša - kaže naša sagovornica. - Ovaj događaj u leskovačkoj bolnici pratilo je niz ružnih insinuacija, čaršijskog prepričavanja, a suština je jednostavna. Naravno da je reč o prekršaju. I svaka radna organizacija ima svoje pravilnike ponašanja i postupanja u slučaju kršenja tog pravlnika. Svakako da su sankcije za takvo ponašanje neminovne, bilo da je reč o opomeni, upozorenju, premeštaju na drugo radno mesto, suspenziji ili otkazu. Prekršaj se kažnjava. Ono što ovom prekršaju daje posebnu dozu zanimljivosti je što je u pitanju seks, koji je inače intimna, privatna stvar.

Dodatan problem je, dodaje dr Čalovska, što ceo događaj prati gomila ružnih stereotipa o medicinskim sestrama i lekarima. Uz sve to, dešava se u malom gradu.

- U svakom slučaju, u pitanju je zdravstvena ustanova i ako gledamo iz ugla pacijenata, ne bi nam bilo prijatno da medicinsko osoblje gleda TV, igra igrice, ili ima seks u radno vreme, dok ležimo u bolesničkoj postelji - objašnjava naša sagovornica. - Zdravstveno osoblje je tamo zbog nas i to je najvažnije.

PO REČIMA Vlade Marinkovića, profesora radnog prava, Zakon o radu nije jasno određen i ostavlja poslodavcima mogućnost da sami urede odnos prema kršenju pravila ponašanja.

- Nedolično ponašanje zaposlenih za posledicu može imati otkaz, ako se proceni da kvari ugled firme - kaže prof. Marinković. - Svaka firma mora da ima kodeks prihvatljivog ponašanja. U državnim, zaposleni imaju još veću odgovornost, nego u privatnim preduzećima. Društvene ustanove moraju biti društveno odgovorne i na usluzi svojim građanima koji ih puneći budžet i izdržavaju. Zato je po mom i profesionanom i ličnom mišljenju i sporan čin u leskovačkoj bolnici nedopustiv. Isto mislim i o drugim prestupima. Svako nepropisno ponašanje utiče na efikasnost i treba da bude kažnjeno.

UMESTO TOPLOG OBROKA

POTREBA da se od rada predahne uz seks, nije neuobičajena pojava u svetu. Švedska je pre nekoliko meseci bila na ivici da postane prva zemlja koja uvodi pauze za seks na radnom mestu posle predloga gradskog odbornika Overtornea, Pera Erika Muskosa, socijaldemokrate. Ipak, ovaj predlog, koji bi po mnogim skandinavcima moga da bude i “zamena za topli obrok”, je odbijen, ali ostao je vrlo popularan i zapažen.

- Postoje studije koje pokazuju da je seks koristan - obrazložio je on svoj predlog. - Ovo će pomoći da se poboljšaju porodični odnosi i produktivnost na poslu. Ovakve pauze popravile bi negativne demografske trendove. Jasno je da neće svi otići i upražnjavati seks, neko će otići i u šetnju.


PRIZNANJE

PREM portalu "Moj Posao", većina od 6.000 ispitanika priznala je upletenost u ljubavnu vezu na poslu, koja je prosečno trajala godinu dana i devet meseci. NJih 46 odsto priznaje da se “radilo o ozbiljnoj ljubavnoj vezi”, malo više od petine ispitanika imalo je “isključivo seksualni odnos sa kolegom”, dok ih je 16 odsto “samo bezazleno koketiralo”.


ZANIMANJA

l PREMA nedavnoj studiji “Redbuka”, profesija ima velik uticaj na ljubavne veštine, pa su najbolji ljubavnici umetnici, inženjeri i prevoznici, dok su među najgorima računovođe, teleoperateri i programeri.

l VEĆINA umetnika u potpunosti seksualno zadovoljava svoje supruge. Čak 92 odsto inženjera i arhitekata redovno praktikuje predigru, a prevoznici su najbolje ocenjeni na području oralnog seksa. Više od polovine građevinaca inicira seks dva puta nedeljno i češće. Menadžeri najviše vole da se maze.

l VATROGASCI, policajci, poštari, kondukteri u potpunosti žele da zadovolje partnerku, a advokati, računovođe, finansijski stručnjaci odlični su u predigri. Lekari i zdravstveni radnici vrlo su mazni i romantični. Učitelji, profesori, državni službenici teško podnose odbijanje žene ako nije raspoložena za seks.

l RADNICI u fabrikama su avanturisti u seksu, rado isprobavaju nove poze ili seks-igračke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

a lik u službenim prostorijama kojeg je uvela radi seksa

13.08.2017. 19:13

Seks nije kažnjiv ali seksualno uznemiravanje i ucenjivanje zaposlenih i prinuda na seks mora biti kažnjivo.

Kostadin

13.08.2017. 19:28

Što je direktor uopšte dolazio... sve je to po dojavi nekoga iz iste smene... kazniti za sex razvedenu ženu?... Svašta... Pa ljudi za teška krivična dela dobijaju smešne presude, a za ovaj prekršaj - ja bio je nagradio: glavna sestra.

jalla

13.08.2017. 19:47

seks na poslu treba posticati a ne daleko bilo kažnjavati jer bi svi trcali na posao I ostajali duže

Лаки Топаловић

13.08.2017. 19:47

Најбоље да казнимо доктора што се уопште усудио да се огласи. Ваљда је требао да сними и да окачи онлајн, у духу данашњег времена.

Laza M.

13.08.2017. 19:58

pre bih je kaznio sto je svoju decu ponizila i normalno sto osoba koju je uvela nije bila ni pacijent ni zaposleni u zdravstvu

баунти

13.08.2017. 20:06

Ма дајте људи, а сви вриштите да нас уби бијела куга... Пустите људе, има горих проблема за рјешавање.

Stanko

13.08.2017. 20:10

Svi medicinski radnici masovno odlaze iz zemlje i umjesto da se trudite da ih zadrzite, vi ih jos disciplinujete pored toga sto rade za 20 hiljada dinara. Sramota...

Cale

13.08.2017. 22:45

@Stanko - Pa da, zadrzite ih tako sto cete im dozvoliti da u radno vreme usred dezurstva krijumcare ljubavnike po sobama i skidaju se kao egzibicionisti. Ljudi, da li ste vi normalni? Takve stvari su za spavacu sobu, a ne za kancelariju. Izgleda da je ovaj narod sasvim izgubio kompas, a ovamo kuka na nerad i javasluk u zdravstvu.

Матора Мачкетина

13.08.2017. 23:36

Барем је била будна у трећој смени. Да се огласио аларм, брже би дошла него неко ко нормално спава. Овде није проблем што је то урадила, мали је проблем што су је ухватили али је велики проблем што је илегално увела особу у болницу. Занима ме како је то лице прошло поред свог могућег обезбеђења?

Jovan

14.08.2017. 17:44

Blago našem narodu! Glavni problem i tema sex med sestre!! Više ima komentara nego bilo koja tema. Kad bi slučajno uveli kaznu KAMENOVANJE, falilo bi kamenje, koliko ima onih koji bi bili spremni da kamen bace! Bolje se konsultujte šta raditi sa omladinom nego kako kazniti ovu NEKRIMINALNU zenu!