Ambasador SAD Godfri putem fejsbuka proslavio Dan nezavisnosti: Još jače partnerstvo sa Srbijom

VN

subota, 04. 07. 2020. u 21:45

Амбасадор САД Годфри путем фејсбука прославио Дан независности: Још јаче партнерство са Србијом

Ambasador Godfri sa porodicom

Ambasador Godfri je na video-proslavi 244. Dana nezavisnosti, putem "Fejsbuka", uz intoniranje himni Srbije i SAD, rekao da prošlost ukazuje na to da prijateljstvo i partnerstvo SAD i Srbije ima potencijal da bude jače i dublje
AMBASADOR SAD u Beogradu Entoni Godfri izjavio je juče da će učiniti sve što može da srpsko-američke odnose dovede do najviše tačke u istoriji.

Godfri je na video-proslavi 244. Dana nezavisnosti, putem "Fejsbuka", uz intoniranje himni Srbije i SAD, rekao da prošlost ukazuje na to da prijateljstvo i partnerstvo SAD i Srbije ima potencijal da bude jače i dublje i naglasio da Amerika želi da pomogne Srbiji da krupnim koracima, kao lider Zapadnog Balkana, ide ka članstvu u EU.

- SAD bi želele da u ovom regionu bude više stabilnosti i prosperiteta. Za to se zalaže specijalni izaslanik predsednika Donalda Trampa, Ričard Grenel, i nada se da će se uz pomoć privrede i investicija uspostaviti više normalnosti u odnosima Beograda i Prištine - rekao je Godfri.

Kako je kazao, ideali SAD su mir, blagostanje i partnerstvo, i poželeo je Srbiji da u miru i blagostanju zauzme svoje zasluženo mesto u zajednici evropskih naroda:

- Amerika želi da prestane odliv mozgova, da se Srbija posveti reformama koje su potrebne da se izgradi transparentno, praktično i efikasno sudstvo. Amerika se nada da će Srbija izgraditi političku kulturu u kojoj se slobodno raspravlja o širokom spektru različitih mišljenja.

Godfri je podsetio na to da su SAD u prethodnih 20 godina pomogle Srbiji sa blizu milijardu dolara pomoći i četiri milijarde direktnih investicija američkih firmi. Tokom epidemije kovida 19 pomogle su sa gotovo tri miliona dolara, pre svega u vidu nabavke zaštitne opreme za biračka mesta.

Ambasador je zahvalio i svima onima koji su se poslednjih meseci trudili da ostanemo zdravi i bezbedni:

- Lekari, medicinske sestre, policija, radnici u marketima, dostavljači, prosvetni radnici, roditelji koji su se trudili da održe pažnju dece, radnici gradske čistoće... Hvala svima vama, vi ste pravi heroji.

Proslavi, koja je prvi put organizovana virtuelno, prisustvovali su Godfri, njegova supruga, sinovi, Godfrijev zamenik i ostalo osoblje Ambasade.




SRDAČNO DOČEKIVAN

AMBASADOR Godfri je u govoru naveo da je ovo njegova prva proslava 4. jula u Beogradu i da je za osam meseci, koliko je ovde, iako je većinu vremena proveo zatvoren zbog epidemije, imao priliku da poseti razne delove Srbije, u kojima je bio srdačno dočekivan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije