U PARLAMENTU u Prištini u sredu bi trebalo da počne rasprava o izboru nove vlade koja će zameniti kabinet Aljbina Kurtija, a kome je nepoverenje izglasano 25. marta. Novi mandatar je Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova i za njega bi, kako se očekuje, trebalo da glasaju poslanici Alijanse za budućnost Kosova, Socijaldemokratske inicijative, Srpska lista i predstavnici drugih manjina.

Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija saopštila je da neće biti deo nove koalicije, ali da će dati glasove za Hotijevu vladu. Što se tiče mera reciprociteta koje je Kurti uveo prema Beogradu, stav Hotija je da u koordinaciji sa partnerima "Kosova" treba ukloniti smetnje za dijalog, jer će se tako unaprediti položaj "Kosova" na međunarodnoj sceni, ali i ukloniti "alibi Srbiji za odlaganje sporazuma o recipročnom priznavanju".

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u utorak da očekuje da će nova vlada na čelu sa Hotijem ukinuti takse i vratiti se za pregovarački sto:

- Očekujem poštovanje svih sporazuma koje je Priština potpisala prethodnih godina, počevši od CEFTA sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i povlačenje svih odluka koje štete našoj saradnji i koje su protivne slobodnom protoku robe, ljudi, usluga i kapitala.

Inače, specijalni izaslanik Brisela za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je u utorak da je dobio podršku 27 zemalja članica EU za nastavak dijaloga. On je to naveo posle panela održanog u sedištu Unije posvećenog dijalogu i budućnosti Zapadnog Balkana.

Kao posledica Kurtijevih mera, ispred administrativnog punkta kod Jarinja u utorak je čekalo stotinak kamiona da pređu na teritoriju KiM. Od prevoznika robe iz centralne Srbije traži se da imaju posebne dozvole, kao i da u pratećim dokumentima koja su do sada bila statusno neutralna sada stoji "Republika Kosovo". Prema informacijama koje je preneo RTS, prolaz je bio omogućen samo kamionima koji Kosmet koriste kao tranzit, a vozači parkiranih teretnjaka čekaju da dobiju smernice od preduzeća za koja prevoze robu.

TRAMP GRENELU POKLONIO STOLICU

IZASLANIK američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel podneo je zvaničnu ostavku na poziciju u američkom Stejt departmentu, ali, kako je ranije potvrđeno, on ostaje na poziciji "američkog pregovarača" za kosovsko pitanje.

Na svom instagram-nalogu, Grenel je napisao da mu je na oproštaju predsednik Donald Tramp uručio poklon - stolicu iz kabineta u kom je Grenel radio, iako, kako je pojasnio, vršioci dužnosti sekretara kabineta ne dobijaju stolice:

- Tramp je želeo da imam svoju jer, kako je rekao: "Ti si prvi gej sekretar kabineta koji je to otkrio i to je velika stvar".