Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri kaže da i dalje smatra da Mitrovica treba da bude jedan grad, da je saradnja sa Severnom Mitrovicom prethodnih godina sve bolja i poziva sve Srbe koji žele da se vrate u južni deo grada da to učine i da im on garantuje bezbednost.


"Garantujem im da će imati potpunu sigurnost. Mi smo 2004. godine izgradili kuće za stanovnike koji su tamo živeli i ponudili im da se vrate. Još jednom ponavljam da su dobrodošli i mogu računati da zajedno živimo i rešavamo probleme", kaže Bahtiri u intervjuu za Kosovo Onlajn.


Podseća da je tražio da se pitanje ujedinjenja dve Mitrovice iznese u parlament.


"Jedan od razloga zbog kojeg smo tražili da se grad ujedini je i to što se govorilo o razgraničenju Kosova i gde smo se pribojavali da se odvoji severni deo, a samim tim i Severna Mitrovica. Da bi smo se spasili od tog otcepljenja mislili smo da Mitrovica treba da bude jedan grad kao i pre Ahtisarijevog plana. Ja sam protiv razgraničenja Kosova i Srbije, i biću uvek protiv takve ideje, jer nas je u ovim granicama do sada priznalo 115 zemalja", kaže Bahtiri.


Kaže da mu je drago što se prošle godine smanjio broj međuetničkih sukoba što, navodi, potvrđuje da je uspešno uspostavljanje reda i mira, zahvaljujući kojem postoji i ekonomski rast.


Podseća i da je 2019. godine počeo zajednički projekat sređivanja korita Ibra i Sitnice i da će na ušću biti sagrađen kolektor za prečišćavanje otpadnih voda što je investicija vredna 35 miliona evra.


Pročitajte i: Da li se to Bahtiri šali? Otvaranje mosta na Ibru ove godine, bez Šakire


On je zahvalio gradonačelniku Severne Mitrovice Goranu Rakiću na saradnji u pretodnih šest godina, navodeći da je do 2013. godine bilo 9.876 međuetničkih incidenta, a od 2013. do danas 7 ili 8.


"Prethodno smo imali i barikade na mostu, ali više toga nema. Most je prohodan i koriste ga građani, ali još težimo da se most u potpunosti otvori i za saobraćaj i tu očekujemo pomoć Gorana Rakića", naveo je on.