Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine započeo je u sredu svoju misiju na Kosmetu sastavši se sa predsednikom tzv. države Kosovo Hašimom Tačijem.


Sastanak na kojem je došao u društvu ambasadora SAD u Prištini Filipa Kosneta otpočeo je oko pet minuta do 13 sati u Tačijevom kabinetu a završio se oko petnaest minuta do 14 sati. Iako je prvobitno "Kosnet" objavio na Tviteru da Grenel i Metju Palmer zajedno dolaze na KiM, Palmer nije viđen na pomenutom sastanku sa kojeg se očekuje zvanično saopštenje za javnost predsendika tzv. Kosova.

Grenel se u popodnevnim satima sastao sa liderima albanskih političkih partija, dok prema saznanjima “Novosti” sastanak sa predstavnicima Srpske liste nije predviđen.

PROČITAJTE JOŠ - Tramp imenovao specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine

Inače, iako je najavljen i Grenelov dolazak u Beograd i ovaj specijalni izaslanik američkog predsednika koji bi trebao tek da zvanično preuzme tu dužnost, nastavlja praksu dosadašnjih američkih ali i međunaorndih zvaničnika koji su uključeni u dijalog Beograda i Prišptine, a koji kao po nekom pravilu dolaze prvo u Prištinu a potom Beograd.

GRENEL: NADAM SE DA ĆE SE KOSOVO I SRBIJA UBRZO SASTATI I DA ĆE PRONAĆI REŠENjE

Specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za pregovore Srbije i Kosova ambasador Ričard Grenel rekao je danas u Prištini da se nada da će se Kosovo i Srbija ubrzo sastati i da će pronaći rešenje, saopšteno je iz kabineta predsednika južne pokrajine Hašima Tačija.

Grenel je tokom sastanka sa Tačijem rekao da će sporazum između dve države biti kamen temeljac za privredni rast i doprineće blagostanju svih građana.

"Predsednik Tači se zahvalio ambasadoru Grenelu na podršci koju su Sjedinjene Američke Države pružale Republici Kosovo u svim periodima. Od 2008. godine nije bilo usmereno ovoliko pažnje SAD prema Kosovu", rekao je predsednik Tači i dodao da to "povećava povernje i našu veru u traženju mirovnog sporazuma sa Srbijom".

Tokom sastanka, kako je saopšteno, Tači je rekao da će Kosovo biti konstruktivno u pronalaženju rešenja, koje će otvoriti put razvoju.

"Aktivno učestvovanje SAD u pronalaženju konačnog rešenja između Kosova i Srbije biće određujuće", kazao je kosovski predsednik.