PREDSEDNIK Aleksandar Vučić zatražiće danas pomoć Vašingtona za ukidanje taksa koje je Priština uvela na srpske proizvode pre više od pola godine, na marginama foruma Globsec koji se održava u Bratislavi.

Pročitajte još - "NOVOSTI" SAZNAJU: Vučića očekuje mučan razgovor s Tačijem

Na skup u slovačku prestonicu dolazi Filip Riker, vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD u Birou za evropske poslove, kao i senator i predsedavajući Odbora za unutrašnju bezbednost Ron Džonson, a šef države će sa njima imati bilateralne susrete. Kako je predsednik u četvrtak najavio on će tokom tih sastanaka reći istinu, ali je dodao da su ti razgovori uvek teški.

Na jednom od panela, na kome će učestvovati Vučić, a koji će biti posvećen dijalogu Beograda i Prištine, govoriće i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, Hašim Tači, kao i direktorka za Zapadni Balkan Angelina Ajhorst. O tome hoće li njegovo viđenje sa Tačijem u Bratislavi biti protokolarno ili konstruktivno, Vučić je u četvrtak naveo da je naše ponašanje uvek konstruktivno:

- Želimo kompromis, želimo da razgovaramo o rešavanju problema, ali kako, kada čujete da se formira "velika Albanija" i kada Tači kaže da njegov potpis više ne važi za formiranje ZSO. Tačija sam video i na nedavnom skupu u Tirani i imali smo žestoku raspravu.

NEĆU MAKEDONSKI REFERENDUM PONAVLjAJUĆI da se zalaže za razgraničenje, Vučić je rekao da će referendum na tu temu biti raspisan ako bude imao nešto da predloži narodu, ali da predloga trenutno nema: - Razumeo sam poruku naroda, nismo spremni da čujemo istinu oko Kosova, čak i kada je svi znaju. Neće ljudi da prihvate jer im dira u emocije. A, kako da izguram nešto, ako za odluku o razgraničenju morate da idete na referendum, a za to mogu da dobijem 20 odsto? Da kažem kao u Severnoj Makedoniji, izašlo je 35 odsto i prošao je referendum? Tako neću.

Što se tiče pozicije EU oko KiM, Vučić je naveo da nije ljut, ali da jeste razočaran jer šest godina ne možemo da dobijemo ono što su Albanci potpisali:

- Svi oni, kako EU, tako i SAD, znaju šta je istina, ali suština je da moramo razumeti da šta god da oni (Priština) urade, da roditelji neće biti protiv svog deteta, a to je Priština za SAD i Nemačku. Neću da dozvolim da povuku takse, a da posle od nas traže da priznamo Kosovo, što od Amerikanaca dugo slušam.

Predsednik je još jednom doveo u pitanje sastanak dveju delegacija u Parizu početkom jula, navodeći da iako Merkelova i Makron imaju slične ciljeve za Zapadni Balkan, ovaj problem ne mogu da reše. Zato će, kako smatra, Ramuš Haradinaj pokušati da ponudi nešto drugo da bi skinuo takse sa dnevnog reda, kako bi se onda ubeđivala Srbija da sve to prihvati i da se pojavi u francuskoj prestonici.

- Haradinaj će pokušati da prevari Merkelovu tako što će joj reći da će da formira ZSO u obliku nevladine organizacije. To je njegova besmislena igra od koje nema ništa jer Srbija na to ne pristaje, što zna i Merkelova - zaključio je Vučić.

Diplomata Zoran Milivojević kaže za "Novosti" da je najava predsednika da će zatražiti od SAD pomoć oko taksa potpuno logična, jer se EU pokazala nesposobnom da bilo šta isposluje, a ključni uticaj na Prištinu ima Vašington:

- Očekivano je da njima damo do znanja da njihova intervencija, ne verbalna, već direktna, može da prelomi stvari. Na rečima, američki zvaničnici su za ukidanje taksa, ali njihovo ovoliko dugo tolerisanje stvara utisak da ih prećutno podržavaju. Ukoliko SAD ne ubede Prištinu, onda Srbija treba da preispita svoju poziciju i da se ponaša drugačije. Više nema mesta ustupcima sa naše strane.

On dodaje da ako nema dijaloga, onda je Briselski sporazum mrtav, zbog čega je EU stalo da u Parizu bude nekog pomaka jer će tamo na testu biti njen kredibilitet. Nova prilika da se Vašingtonu pojasni pozicija Srbije biće već u ponedeljak, kada u Beograd stiže Metju Palmer, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara.

ANGELA NIJE PROTIV TARIFA

MERKELOVA nije tražila da Priština ukine nametnute uvećane takse na srpsku robu - izjavio je u četvrtak Ramuš Haradinaj posle sastanka sa nemačkom kancelarkom u Berlinu.

- Na predstojećem samitu u Parizu prištinska delegacija tražiće priznavanje Kosova od Srbije i od pet članica EU koje to još nisu učinile. To je jedino preostalo nerešeno pitanje između Beograda i Prištine.