SRPSKA napredna stranka ima čvrstu podršku 55 odsto birača. Izborom Sergeja Trifunovića za predsednika PSG, taj pokret je dobio vetar u leđa do cenzusa od pet procenata, dok bi mesto u skupštinskim klupama mogla da zauzme i potencijalna koalicija DSS i SPAS Aleksandra Šapića.

Ovo su, uz pad opozicionog Saveza za Srbiju (sada imaju 10,5 odsto podrške, a prošle godine su išli i preko 15 procenata), osnovni zaključci majskog istraživanja agencije "Faktor plus".

Prema rečima Vladimira Pejića, iz ove agencije, jasno je da strategija SzS nije donela rezultate:

- Protesti jenjavaju, što ni SzS ne demantuje. To ne znači da oni nisu u pravu ili da nemaju argumenata, već da strategija nije delotvorna. Ovako ne mogu da ostvare dobar rezultat za preuzimanje vlasti, ali mogu da postave temelje za neke naredne izbore. To se ogleda i u tome što je Dragan Đilas formirao stranku i uspostavio strukturu, a slično je i sa Vukom Jeremićem.

Pročitajte još - ISTRAŽIVANjE AGENCIJE "FAKTOR PLUS" POKAZALO: Uz naprednjake 55 odsto birača

Pejić dodaje da naprednjaci imaju sigurno biračko telo i da ga već "godinama održavaju na pedeset i više procenata, što je teško". Navodi i da socijalisti već duže imaju lojalnih desetak odsto glasača (u poslednjem istraživanju 9,8).

Miloš Jovanović /Aleksandar Šapić


- DS je izgubio poverenje stalnih birača koje je imao ranije. Đilas i Jeremić, iako su poznati javnosti, tek treba da "grade" svoje birače. Potencijalna koalicija DSS-SPAS mogla bi da ostvari dobar rezultat, ali videćemo hoće li do nje doći. Svakako ove partije nemaju nekih razlika u programima - priča Pejić.

Radikali su, navodi naš sagovornik, bili u slobodnom padu i sada su se zaustavili na tri procenta, što znači da bi uz neku koaliciju mogli preko cenzusa. Ipak, oni su daleko od podrške koju su imali posle povratka lidera Vojislava Šešelja iz Haga, pa su na ovim krilima i izborili mesta u Skupštini Srbije.


SERGEJ LIMITIRAN

DOSTA uspeha ima Segej Trifunović, koji je kao lider atipičan i njemu glasači praštaju mnogo toga što ne bi nekom drugom. Prihvataju ga i ljudi bi da glasaju za njega više iz nekog revolta i protesta, a manje zbog toga što misle da treba da vlada. Zato je on limitiran i pitanje je dokle može da raste procenat birača PSG - kaže Pejić.