Ni govora o dijalogu dok ne padnu takse

V. N.

nedelja, 14. 04. 2019. u 09:00

Ни говора о дијалогу док не падну таксе

Foto P. Milošević

Srpski državni vrh čvrst u stavu da bez minimuma uslova neće sesti sa Albancima za sto. Ocena zvaničnika je da Srbiju u Berlinu očekuju teški razgovori

NEMA govora o nastavku dijaloga sa Prištinom dok se ne ukinu takse, a predstojeći sastanak u Berlinu 29. aprila biće izuzetno težak za Srbiju, stav je srpskog državnog rukovodstva.

I predsednik i premijerka, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, u subotu su još jednom naglasili da je to minimum koji Srbija mora da traži od Prištine. Brnabićeva je istakla da nju prevashodno zanima šta evropski zvaničnici imaju da kažu na tu temu i da li je moguće da oni još jednom probaju da na Prištinu naprave pritisak.

Predsednik Vučić ponovio je da se ne plaši nikakvih pritisaka, jer neko radi da bi ostao dan duže na vlasti, a neko da bi ostao upisan u istoriji. Dodao je da od predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel nije doživeo pritiske, ali je podsetio da je ambasador Nemačke nedavno rekao da može da se nastavi dijalog i bez ukidanja taksa.

- To ne može, nismo budale, niti ćemo dozvoliti da nas neko nipodaštava. Ako niste u stanju da poštujete CEFTA, Briselski sporazum, onda o čemu da razgovaramo - poručio je Vučić, podsećajući da je međunarodna zajednica garant i upitao da li će tako da garantuju sutra. - Lepo, takse na početak, i možete da razgovarate. Ali, prvo da se izvinite i da vidimo koliko ste nam dužni za maltretiranje.

Naglasio je da je njegovo da se bori da se sačuva mir i stabilnost, zbog čega ne govori ništa loše o Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju, iako bi svašta rekao, a zbog politike koju vodi prema KiM uživa podršku tamošnjih Srba.

PROČITAJTE JOŠ - PREDSEDNIK U BERLINU: Za nas nema dobrog rešenja za Kosmet, Merkel shvata šta za nas znači KiM

- O čvrstim stavovima neka govore strani pregovarači i Albanci, koji će podići spomenik Vuku Jeremiću za traženje mišljenja Međunarodnog suda pravde, koji im je jedini argument - kazao je predsednik Srbije.

Podsetio je da se nikada u životu nije pozdravio sa Ramušom Haradinajem, kojeg je samo video u Hagu kada je posećivao Vojislava Šešelja, i u Minhenu kada su se mimoilazile delegacije.

Ukazao je da Haradinaj i drugi albanski političari iz Prištine govore isto što i Đilas i Obradović - "kao da prepisuju jedni od drugih".

Angela Merkel i Emanuel Makron sazvali sastanak o rešavanju kosovskog pitanja / Foto Pool


Ukazao je i da Priština uvodi svojevrstan verbalni delikt, uz pomoć stručnjaka iz EU, kojim bi se zabranilo negiranje da je u Račku počinjen zločin.

- Pokušaće da izjednače holokaust sa stradanjem Albanaca. To ne znači da se podsmevam albanskim žrtvama, jer to nikada ne činim, pošto znam da ih je bilo, ali ono što rade da zabranjuju drugačije mišljenje, a ćute o srpskim žrtvama, nikakvog smisla nema - objasnio je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ - Vučić: Priština neskriveno ka ujedinjenju s Albanijom, Srbima ukidaju slobodno mišljenje

KUKAN: EU NEDOSTAJE LIDERSTVO

ŠEF delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan kritikovao je EU zbog nedostatka liderstva u vođenju dijaloga Beograda i Prištine.

- Ovakvi pregovori mogu da uspeju samo ako pokažete snažno liderstvo. EU mora da bude čvršća i odlučnija u dijalogu, da bolje predviđa događaje i reaguje na njih - smatra Kukan.

Slovački diplomata kaže da nije optimista u pogledu brzog sporazuma Beograda i Prištine, ocenjujući da nametanje rokova nije od pomoći, ali da se, s druge strane, "ne može pregovarati unedogled". Dodaje i da će mnogo tog zavisiti od ličnosti novog visokog predstavnika u dijalogu.

PATRIJARH U PEĆKOJ PATRIJARŠIJI


LITURGIJOM u Pećkoj patrijaršiji koji je služio sa sveštenstvom raško-prizrenske eparhije, dečanskim monasima i sestrinstvom, njegova svetost patrijarh srpski Irinej započeo je u subotu ujutru posetu Kosovu i Metohiji. Patrijarha, koji je u Patrijaršiju stigao u petak po podne, sačekali su episkop raško-prizrenski Teodosije, mati Haritina, igumanija Pećke patrijaršije sa sestrinstvom, kao i dečanski monasi.

Patrijarh će na Kosmetu boraviti četiri dana tokom kojih će posetiti Srbe u povratničkim selima i obići mnogobrojne svetinje na KiM. (D. Z.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (106)

star

14.04.2019. 09:44

Nadam se da neće na sastanku u Berlinu uslovljavati našeg predsednika da se nastavi dijalog sa Prištinom, jer se dobro zna naš stav povodom tog pitanja.

Lili

14.04.2019. 11:22

Srbija je zemlja sa stavom...dok se ne ukinu takse,nema ni dihaloga..necemo promeniti misljenje oko toga

Veselin

14.04.2019. 11:37

Kada takse budu ukinute Srbija ce sesti za pregovaracki sto. Ovako, Srbija ne podleze ucenama.

DASA

14.04.2019. 11:38

Ovo je minimum sto trazi Srbija, ako toliko ne mogu da urade, zaista sta onda mozemo da ocekujemo...

Mihajlo

14.04.2019. 13:13

Srbija je od pocetka bila za dijalog. Pristina se svojim konstantnim provociranjem udaljava od njega . Dok ne ukinu sramne takse, od pregovora nema nista .

maki

14.04.2019. 13:18

Srbija je pokazala u više navrata da je spremna i da neće nikada odustati od spremnosti za dijalog ako se takse ukinu.

Milica

14.04.2019. 13:50

Nije problem samo u Pristini , sve dok je pritisak EU i SAD samo usmeni bez sankcija.Potez pristinskih dahija je anticivilizacijski cin.

Slavica

14.04.2019. 13:51

Zalažemo se za mirno i kompromisno rešavanje pitanja KiM, ali daleko od toga da smo malumni i da ćemo pristati na dijalog bez ukidanja taksi.

Goran

14.04.2019. 14:45

Uslov svih uslova za nastavak pregovora su skidanje taksi i stop sistemskoj represiji prema Srbima u pokrajini.

Ana

14.04.2019. 15:09

Srbija više neće dozvoliti da je iko ponižava. Tako da oni koji žele nastavak dijaloga treba da znaju da postoji reč koja se zove dogovor. Dogovor znači da se ukinu takse pa idemo dalje.

Serbinator

14.04.2019. 15:35

Držimo se svog principa, nema dijaloga dok su takse na snazi i dok se ne vrati pitanje ZSO.

Serbinator

14.04.2019. 15:36

Takse, ZSO, fantomska platforma, paravojska i ostali cirkus namerno su postavljeni da bi se kočio dijalog.

Danka

14.04.2019. 17:40

Kada Srbima na Kosovu budu omogućeno pravo na normalan život tada se može nastaviti dijalog!

Maja Nikolic

14.04.2019. 20:49

Vec i ptice na granama znaju da Srbija nece pristati na kompromis i deuga resenja dok se ne ukinu takse.

Mimi

14.04.2019. 21:15

Srbija ce uvek imati jedan stva, bez ukidanja taksi nema dijaloga i u tome cemo da istrajemo

Pedja

15.04.2019. 04:07

Takse su uvedene da se naskodi Srbima i Srbiji i dok su na snazi svaki nastavak pregovora je besmislen.

realist

15.04.2019. 05:13

Ovi siprari uce od Amery I EU kako da sankcionisu zemlje od Koji zavise neznaju da sami sebe zatvaraju zivotnih namirnicaca za lopove ima Ali za narod nema I ljudi beze u druge drzave bez povratku zato ce doci Familie Klinton I Olbrajtova gori od fasista da zive na Kosovu.

Maja

15.04.2019. 06:23

Do dijaloga sigurno doći neće dok Priština ne ukine takse... O nastavku dijaloga za sada nema govora.