Riker: SAD traže od Prištine da ukine takse Srbiji, od Beograda da ne vodi kampanju

Beta

04. 03. 2019. u 14:34

Američki zvaničnik koji uskoro treba da preuzme funkciju pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Filip Riker je u Skoplju pozvao Prištinu da ukine takse na robu iz Srbije

Рикер: САД траже од Приштине да укине таксе Србији, од Београда да не води кампању

Filip Riker, Foto: Tanjug

Američki zvaničnik koji uskoro treba da preuzme funkciju pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Filip Riker je u Skoplju pozvao Prištinu da ukine takse na robu iz Srbije, a Beograd da se fokusira na strateški interes "umesto da bude agresivan u odbacivanju Kosova".

Riker je rekao da Kosovo i Srbija "rizikuju da potroše najbolju šansu u jednoj generaciji" da reše spor i dodao da SAD ponovo pozivaju Beograd i Prištinu da odstrane barijere u pregovorima i omoguće da dijalog krene napred. ;"Deo toga trebalo bi da bude i odluka Kosova da ukine tarife za robu iz Srbije i BiH", rekao je Riker, koji 18. marta treba da preuzme i dužnost pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju.

On je istakao da je pitanje taksi narušilo odnose Kosova sa SAD. Kako je preneo dnevnik "Nezavisen vesnik" (nezavisen.mk) u onlajn izdanju, Riker je rekao da SAD razumeju "frustraciju i želju kosovskih građana da kontrolišu svoju sudbinu i unaprede integraciju Kosova u međunarodni sistem" i dodao da se podrška kosovskoj nezavisnosti i suverenitetu ne dovodi u pitanje, ali da SAD imaju zahtev za Kosovo.

PROČITAJTE JOŠ - Lazanski: Haradinaj pokušava da se pozicionira što bolje u Prištini

"SAD su uložile značajan kapital u uspeh Kosova kao nezavisne, multietničke i suverene zemlje. Stali smo iza vas. Više puta. Ali ovaj put smo došli sa zahtevom. SAD, vaš možda najbliiži strateški partner i prijatelj, veruje da je postizanje dogovora sa Srbijom jedini put za Kosovo. Teže je to što Kosovo ne može da se vrati pregovorima sa Srbijom ako ne ukine tarife", rekao je Riker.

On je rekao da je "istovremeno žalosno i iznenađujuće da SAD još imaju ozbiljno nerazumevanje sa vladom u Prištini oko tog pitanja". "Plašim se da je pozicija Kosova napravila štetu našim bilateralnim odnosima koje izuzetno cenimo. Kosovo ne gubi ništa pregovorima, ali rizukuje sve ako ne pregovara", rekao je Riker dodajući da SAD traže privremeno ograničavanje tarifa da bi se videlo šta može da se postigne za pregovračkim stolom.

Riker je pozvao Beograd da se fokusira na strateški interes "umesto da bude agresivan u odbacivanju Kosova". "Kampanjom podsticanja zemalja da povuku priznanje Kosova i da blokoraju njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama kao što je Interpol, Beograd je narušio atmosferu kompromisa i napretka u dogovoru koji treba da mu obezbedi evropsku budućnost", rekao je Riker.

Riker je istakao da Kosovo i Srbija moraju da se pitaju koja je alternativa normalizaciji odnosa, ocenjujući da će "dve zemlje najviše izgubiti od zamrznutog konflikta, jer nepostojanje dogovora znači smanjenu bezbednost, usporen ekonomski rast i zamrzavanje aspiracija za pristupanje EU".

Kako je istakao, SAD se ne zalažu za neko konretno rešenje, a međunarodna zajednica ne diktira uslove, niti nudi blanko ček, budući da rešenje treba da bude sprovodljvo, trajno i da doprinese regionalnoj stabilnosti. "Mi ćemo ozbiljno razmotriti dogovor za koji obe strane veruju da ispunjava ove uslove", rekao je Riker na seminaru u okviru projekta "Balkan 360" koji je u Skoplju organizovao nemački "Maršalov plan".

Riker, inače nekadašnji američki ambasador u Skoplju, sastao se i sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Nikolom Dimitrovom koji mu je čestitao na imenovanju za pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove.

Riker će na toj dužnosti zameniti Vesa Mičela, a na nju odlazi sa mesta civilnog zamenika i savetnika komandanta evropske komande vojnih snaga SAD. On će se popodne sastati i sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

KO SLUSA BALKANSKOG PROTEKTORA?

04.03.2019. 14:39

Najbolje je da Srbija potpuno obustavi ekonomsku trgovinu s kosovskim teroristima. Ako zavisimo od njihova trzista, onda smo mi 0,0 i ne sposobni da normalno zivimo.

Sasha

04.03.2019. 14:41

Trebali bi i Srbija da povlaci jednostrane postupke i onda da ocekuje da Pristina napravi ustupke da bi se ti jednostrani potezi povukli, izgleda da se tako to radi?

Patar

04.03.2019. 15:01

I, tako..Reker Srbiji "ne nameće rešenje", ali polako i "sutillno" joj "čita lekciju"!!!

Петар

04.03.2019. 15:15

А што ми да не водимо кампању, а ви такође водите кампању, још одавно и никако не престајете? Пааа, неће баш тако да иде.

Sava

04.03.2019. 15:21

Haha vi zovete na priznanje jednostrano proglasene nezavisnosti, mi pozivamo na postovanje prava i povlacenja nezavisnosti i mi onda vodimo agresivnu kampanju. Koga pravite vise ludim sram vas bilo. Nikad necemo priznati Kosovo, NIKAD a vi gledajte sta cete sa nakazom koju ste stvorili!!

Goran

04.03.2019. 15:22

"Kosovo rizikuje sve ako ne pregovara" ta mi se najviše dopada! Nemojte Albanci na pregovore, nemojte Svi Srbi vas mole, nikako pregovori, rizikujte sve!!

Milan, Lika

04.03.2019. 15:31

Rikeru - ma ima da vodimo kampanje, sve da se puši. Pa naučili smo i mi nešto od naših grešaka iz pošlosti.

Veliki Blek

04.03.2019. 15:39

Jadna je to država kad toliko kmeče zbog famoznih taksi!!!Šaka jada od tzv države,pa šta bi bilo da ih je uvela EU??

Dragan

04.03.2019. 15:44

Ljudi nema takove osobe u Srbiji da se ovom sotoni itko suprostavi. Zar mislite da je to Vucic ili Dacic to su price za malu decu. Ova dvojica samo musaju i toboze netkome prete, a u stvari rade po naredbi amera. Srpski narod je u bivosoj Jugoslaviji sve izgubio samo zahvaljujuci svom rukovodstvu, jer to su samo deklerativni srbi.

Mikiboy

04.03.2019. 15:46

Samo si nam ti falio.Ima vas bre vas pametnjakovica ko kusih pasa.Dosta nam vas je vise.Resavajte probleme u svojoj zemlji.

E

04.03.2019. 15:47

Da Srbija ne vidi kampanju? Nego da ih pustimo da rade sta hoće, onda nam ne trebaju nikakvi pregovori. Osim toga, kampanju ne vodi onaj ko ima sva medjunarodna prava na svojoj strani, on ih brani. Kampanju vode uvek oni loji hoce da ruse postojece.

Mile

04.03.2019. 15:53

Gospodine RIKALO imam predlog da albancima ponudis deo teritorije Amerike i onda da kazes da mi ne sputavamo Kosovo radi prijema u UN i Interpol. Kako je lepo da nekome delis lekcije van svoje kuce. Ma to je cinizam. Jesu sila ali bog gleda i jednog dana kaznice siledzije.

Драган

04.03.2019. 15:58

Америка да повуче признање Косова и да повуче своју окупациону силу са српске теритоприје Косова и Метохије. Кликер да то пренесе оној дружини разбојника у вашингтону.

dule

04.03.2019. 19:11

Nesto nije u redu sa ovim gringom.Odakle mu to da Srbija odbacuje Kosovo.Nije mu bas dobro.

Srdjan Loncar

05.03.2019. 02:22

Dobar mu je vic, kad je rekao da je "Kosova" MULTIETNICKA SUVERENA "drzava". Hahaha ovi njegovi Multietnichari zele da izbrishu granicu sa Albanijom, kako bi stvorili Veliku Albaniju!! Nebesa otvorite se! Na drugoj strani jako mi je dobar i AV, koji juche reche, da ce biti KATASTROFA, ako on ne potpishe! Problem je shto je on obecao "MZ" (4 drzave) da ce potpisati (ako nesto malo ostane u njegovoj ruci... jedno ili 2 sela) i sad je na mukama. Vi svi potpisite, ali ja i moja familija nikad necemo

Nislija

05.03.2019. 12:40

A jel ?? Slusaj ti, dRikeru, mi se ne kopcamo na ledja ! Ne pkusavaj da nas ucis kako se brani Ustav Srbije ! Gledaj ti svoj ustav i brisi odavde, u stvari nemoj ni da dolazis !Kosovo i Metohiju ste oteli silom, ali i to nije do veka !Nikad Srpski narod nece dati NIKOME vlast da menja Ustav Srbije i potpisuje predaju svoje teritorije, to da znas ! Nikakav Vucic nema prava na to !Tacka ! Dogodine u Prizrenu !!!