PROFESORKA MITROVIĆ O VUČIĆEVIM AKTIVNOSTIMA: Dve izazovne posete, oprez i pažnja, i u Ankari i u Moskvi

Tanjug

05. 05. 2018. u 15:07

ПРОФЕСОРКА МИТРОВИЋ О ВУЧИЋЕВИМ АКТИВНОСТИМА: Две изазовне посете, опрез и пажња, и у Анкари и у Москви

Foto: Printskrin /youtube.com

Aleksandr Vučić će sa turskim predsednikom Redžepom Taipom Erdoganom razgovarati o ekonomskoj saradnji, dok će sa Vladimirom Putinom Vučić pre svega o Kosovu i Metohiji.
Direktorka Instituta za azijske studije i profesorka FPN, dr Dragana Mitrović smatra da će glavne teme razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa turskim predsednikom Redžepom Taipom Erdoganom biti ekonomska saradnja, dok će sa Vladimirom Putinom Vučić razgovarati pre svega o Kosovu i Metohiji.

"Turska je izrasla u jednu od dvadeset najvećih ekonomija sveta, njena privreda raste po izuzetno visokim stopama", kaže Mitrović za Tanjug.

Ona ukazuje da turska ekonomija istovremeno pati od sve većih problema, počev od inflacije, velikog rasta deficita tekućeg bilansa, prepolovljenih stranih investicija i broja turista, značajne depresijacije valute i drugih, što je sve u značajnoj meri vezano za velike političke nestabilnosti unutar i oko Turske.

Rusi drže Kosovo na stolu UN

Sa naše strane gledano, međutim, ekonomski odnosi su u usponu, što pomaže osvarenju ukupnih ciljeva naše ekonomske politike, počev od povećanje izvoza, jer sa Turskom imamo sporazum o slobodnoj trgovini, koji se u sve većoj meri koristi, za sve širi spektar naših proizvoda, kako se donose prateći bilateralni ugovori koji to omogućavaju, poput najnovijeg, vezanog za izvoz goveđeg mesa, na primer.

"Bilateralna trgovinska razmena je premašila milijardu evra prošle godine i možemo očekivati njen dalji rast. Otvorenost turskog tržišta za našu robu indirektno povećava privlačnost našeg poslovnog ambijenta, odnosno srpskog tržišta za sve strane investitore koji bi da ulažu u proizvodnju na našem tlu namenjenu izvozu" ukazuje Mitrović.

ŽELEZNJAK O STVARANJU VELIKE ALBANIJE: Amerika, EU i NATO raspiruju vojni sukob na Balkanu

Prema njenim rečima, bezvizni režim za državljane Turske, kao i direktne i kratke avio linije, omogućavaju vidljivi i sve veći talas turskih turista koje privlači bezbednost Srbije, njene prirodne lepote, kulturna baština, bogata kulinarska kultura, ljubaznost i sve drugo što privlači i ostale strane turiste, uključujući i zajedničku istoriju.

Turske investicije u našu privredu su, ocenjuje, još uvek skromne, mahom u sektoru tekstila, gde su ih privukle niske nadnice i vladine subvencije, kao i drugi elementi privlačnosti našeg tržišta, ali i njihova želja da budu značajan ekonomski i politički faktor uticaja u našem regionu.

Vučić sa Putinom na Paradi pobednika

Ukazuje da je značajno i postojanje turske banke Halkbank kao pokazatelj namere da dugoročno budu prisutni i finansijski podrže svoje privrednike na našem tržištu.

Za razliku od Srbije, kaže Mitrović, njihove investicije u okolne zemlje i entitete su više usmerene u sektor telekomunikacija, izgradnju i kontrolu ključnih saobraćajnica, upravljanje vazdušnim lukama itd.

"Za Tursku je srpsko tržište po sebi malo, ali je ujedno povoljno odredište za investicije zbog slobodnog pristupa ruskom tržištu, te bescarinskom pristupu tržištu EU", naglašava Mitrović.

BRITANIJA TRAŽI ZATVORENU SEDNICU SB O KIM: Jovanović: Ponašaju se kao američki šerif

Međutim, dodaje, kada se gleda politička strana odnosa, slika se drastično menja, "budući da je Erdoganova Turska na talasu neoosmanizma i ovaj region posmatra kao poligon za projektovanje svoje, inače precenjene, moći".

Kako kaže, u tom smislu, BiH i tzv. "Republika Kosovo", koju su Turci požurili da priznaju, a zatim se pojavili kao zakupci prištinskog aerodroma na 20 godina, glavne su uporišne tačke i poligoni zbog podložničkog mentaliteta i korupcije tamošnjih lidera i zbrke u glavama ljudi koji im daju političku podršku.

No, kao i u slučaju ekonomije, politički uticaj Turske i na ovih prostorima je nesrazmerno mali u poređenju sa uticajem SAD i EU, ocenjuje.

Srbiju u Ankari vide kao ključnu zemlju i za održavanje stabilnosti i za izazivanje nestabilnosti u regionu "i zato je uvažavaju i poklanjaju joj posebnu pažnju, iako znaju da je sa naše strane moguća samo ''ljubav iz interesa''“.

Joksimović: Vučićeva poseta Ankari potvrda uspona odnosa, u Moskvi o Kosmetu; Perišić: Politika "Kosovo je Turska, Bosna isto.." je prošlost

"Dakle, veliki oprez i kritička distanca su nam uvek dobri saveznici dok razvijamo saranju sa Turskom", ocenjuje ona.

U osvrtu na posetu Rusiji profesorka Mitrović kaže da je ta zemlja veoma bitna u našem nastojanju da pitanje Kosova i Metohije držimo aktuelnim u ključnim međunarodnim forumima i generalno otvorenim.

"Kao jedna od dve ključne stalne članice SB UN čiji se stavovi poklapaju sa našim interesima, čvrst stav Rusije po ovom pitanju i ukupni odnosi sa njom su nam izuzetno bitni" ističe.

Mitrović dodaje i da je ekonomska saradnja u strateškom smislu jednako važna, jer je Rusija naš glavni snabdevač energentima i preko svojih firmi, pre svih Gasprom NJefta, kao većinskog vlasnika NIS-a, iz ove oblasti značajno učestvuje u rastu naše privrede.

Kako kaže, samo Gasprom je do sada uložio više od 800 miliona evra u razvojne projekte kompanije, i oko 500 miliona evra u modernizaciju rafinerije u Pančevu, čineći je izuzetno modernom, te da obe značajno doprinose budžetu Srbije.

Veliki broj, dodaje, naših građevinskih firmi posluje u toj zemlji i deo svojih prihoda kroz doznake i druge transakcije se vraća u Srbiju.

"Saradnja u vojnoj industriji je takođe veoma bitna i tradicionalna. Izvrsna je saradnja u modernizaciji naše železničke mreže i vozila kroz ruski kredit, a otvorenost ruskog tržišta za sve veći broj naših proizvoda, odnosno proizvoda napravljenih u Srbiji, veoma mnogo utiče na svakog potencijalnog investitora" smatra Mitrović.

Navodi da Rusija trenutno prolazi kroz težak period "političke antiruske histerije" u SAD i EU i pratećih sankcija, što se kao senka prenosi i na sve države koje imaju dobre odnose sa njom.

U tom smislu, kaže Mitrović, prisutna je i relativizacija istorije i tendencija da se umanji ili zaboravi doprinos Rusije, odnosno ŠSR-a u oslobađanju Evrope od fašizma.

Tradicionalna vojna parada, kao jedan od simboličkih događaja, u tom smislu će, veruje ona, biti tumačena na sličan način, isključivo kao ''pokazivanje vojne moći''.

"Stoga će i prisustvo predsednika Vučića biti pod paskom i ''zabeleženo''. No, kako smo i mi narod koji je dao izuzetan doprinos u toj borbi, a i kao strateški partner Rusije, razumljivo je da se nađemo tamo", zaključila je Mitrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Дешприм Безмозгај

05.05.2018. 16:07

Обрадиван сам што се један високи интелектуалац коначно "јавља да је жив" ... Да су били бар "појава" оне 2000, 2004, 2008... када је ОПРЕЗ и ПАЖЊА била ОБАВЕЗА, куд би Србији био крај...?!?

Милојко

05.05.2018. 19:56

@ivan - Растао, растао, растао, па дорастао. А онда прерастао.

Dkyor

05.05.2018. 18:09

Imate veliki Jezik Profesorka, previse javno iznosite .Nekato bude predsednikova obaveza kada sevrati Sa puta Da kaze sta Je razgovarao. Umanjite malo iznosenja svake mrvice.

iris

05.05.2018. 23:36

ove posete su jako znacajne za Srbiju i resavace se jedna od najbitnijih pitanja za nasu zemlju.

janez

05.05.2018. 23:37

Vucic svakako treba da bude na oprezu ali on uvek tacno zna sta radi i kako treba da postupa na obostranu korist.

milica

06.05.2018. 01:40

Hteli mi ili ne nama jedino još istok ostaje prijatelj od zapadnih zemalja niko nam nije prijatelj svi gledaju samo njihov interes

d

06.05.2018. 10:55

srbistan je meka za "politicke nauke" njihov kadar je "politicki" unistio drzavu