Miščević: Spremni za pet poglavlja, ključan Izveštaj EK

Tanjug

petak, 16. 03. 2018. u 19:50

Мишчевић: Спремни за пет поглавља, кључан Извештај ЕК

Foto Tanjug

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević kaže da je Beograd spreman da u junu otvori pet poglavlja u pregovorima u članstvu o EU

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević kaže da je Beograd spreman da u junu otvori pet poglavlja u pregovorima u članstvu o EU, ali da će konačna odluka zavisiti od izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije koji će biti objavljen 17. aprila.

Miščević je za N1 podsetila da je na današnjoj sednici Vlade usvojena pregovaračka pozicija za poglavlje 17, da je prethodne nedelje u Brisel poslata pregovaračka pozicija za poglavlje 18, a da su još ranije poslate pozicije za poglavlja 9, 13 i 33.

Kaže da je tehnički moguće da svih pet pomenutih poglavlja bude otvoreno na međuvladinoj konferenciji u junu, da je reč o poglavljima koja su malo politički osetljiva, ali i da će konačna odluka zavisiti od napretka Srbija u poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, i poglavlju 35 koje se odnosi na dijalog Beograda i Prištine.

Procena tog napretka biće, kako objašnjava, izneta 17. aprila u godišnjem izveštaju Evropske komisije.

Istina je, kako kaže, da postoje kašnjenja u poglavljima 23 i 24, ali Srbija samo obaveštava Evropsku komisiju o tome, i pokušava da se ubrza.

"Nekada su objektivni razlozi, nekada činjenica da ulazimo u procese koji su nam apsolutna novina. Tako i promene Ustava (…) mi nemamo iskustva sa ustavnom debatom, i sasvim je logično da u ovoj ranoj fazi učenja ima i različtih stavova i razmišljanja”, ocenila je ona.

Najavila je i reviziju akcionih planova za poglavlja 23 i 24, u koje će biti uneta i prelazna merila koja je propisala Evropska komisija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Simon

16.03.2018. 20:30

Gdja Miscevic ne nasjedajte i neprodavajte maglu narodu ništa ne ovisi o Izvještaju,nego o nekim zemljama koje jedno pišu u izvještaju,a ključne radnje povlače u senci Izvještaja