Rekord SNS kroji liste za Beograd

E. V. N.

26. 12. 2017. u 13:01

Рекорд СНС кроји листе за Београд
Rezultati lokalnih izbora u pet opština vode ka novom grupisanju na političkoj sceni. Ljajić sa naprednjacima, na pomolu savez sps i SRS

REZULTATI izbora u pet opština, održanih u nedelju, i trijumf naprednjačkih lista najverovatnije će voditi ka odluci da SNS snage u Beogradu odmerava sama, na listi sa manjim partnerima. S druge strane, osvojenih 16 odsto u Mionici mogli bi da poguraju da se socijalističko-radikalska koalicija preslika i u glavnom gradu. A solidan uspeh demokrata, koje su u tri opštine bile drugoplasirane, teško će dovesti do zbijanja redova u opoziciji i izlaska na beogradske izbore u jednoj koloni.

Ovakav "eho" upravo održanih lokalnih izbora, za "Novosti", prognoziraju politički analitičari, ali su to stavovi u vladajućim i opozicionim strankama.

Potpredsednik SNS Miloš Vučević otkrio je u ponedeljak da su pri kraju dogovori Aleksandra Vučića i lidera SDPS Rasima Ljajića o zajedničkom nastupu. To je dodatno otvorilo vrata spekulacijama da bi lider radikala Vojislav Šešelj mogao biti "gurnut" u zagrljaj Dačiću, koji je doskora bio viđen u koaliciji sa Ljajićem u Beogradu.

Pročitajte još - Vučić: Ubedljivi trijumfi naprednjačkih lista

Takvu mogućnost nije do kraja isključio ni Dačić, koji je rekao da "socijalisti nikada nisu bili izdajnici i da koalicija sa radikalima u Mionici nije najava saradnje sa tom strankom, ali da rezultate treba imati u vidu":

- Prvo ćemo razgovarati sa naprednjacima o tome da li ćemo ići na jednoj ili odvojenim listama. Ako se donese dogovor o odvojenom nastupu, onda ćemo razgovarati sa drugim strankama.

ISTORIJSKI REZULTAT U PREŠEVU FUNKCIONER SNS Miloš Vučević posebno je u ponedeljak istakao "istorijski rezultat" u Preševu, gde je zajednička srpska lista "Aleksandar Vučić za Srbiju jedinstveno" prešla cenzus, sa 5,2 odsto osvojenih glasova. Predstavnici Srba posle duže pauze imaće dvoje odbornika u skupštini. Inače, izbori u Preševu biće ponovljeni na šest biračkih mesta.

Vučević je poručio i da je SNS zadovoljan rezultatima izbora u pet opština:

- Građani su potvrdili politiku Vučića i SNS. Zahvalni smo im što nisu naseli na performans i provokacije "žuto-riđe" koalicije, odnosno, kako ih sami građani zovu, "lopovske koalicije".

Naprednjaci su najbolji rezultat osvojili u Pećincima, gde su udruženi sa socijalistima osvojili 77,72 odsto, odnosno čak 28 od 30 odborničkih mesta. SNS i SPS išli su zajedno i u Negotinu (73,03 odsto) i Kostolcu (63,9). Međutim, i u Mionici, gde je SNS "solirao", ova stranka osvojila je zavidnih 67,36 odsto glasova. U ovoj opštini, SNS i drugoplasirana lista SPS-JS-SRS (16,04 odsto) u zbiru imaju iznad 80 odsto podrške. Ova matematika još jedan je argument u prilog samostalnom izlasku SNS u Beogradu.

Demokrate su u sve četiri opštine ostvarile bolji rezultat nego na parlamentarnim izborima 2016. Najbolji uspeh zabeležili su u Negotinu, gde su pre godinu dana dobili 4,36 odsto, a sada 19.

- DS je u proseku dobio 14,28 odsto glasova birača, što je solidan i ohrabrujući rezultat u veoma teškim izbornim uslovima. Taj rezultat bio bi još bolji da pojedine stranke nisu bojkotovale izbore - rekao je predsednik DS Dragan Šutanovac, navodeći da će ova stranka podneti više prigovora na glasanje u Pećincima, uključujući i biračko mesto u selu Popinci, gde je, kaže, zabeležen incident.

Pročitajte još - BEOGRADSKI IZBORI: Šapić ostaje kandidat

Politički analitičar Dragomir Anđelković navodi, za "Novosti", da su ovi izbori bili test za naprednjake i da će ih ohrabriti da u Beogradu idu sami, jer sa SPS mogu da prave i postizborne koalicije. I Bojan Klačar, iz CeSida, kaže nam da su rezultati naprednjaka rekordni u novijoj političkoj istoriji Srbije i da poslednjih pet-šest godina niko nije imao ovako visoke rejtinge u kontinuitetu:

- Ne znam da li će socijalisti rizikovati da sa SRS idu i u Beogradu, jer će tu ta koalicija mnogo više upadati u oči nego u Mionici. Rezultat DS neće dovesti do ujedinjenja opozicije, može eventualno da privuče neke stranke ka demokratama, na primer Borisa Tadića i SDS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Sladjana

26.12.2017. 14:22

Na izborima u Beogradu ce se videti da li je politika aktuelne vlasti urodila plodom i da li gradjani Srbije imaju poverenje u njihov rad.

Sofija

26.12.2017. 22:50

Nadamo se da ce u Beogradu biti ponovljen rezultat kao i na ovim izborima,i da ce narod jos jednom pokazati kome veruje i da zeli da nas grad i dalje napreduje.

Vanja

26.12.2017. 23:03

Gradjani znaju koga da izaberu da nasoj zemlji bude samo bolje i da se nastavi sa daljim napretkom.