Rumuni nam prete vetom zbog Vlaha

D. M.

18. 08. 2016. u 20:27

Bivši predsednik susedne zemlje, Trajan Basesku, najavljuje blokadu Srbije na putu ka Evropskoj uniji. Glavna tačka sporenja Beograda i Bukurešta su Vlasi, koje naš sused smatra Rumunima, a Srbija - specifičnom manjinom

Румуни нам прете ветом због Влаха

Bukurušt nezadovoljan tretmanom vlaške manjine

SUSEDI Srbije imaju dugačku listu uslova za članstvo naše zemlje u EU, a poslednja pretnja blokadom evropskog puta stiže iz Rumunije. Bivši predsednik ove zemlje Trajan Basesku poručio je da bi Bukurešt mogao da stavi veto na priključenje Srbije EU, i to zbog kršenja prava rumunske manjine.

Basesku, koji je i predsednik desničarskog Pokreta narod, zapretio je da bi Rumunija, ukoliko Srbija ne bude u potpunosti poštovala bilateralni sporazum o zaštiti prava rumunske manjine, mogla da ne ratifikuje priključenje naše zemlje Uniji i nakon završetka pretpristupnih pregovora.

Glavna tačka sporenja Beograda i Bukurešta su Vlasi, koje naš sused smatra Rumunima, a Srbija - specifičnom manjinom.

Šefica našeg pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević kaže za "Novosti" da nije tajna da Rumunija, Bugarska i Hrvatska imaju određena očekivanja od Srbije na evropskom putu, ali da nema argumenata za ozbiljnije pretnje da će naš proces evropskih integracija biti zakočen:

- Srbija je donela Akcioni plan za manjine, koji je bio uslov za poglavlja 23 i 24, o pravosuđu i vladavini prava. Sa tim planom saglasila se i Rumunija, pa ne vidim nikakvu potrebu da se ulaže bilo kakav veto.

Misija Evropske komisija koja procenjuje šta je urađeno u poglavljima 23 i 24, trebalo bi da dođe u Beograd u septembru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

neznalica

18.08.2016. 22:40

А шта би са Србима у Румунији??? (Што се тог њиховог "veta" тиче - хвала им унапред!)

Mića Bor

18.08.2016. 22:48

Rumuni i vlasi su dva naroda koja govore slicnim jezikom. Na Balkanu zive jos toliko naroda ciji su jezici slicni. Nikome od njih ne pada na pamet da svojataju jedni druge , u ostalom treba pitati same vlahe ko su . Nije nikakva tajna da Rumunija kao i njihova crkva pokusavaju ,bez ikakve smetnje od strane nase drzave ,da ih prisvoje.

Moravac

18.08.2016. 22:52

Vlasi sa Rumunijom nemaju bas nikakve veze. Rec je o starobalkanskom stanovnistvu koje se izmesalo sa Slovenima i nastanjivalo je mnogo sire podrucje od danasnje Rumunije. A za blokiranje nse EUtanazije, mogu samo da im zahvalim.

Тако треба

18.08.2016. 23:26

Нема потребе да Румуни или Срби одлучују шта су Власи. Нека они сами кажу јел се сматрају Србима или Румунима. Ако су радије Румуни ето им Румунија преко пута и решен проблем. Срби који се нису осећали Румунима спаковали су прње и Румунији окренули леђа. И Румунима свануло. Кратко, јасно, ефикасно.

PP

19.08.2016. 13:33

@Тако треба - E pa ne može, batice. Čika Amerikanac kaže da to što važi za svaku drugu zemlju i naciju na planeti, ne važi za Srbiju - ko misli da je druge nacije u Srbiji ima momentalno pravo na nezavisnu državu - takozvanu: Hrvatsku, Bosnu, Makedoniju, Kosovo - uskoro Sandžak, Vojvodinu, Vlašku Republiku ... Ali nije važno! Važno je da smo mi "ponosni" i napredni na evropskom putu i da nas (ako nas uopšte bude bilo) čeka svetla "budućnost" po standardima EU i 200€ minimalac! Živeo stokholmski sindrom!

KULTURNA i RAVNOPRAVNA autonomija

19.08.2016. 18:27

@Тако треба - Možda si u pravu, ali onda bi to trebalo primeniti i za katoličke manjine u Vojvodini (Mađari, Hrvati, Slovaci,..).. Sadašnji privilegovan položaj katoličkih nacionalnih manjina iz Vojvodine, žele i pravoslavne i muslimanske manjine u Jugoistočnoj Srbiji. Trebalo bi svima dati ista prava, ali nikako autonomiju u državnim poslovima.

Dalmatinski Vlasi

19.08.2016. 18:32

@Pavlović Dušan - Tako je . Vlasi su starosedelački narod koji se bavio stočarstvom i koji su naši preci. Postoje i rumunski vlasi (poprimili rumunski jezik) u vreme osmanlijskog carstva. U Dalmaciji i danas građani primorskih gradova, Srbe zovu Vlasima.

oganj

19.08.2016. 18:16

Ja sam rođen u vlaškom selu u Negotinskoj opštini pa ako tako gledamo ja sam vla(h) jer sem tog izumrlog jeszika drugi nisam govorio sve do 7.godine.Prvo hoću da kažem da rumunska sekuritatea već desetine godine vršlja u tom kraju i debelo plaća te nosioce vlaško ruminske orjentacije. Slučajni svedok o čemu pišem.Drugo, "vlasi" su uglavnom došli na tom prostotu krajem 14 i početku 15 veka pa vi gospodo koji ste juče došli u Srbiju nemojte nikoga da isterujete. Vas niko nije isterao!

Serb

19.08.2016. 20:29

@oganj - Vlasi su lojalan i poštovan narod u Srbiji, uvek na strani Srbije, nikada protiv nje. Zato ih je Srbija uvek uvažavala i puštala na miru i sada ih nikada neće primoravati na bilo šta. Rumunska vladajuća elita pravi tenziju sa Srbijom po planu koji USA nameće. Princip je prvo sve zavadi pa posle dok su poslušni održavaj mir a ako neće da slušaju gurni jedne na druge pa kad se zamore opet ih dovedi u red. Britanski kolonijalni recept.