SUSEDI Srbije imaju dugačku listu uslova za članstvo naše zemlje u EU, a poslednja pretnja blokadom evropskog puta stiže iz Rumunije. Bivši predsednik ove zemlje Trajan Basesku poručio je da bi Bukurešt mogao da stavi veto na priključenje Srbije EU, i to zbog kršenja prava rumunske manjine.

Basesku, koji je i predsednik desničarskog Pokreta narod, zapretio je da bi Rumunija, ukoliko Srbija ne bude u potpunosti poštovala bilateralni sporazum o zaštiti prava rumunske manjine, mogla da ne ratifikuje priključenje naše zemlje Uniji i nakon završetka pretpristupnih pregovora.

Glavna tačka sporenja Beograda i Bukurešta su Vlasi, koje naš sused smatra Rumunima, a Srbija - specifičnom manjinom.

Šefica našeg pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević kaže za "Novosti" da nije tajna da Rumunija, Bugarska i Hrvatska imaju određena očekivanja od Srbije na evropskom putu, ali da nema argumenata za ozbiljnije pretnje da će naš proces evropskih integracija biti zakočen:

- Srbija je donela Akcioni plan za manjine, koji je bio uslov za poglavlja 23 i 24, o pravosuđu i vladavini prava. Sa tim planom saglasila se i Rumunija, pa ne vidim nikakvu potrebu da se ulaže bilo kakav veto.

Misija Evropske komisija koja procenjuje šta je urađeno u poglavljima 23 i 24, trebalo bi da dođe u Beograd u septembru.