Istekao rok za prijavu lista za izbore: 21 stranaka i koalicija na spisku, Čeda i LDP stigli u “minut do 12”

S. Rovčanin Tomković

subota, 06. 06. 2020. u 00:44

Истекао рок за пријаву листа за изборе: 21 странака и коалиција на списку, Чеда и ЛДП стигли у “минут до 12”
Zakonski rok za predaju lista za novi skupštinski saziv istekao u petak u ponoć. Potvrđeno učešće 16 stranaka i koalicija, ostali čekaju proveru dokumentacije
ZA učešće na parlamentarnim izborima 21. juna prijavilo se 20 stranaka ili koalicija, a rok za podnošenje kandidatura istekao je juče u ponoć. U finišu, poslednjeg dana za predaju potpisa građana, u trku za glasove ušlo je sedam opcija - "Dosta je bilo" - suverenisti, Albanska demokratska alternativa, "Nek maske padnu", Ruska stranka, "Socijalizam jedini izlaz",
U trku su ušli i "Levijatan - živim za Srbiju" i Koalicija za mir - Čedomir Jovanović (LDP) koje su listu predali u dva minuta pred ponoć.

Koliko će tačno "ponuda" biti na listiću pred biračima znaće se do 10. juna u ponoć kada je krajnji rok za proglašenje zbirne izborne liste. Do sinoć oko ponoći potvrđeno je 16 stranaka i koalicija čije je učešće sigurno, a kandidature ostalih se proveravaju.

Prvi su potpise podneli naprednjaci, čija se lista sa koalicionim partnerima zove "Aleksandar Vučić - Za našu decu". Drugu poziciju zauzimaju tradicionalni partneri SPS i JS, koji pred birače idu pod nazivom "Ivica Dačić Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija Dragan Marković Palma". Treći su radikali Vojislava Šešelja, a četvrti Mađari - SVM. Broj pet na listiću imaće SPAS Aleksandra Šapića, a šest POKS Žike Gojkovića. Sedme su Ujedinjene demokrate, a osmi su potpise predali Stranka pravde i pomirenja i Demokratska partija Makedonaca. Pokret "Metla" je deveta opcija, "Zdravo da pobedi" deseta, na 11. mestu je SAD, 12. su Zavetnici, 13. Narodni blok, a Pokret slobodnih građana 14.

RIK je sinoć potvrdio i listu "Dosta je bilo" - Suverenisti, kao 15. po redu, kao i Albanske demokratske alternative koji će biti 16. na listiću.

Deo opozicije okupljen oko Saveza za Srbiju odlučio je da bojkotuje izbore. To se nije odrazilo na broj učesnika u procesu koji će, kako stvari stoje, biti poput onih u prethodnim ciklusima. Pre četiri godine u trku je ušlo 20 opcija, dok se 2014. za poslanička mesta nadmetalo 19 "igrača".

Cenzus za ulazak u parlament je tri odsto, što je, u zavisnosti od izlaznosti, od 100.000 do 120.000 glasova.
BOJKOT JE LOŠ

ŠEf delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je juče da Brisel smatra da bojkot izbora nikako nije dobra ideja i pozvao je sve građane da 21. juna izađu na glasanje. On je naveo da su dešavanja za vreme kampanje važna, ali da je važno i šta će biti posle izbora. Kako je rekao, izbori u svakoj demokratskoj zemlji su značajan test demokratije.