GRUPA od pedesetak avganistanskih migranata, smeštena u prihvatnom centru u obrenovačkoj kasarni, izazvala je u nedelju veče nerede, a neki su pokušali i da pobegnu, ali su ubrzo uhvaćeni. Kako "Novosti" saznaju, nadležni iz centra odmah su pozvali policiju, koja je smirila incidente, a predsednik Opštine Miroslav Čučković tvrdi da je 30 osoba privedeno.

Sve je krenulo, kako saznajemo, od obične svađe i međusobnih optužbi za krađu telefona, ali je situacija ubrzo eskalirala zbog povećanih tenzija, budući da migranti od uvođenja vanrednog stanja ne napuštaju centar. Da bi se sprečilo širenje novog virusa, pridošlice sa Bliskog istoka sklonjene su sa ulica u prihvatne centre širom zemlje i nalaze se pod celodnevnim obezbeđenjem. Samo u Obrenovcu ih je smešteno 1.063. Oni mogu da napuštaju prihvatilišta isključivo uz posebne dozvole, u pratnji i najčešće iz zdravstvenih razloga. Ove mere, uz činjenicu da ne mogu dalje, ka Evropi, dovele su do nervoze i pojačanih tenzija.

UHAPŠEN I MEŠTANIN ZBOG PRETNjI POLICIJA je privela i Obrenovčanina N. K., koji je preko "Fejsbuka" pozivao na oružani obračun sa izbeglicama. On se sumnjiči za krivično delo rasne i druge diskriminacije, i određeno mu je zadržavanje 48 sati.

Kako je na svom fejsbuk profilu objavio Čučković, grupa Avganistanaca usred policijskog časa pokušala je da napusti centar, nasrnula na radnike Komesarijata za izbeglice i migracije i demolirala inventar i objekte u kasarni. Veći neredi su sprečeni, kaže, združenom akcijom policije i vojske, a na društvenim mrežama pojavile su se i fotografije kolone vozila Žandarmerije. Iz MUP-a se u ponedeljak moglo čuti da će u narednom periodu u Obrenovcu biti pojačane bezbednosne snage.


Pročitajte još: Bežao od policije, bacio drogu, pa kamenom kockom NAPAO policijskog službenika

- Važno je da je danas država pokazala da Obrenovčani ne treba da brinu - napisao je Čučković na svom profilu.

U Srbiji se, inače, nalazi skoro 9.000 izbeglica i migranata, i u drugim centrima nije bilo incidenata.