UŽAS U SURDULICI: Devojčica (2) preminula pošto joj je pozlilo na Vlasinskom jezeru; Hitna pomoć nije mogla da dođe zbog procedure

Novosti online

petak, 16. 08. 2019. u 14:15

УЖАС У СУРДУЛИЦИ: Девојчица (2) преминула пошто јој је позлило на Власинском језеру; Хитна помоћ није могла да дође због процедуре

Zdravstveni centar u Surdulici

Dvogodišnja devojčica preminula je u petak ujutro u Zdravstvenom centru u Surdulici nakon što joj je sinoć pozlilo na Vlasinskom jezeru
Dvogodišnja devojčica preminula je u petak ujutro u Zdravstvenom centru u Surdulici nakon što joj je sinoć pozlilo na Vlasinskom jezeru, ali su roditelji morali sami da je transportuju do najbliže zdravstvene ustanove jer su lekari hitne pomoći rekli da ne mogu da dođu na lice mesta.


Kako je rečeno novinarima portala Jugmedia u ZC Surdulica, i pored napora lekara, devojčica je izgubila borbu sa životom, a uzrok smrti će utvrditi obdukcija.


Kako prenose, nakon što je devojčici pozlilo, roditelji su pozvali Hitnu pomoć u Crnoj Travi gde im je rečeno da ne mogu da izađu na teren, dok im je u Surdulici u ovoj službi preporučeno da sami transportuju devojčicu do najbliže ambulante jer "trenutno nemaju vozilo koje bi mogli da pošalju".

PROČITAJTE JOŠ: ZAKAŠLjALA SE I KRV JE KRENULA: Devojčica (7) iz Beograda preminula šest dana posle operacije krajnika


U Zdravstvenom centru u Surdulici kratko je potvrđeno za portal "Jugmedia" da je dvogodišnja devojčica preminula, uz obećanje da će ih direktor ove zdravstvene ustanove kontaktirati.


Direktorka Doma zdravlja u Vlasotincu doktorka Milena Stanković Mitrović kaže da lekar Hitne pomoći iz Crne Trave nije mogao da izađe na teren jer je morao da ispoštuje zvaničnu proceduru.


- Tačno je da Služba hitne pomoći nema sanitetsko vozilo u koje mogu da stave kiseonik, ali imaju vozilo sa nosilom kojim mogu da transportuju pacijenta. Međutim, doktor, koji je noćas bio u smeni, radio je sam. On kao jedini lekar ne sme da napusti Dom zdravlja. Postoje tu zakonske normative koje zaista moraju da se ispoštuju. Jeste da je Crna Trava teritorijalno blizu Vlasinskom jezeru i naravno da kada je ovako nešto u pitanju, tu nema govora, mora da se reaguje. Lekar je najverovatnije savetovao da se dete doveze do prve ambulante. Moguće da je lekar, inače, moram da kažem, sa dugogodišnjim iskustvom i jako privržen svom poslu, pomenuo da nemaju kiseonik, ali nije u tome problem. On je samo poštovao proceduru - navodi Stanković Mitrović.PROČITAJTE JOŠ: TUGA U VRANjU: Slepa i nepokretna baka Ljubica pored šestoro dece umrla napuštena i sama


Ona dodaje da Crna Trava zapravo nema Službu hitne pomoći, ali da lekari, koji su inače "u manjku" uvek reaguju kada su ovakvi slučajevi u pitanju.


- Problem je u tome što Vlasinsko jezero teritorijalno pripada Surdulici, pa tako i zdravstvene usluge, ali je geografski bliže Crnoj Travi, Vlasotincu, pa i Leskovcu. U takvim kritičkim momentima ljudi se odlučuju da se zapute pre u Leskovac nego u Surdulicu. Da ne pričam o tome što sama Crna Trava ima problem sa brojem lekara i što tamošnje stanovništvo opslužuje 0,8 lekara po glavi stanovnika - ističe ona.


Na samom Vlasinskom jezeru, koje je jedan od najvećih turističkih centara na jugu Srbije, postoji samo jedna ambulanta, ali ne postoji zdravstvena služba sa 24-časovnim radnim vremenom.

(blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

Ivica

16.08.2019. 17:07

@krle - Krle,govarace " procedura " ona je kriva,ista je sastavni deo zakona o zdravstvu a zakon o zdravstvu je donelo ministarstvo zdravlja tj republika Srbija ... Zbog te procedure nas tamane kao zeceve... SAUCESCE PORODICI :(

драгана

16.08.2019. 19:16

@krle - Ne trebaju nama odgovori i odgovornosti.Nama treba živo dete od 2 godine.

Mitar

16.08.2019. 15:35

U ovoj nesrećnoj zemlji sve je pitanje birokratske procedure a procedure su tu radi same procedure a ne građana.

Novi Sad

16.08.2019. 16:14

banana drzava.... gori smo od najgorih... nema lekara nema saniteta... procedure... a ti narode umiri.... napredna drzava nema sta... kad slusas tv... ma svabe su za nas 0...

Niko

16.08.2019. 16:28

Zbog papira je umrla devojcica, kakav je to lekar kome je vaznija birokracija od necijeg zivota??????

ima zašto

16.08.2019. 18:32

@Niko - to je lekar koji kao i svi ostali misli da nam trebaju helikopteri,avioni,naoružanje. to je važnije nego život.

buki

16.08.2019. 16:36

Nije problem u procedurama, koje mora da postoje, problem je u broju lekara, posebno u broju specijalista, kojih za 10-ak godina nece ni biti. Po lokalnim Domovima zdravlja, kada oftomolog, dermatolog, internista, otorinolaringolog...odu u penziju -te sluzbe se gase i vi ste usmereni na privatnike, ako i oni postoje. Nema specijalista, nema ni zelje, a vrlo brzo nece biti ni mogucnosti da se obuče novi.

buki

16.08.2019. 16:41

Nije problem u procedurama, koje mora da postoje, nego u malom broju lekara, pogotovo specijalista, kojih ce biti sve manje. Za 10-ak godina, lečice nas "doktori bez granica", kao sto je slučaj u mnogim afričkim nerazvijenim drzavama.

bigserb

16.08.2019. 16:51

Nisu hteli da dodju po dete od dve godine, ok, sada lepo dugogodisnja robija, gubitak licence i prava na rad u medicinskoj struci, pa da vidimo ko ce sledeci da odbije da dodje po dete? Nigde na svetu ne rade bahatiji, neljubazniji i nesposobniji medicinski radnici nego kod nas!

Milica T

16.08.2019. 16:57

J****a vas birokratija i procedure! Dete,verovatno zdravo dete umrede zbog procedure! Sa tom devojcicom umrla je jedna porodica,koju je ona mogla da stvori. Umro je jedan osmeh,rukica nezna,oko maleno! Kazu otislo iz zemlje 600.000 ljudi. Ma svi treba da odu! Tamo gde su deca bitnija od procedura!

Boj

16.08.2019. 17:23

Sličan slučaj se nedavno dogodio u Austriji. Bolesniku nije pružena pomoć, rečeno mu da pozove hitnu pomoć i tako se prijavi ili ode u drugu bolnicu za hitne slučaje. Izašao je iz bolnice i umro u otvorenim kolima, a ljekar mu nije mogao pružiti pomoć jer nije smjeo napustiti bolnicu. Ne okrivljujte državu niti ljekare, ovakvih slučajeva ima i na Zapadu gdje mislite da sve perfektno funkcioniše. Objašnjenje isto kao u ovom slučaju u Srbiji. Ko zna njemački može pročitati u internetu.

srdjan68

16.08.2019. 17:41

Tuga i tragedija za familiju...ne mogu ni da zamislim kroz sta sada prolaze. Nekako se svi izmicu za odgovornost, ali neko mora da je snosi. Ako je neko pogresio, ko je taj?! A ako je sistem kriv, promeni sistem. I samo mala digresija na kraju.. " tamošnje stanovništvo opslužuje 0,8 lekara po glavi stanovnika"....stvarno? 80 lekara na 100 stanovnika? Ispravite ljudi...;

realist.

16.08.2019. 17:49

Dokle ce Ministar Zdravlja da tolerise u ice iz domova Zdravlja u Srbiju, jer ima nade da de problem resi jer Zdravstvo je postalo nemoguce koruptno Plati pa docicemo.

Vlade

16.08.2019. 17:50

ISTORIJA SE PONAVLJA KAO PRE STOTINAK I VIŠE GODINA KADA SMO BILI SIROMAŠNI ,SA NEDOVOLJNIM BROJEM STRUČNIOG OSOBLJA, S TIM ŠTO JE ONDA, BAREM, BILO DECE VIŠE NEGO SAD.

Bozidar

16.08.2019. 18:05

Svakog dana citamo i slusamo o ogromnom suficitu u budzet republike.Nema lekara,a nexaposljeni lekari idu iz zemlje,nema vozila,nema najosnovnijeg medicinskog materijala.Svakodnevna su hvalisanja iz resornog ministarstva kako je zdravstvo na visokom nivou.Saucesce porodici!

Dule M., Beograd

16.08.2019. 19:06

Mani je majka umrla, a hitna pomoć navodno nije mogla da dođe "zbog procedure" a novosti nisu htele ni da objave komentar (tada..)

5C

16.08.2019. 20:09

Srbija danas.......pod hitno poslati zahtjev Kubi da nam posalje nekoliko 100ina doktora.Onih koji su povuceni iz Brazila nakon sto je diktator dosao na vlastSamo ako se smije od zapadnjackih "prijatelja"

драгана

17.08.2019. 13:46

Smatram da je život deteta (od dve godine) iznad procedure.Da sam lekar, svojim autom ili taksijem bih otišla da spasem dete.Po cenu otkaza.Ispunili ste proceduru,pa sada mirno spavajte.