SRBIN Đorđe Mihaljević (43), ubijen u Johanesburgu u ponedeljak po podne, bio je živa meta poslednjih godina. Samo je bilo pitanje vremena kada će biti likvidiran. On je to znao i zato je porodicu poslao u Evropu. Njegova bezbednost je ugrožena od "rastanka" sa Čehom Radovanom Krejčirom, navodno, jednim od najvažnijih kriminalnih vođa u tom delu sveta.

Ove tvrdnje izneo je istražitelj Pol O'Saliven, u razgovoru sa južnoafričkim medijima, nakon likvidacije Mihaljevića, koji je izrešetan dok se vraćao kući sa ručka. Dve nepoznate osobe na motoru, prišle su njegovom "poršeu" dok je stajao na semaforu i pripucali su dok je sedeo za volanom. Pokušao je da pobegne, uspeo je da pokrene automobil, ali podlegao je povredama posle 100 metara. Policija traga za počiniocima, ali O'Saliven sumnja da će oni ikad biti pronađeni.


PROČITAJTE JOŠ:
UŽAS KOD UBA: Zoran ispao iz čamca i utopio se

Ovaj istražitelj ocenjuje ubistvo Mihaljevića kao još jedno u nizu likvidacija koje su poslednjih meseci pretvorili Johanesburg u poprište obračuna kriminalaca iz istočne Evrope.

- Mihaljević je držao zalagaonicu i 20 mesara u Johanesburgu - kaže izvor "Novosti". - Bio je oženjen nekadašnjom mis Bugarske. On je rođen u tom gradu, a njegov otac je došao u Južnu Afriku sedamdesetih godina...

Otac Đorđa Mihaljevića je, kako saznajemo, ubijen prilikom pljačke. Razbojnici su ga napali na putu dok je vozio. Izgurali su ga sa kolovoza, oteli mu telefon i novac i naneli mu, kako se ispostavilo, smrtonosne povrede.

KRVAVE ULICE U JULU ove godine u Johanesburgu je ubijen Darko Kulić (46), a tri meseca ranije Milan Đuričić Miki (46) je izrešetan dok je stajao na semaforu. Početkom maja u Beogradu je likvidiran Gorg Darmanović (58), tajni agent iz Južne Afrike koga su ubice "sačekale" u Novom Beogradu. Južnoafrički mediji označili su ubistvo Mihaljevića kao 14. u nizu likvidacija od 2009. koje su u vezi sa obračunima istočnoevropskih mafijaša, mahom iz Češke.

Prema pisanju južnoafričkih portala, istorija sukoba Mihaljevića i češkog bosa Krejčira seže nekoliko godina unazad. Obojica su se navodno bavili kupovinom zlatnog nakita i dijamanata koji dolaze iz nelegalnih tokova.

- Plaćali su ih po ceni 20 procenata nižoj od realne, a potom su pretapali, prepravljali, rastavljali na komade koje su dalje koristili u izradi - navode tamošnji novinari.


PROČITAJTE JOŠ:
Petorici saobraćajaca određen pritvor do 30 dana zbog sumnje da su primali mito

O'Saliven, ipak, sumnja da je Krejčir imao ikakve veze sa ovim ubistvom, navodeći da je vrhunac njihovog neslaganja usledio 2013, kada je Mihaljević navodno svedočio protiv Čeha.