SLUČAJ „KONTRAST”: Pravda nam važnija od para

Lj. PRERADOVIĆ

31. 03. 2018. u 21:01

СЛУЧАЈ „КОНТРАСТ”: Правда нам важнија од пара

Tamara Miladinović, jedna od šest žrtava u "Kontrastu"

Porodici žrtve požara u diskoteci “Kontrast” dosuđeno pravo na naknadu. Branko Miladinović: Suma višestruko manja od iskazane na računima. Četvoro osuđenih, Republika Srbija i Grad Novi Sad, solidarno plaćaju

BRANKU Miladinoviću, ocu novinarke Tamare Miladinović, jedne od šest žrtava tragičnog požara u novosadskoj diskoteci “Kontrast” 2012. godine, nepravosnažnom presudom Osnovnog suda u Novom Sadu, dosuđeno je pravo na naknadu materijalne štete.

Tom sudskom odlukom, četvorica osuđenih za požar u diskoteci, Alojz Ganić, vlasnik objekta i dvojica zakupaca Slaviša Stanišić i Dejan Ratković, električar Miroslav Papuga, kao i Republika Srbija i Grad Novi Sad, obavezni su da porodici Miladinović solidarno nadoknade materijalnu štettu.


PROČITAJTE JOŠ:
Jelena slala poslednje poruke ćerki doktorke

Ne želeći da otkrije o kojoj je sumi reč, s obzirom na to da je reč o nepravosnažnoj presudi i da je uložio žalbu, Miladinović veli da je višestruko manja od one koja se nalaze na originalnim računima koje je prikazao sudu.

- Nije nam toliko stalo do para, nego do pravde - kategoričan je Miladinović. - Mada mi nisu priznali veliki deo materijalnih troškova, najvažnije je da je u ovom postupku, što se navodi i u obrazloženju presude, utvrđeno da za tragediju u “Kontrastu” ima i krivice predstavnika državnih organa uprave i lokalne samouprave.

U obrazloženju presude, u koju su “Novosti” imale uvid, između ostalog se navodi da je inspekcijski pregled o sprovođenju mera zaštite od požara u “Kontrastu” urađen dva puta od njegovog otvaranja do tragičnog požara, ali da kontrola sprovođenja svih mera tehničke zaštite od požara - nije urađena.

Branislav Miladinović

- U tom objektu nisu bili ispunjeni tehnički uslovi za performanse uz upotrebu pirotehničkih sredstava niti su preduzete sve Zakonom propisane obavezne mere za zaštitu od požara - navodi se u obrazloženju presude, i dodaje da su nadležni savesno obavljali službene dužnosti, nikada ne bi došlo do užasne tragedije 1. aprila 2012. godine. Odmah posle ovog požara, službenici novosadskog odeljenja Sektora za vanredne situacije uradili su kontrolu svih kafića u gradu, ali je to bilo kasno za nastradale i njihove porodice.


PROČITAJTE JOŠ:
UŽAS KOD ČAČKA: Poginuo motociklista, devojka teško povređena

Zbog tragedije u “Kontrastu” prvooptuženi Ganić je osuđen na pet godina zatvora, Stanišić i Papuga na po devet, a Ratković na sedam godina zatvora. Postupci koji su se vodili protiv građevinskog inspektora, načelnice Turističke inspekcije i troje protivpožaraca zbog zloupotrebe službenog položaja u slučaju “Kontrast”, završeni su oslobađajućim presudama.


ŠESTOGODIŠNjI POMEN

ISPRED spomen-obeležja kod diskoteke “Kontrast”, 1. aprila u 13 časova, biće obeleženo šest godina od tragedije u kojoj su nastradali Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Marina Aničić (25) iz Čuruga, Milena Dalmacija (26) iz Futoga, Zoran Ignjatović (28) iz Gacka, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde. Porodice i prijatelji će u znak sećanja upaliti sveće i položiti cveće na spomen-obeležje u ulici Sentandrejski put.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije