Obućari, krojači, kozmetičari, evo na koji račun će vam leći minimalac: Ministar Mali potvrdio da vam stiže novac

Novosti online

04. 04. 2020. u 22:24

Ministar je istakao da se minimalac ne oporezuje, i da nema potrebe da se plaća porez i doprinosi za to

Обућари, кројачи, козметичари, ево на који рачун ће вам лећи минималац: Министар Мали потврдио да вам стиже новац
Obućari, krojači, kozmetičari, kako je rekao, njima znači da im država kaže da će dobiti tri minimalca.

Ministar je istakao da se minimalac ne oporezuje, i da nema potrebe da se plaća porez i doprinosi za to. Cilj je, ponovio je, da se sačuva svako radno mesto.
Na pitanje kako radnik da se zašititi, odnosno na kakav račun će dobiti minimalac, kaže:

- Ova pomoć ide radnicima, neću dozvoliti bilo kakve zloupotrebe. U trezoru će biti namenski račun za svako preduzeće - rekao je Mali.

Poslodavcima se na taj način pomaže što ne moraju da plaćaju doprinose, i mogu da se vrate u biznis što pre.

Mali je u emisji "Prva tema" na TV Prva o uticaju korona virusa na ekonomiju i merama koje je Vlada Srbije predložila za oporavak privrede, dodao da država želi da u ovim uslovima pomogne najugroženijima.

OD PROGLAŠENJA MERA HILJADE LJUDI VRAĆENO NA POSAO

Ministar finansija Siniša Mali preneo je za Prvu tv da su posle predstavljanja mera za pomoć srpskoj ekonomiji zbog epidemije korone vratili na posao više hiljada radnika.

Uveren je da je to zato što je pogođena suština problema, naročito drugom merom koja predviđa da država pokrije minimalac za svakog zaposlenog, a poslodavac ostalo.

Istakao je da ta mera podrazumeva da će država svakom radniku isplatiti oko 750 evra, odnosno nešto više od 90. 000 dinara na ime minimalca za tri meseca i tako, uveren je ministar, sprečiti otpuštanje radnika.

Mali objašnjava i da, osim ovog, poslodavac nema obavezu da plaća kredite i finansijske lizinge, nema potrebe da plaća poreze i doprinose za zarade i akontaciju za porez na dobit za 2020.

Jedini uslov da to dobije, ističe Mali, jeste da nije otpustio više od 10 odsto radnika, što će se proveravati kroz poresku prijavu.

STRANE KOMPANIJE POTVRDILE DA OSTAJU PRI PLANOVIMA U SRBIJI

 Skoro 200 miliona evra u budžetu Srbije obezbeđeno je u ovoj godini za podršku stranim kompanijama, kaže ministar finansija Siniša Mali i navodi da su strane kompanije potvrdile da ostaju pri svojim poslovnim planovima u Srbiji.

Mali je na TV Prva rekao i da se nastavlja izgradnja auto-puteva u Srbiji i svih infrastrukturnih projekata iz porgrama “Srbija 2025”.

Precizirao je da mere iz programa podrške privredi stupaju na snagu od 15. marta i odnose se na tri meseca.

Najavio je i mogućnost sektorske podrške, pojedinim privrednim granama koje još više mogu da budu pogođene krizom, ako potraje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Miroljub Milivojević

05.04.2020. 07:50

Ja sam preuzetnik, vlasnik str. bez zaposlenih radnika, radnik koji je bio kod mene zaposlen, raskinuo je radni odnos u julu 2019 god imam li pravo na pomoć od tri minimalaca? Pozdrav.

I mene interesuje

05.04.2020. 10:52

@Miroljub Milivojević - Ja nemam zaposlenih. A, ako za mene ne važi, da onda zatvaram firmu.

Despot

05.04.2020. 11:52

Pravo pitanje.Mnogo preduzetnika samostalno obavlja delatnost bez zaposlenih radnika.Da li i oni imaju pravo na 3 minimalca.Još nismo čuli konkretan odgovor.