PROIZVOĐAČI mleka u Srbiji ovih dana bili su neprijatno iznenađeni odlukom pojedinih mlekara da od ponedeljka smanje otkup i snize cenu za osam dinara! Na svu sreću, reč je o pojedinim malim mlekarama, za koje stručnjaci tvrde, da su inače bile neodržive. Ipak, mlekari u Srbiji ogorčeni su, jer će biti primorani da prodaju litar mleka, pojedinim mlekarama, za čitavih 16 dinara po litri, jer su im ti isti, do sada plaćali tek 24 dinara. Očigledno im je i to bilo mnogo.


Kako je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, potvrdio, za "Novosti", reč je o malim mlekarama i nadležni u ministarstvu proveravaju ko je sve to od njih uradio.


- Ove mlekare su uglavnom opsluživale restorane, a nijedna velika mlekara u Srbiji neće spustiti cenu - rekao nam je Nedimović. - Tržišna inspekcija će proveriti sve i država će reagovati.


U kompaniji "Imlek" rekli su nam da oni neće spuštati otkupnu cenu mleka svojim farmerima, a neće ni smanjivati otkupne količine. I druge, veće, mlekare su nam potvrdile da ne planiraju smanjenje otkupne cene mleka.


- Nama zasada niko ništa nije najavio i čitav otkup i plaćanje ide kao i ranije - ispričao nam je Goran Ćirić, mlekar iz Pančeva. - Mislim i da ne smeju sada da smanjuju cenu, koliko mi je poznato. Mleko prodajemo mlekari "Pančevo" i oni nam za prvu klasu plaćaju 34 dinara po litru.

Foto: N. Živanović


Prodaja mleka je poslednjih dve nedelje povećana za nekih 136 odsto u odnosu na regularan period. Zato je mnoge i začudila odluka da se otkupna cena mleka smanji.


- Svuda gde je održiva proizvodnja, pa bilo kod prerađivača ili proizvođača, cena mleka se neće menjati, jer se vidi da takvi opstaju - kaže Vasa Džingurski, predsednik Udruženja proizvođača mleka Srbije. - Sada će se videti ko zapravo može u stvarnosti da radi, a ko ne. A, to što spuštaju cenu mleka, neka im je na čast. Nehumano je i surovo sada to raditi, kao i otpuštanje radnika. Mislim da je reč o malom broju mlekara, koje su svakako neodržive. Takve mlekare nemaju, niti su imale neke dugoročne planove.


NE KOMENTARIŠU SMANjENjE

FIRMA "Agro Maja" iz Valjeva je među onima koji su smanjili otkupnu c nu mleka za osam dinara. Njihovo pismo kooperantima, vrlobrzo je postalo vidljivo na društvenim mrežama, čime je izazvalo nezadovoljstvo mnogih poljoprivrednika i stočara u Srbiji. Kako se navodi u njihovom pismu, trenutnu cenu mleka će od prve sledeće isplate sniziti za osam dinara. Kako smo saznali, oni su litar mleka, inače, plaćali 24 dinara po litru. U"Agro Maji" u četvrtak nisu hteli ovo da komentarišu.