Za šoping dovoljan mobilni: Kako funkcioniše instant plaćanje na prodajnim mestima i šta je propisala NBS

E. B. TALIJAN

11. 02. 2020. u 20:00

Roba u prodavnicama i usluge uskoro će se plaćati korišćenjem telefona i IPS kju-ar koda

За шопинг довољан мобилни: Како функционише инстант плаћање на продајним местима и шта је прописала НБС

GRAĐANI će uskoro moći robu u prodavnicama i usluge da plaćaju korišćenjem isključivo mobilnog telefona i IPS kju-ar koda na aplikaciji za mobilno bankarstvo. Za ovu transakciju ne postoji provizija. Trenutno se sistem testira na ograničenom broju mesta, jer je u toku tzv. pilot-produkcija. Već sada, u jednom trgovinskom lancu, proizvodi mogu da se pazare na ovaj način. U martu će preko IPS kju-ar koda moći da se izmire i dugovanja beogradskom "Infostanu" za februar. Uskoro će aplikacija biti ponuđena svim korisnicima i očekuje se širenje sistema. Da bi se ovaj način transakcije realizovao, trgovci i preduzeća u dogovoru sa svojom bankom treba da omoguće tu uslugu. Srbija prva u Evropi uvodi ovaj način instant plaćanja na prodajnim mestima. Narodna banka Srbije radi na realizaciji ovog projekta.

- Kupac će brzo, lako i jednostavno moći da obavi uplatu, a kod sebe neće morati da ima novac ili platnu karticu - objašnjavaju za "Novosti" iz Narodne banke Srbije. - Sve što mu je potrebno je mobilni telefon i aplikacija za mobilno bankarstvo banke u kojoj ima otvoren račun.

Ističu da je prednost korišćenja IPS kju-ar kodova što mogu da se štampaju i na računima. Veliki broj javnih komunalnih preduzeća iz različitih lokalnih samouprava zainteresovan je za ovaj način naplate jer je ovo rešenje komfornije za građane. Potrošači će biti u mogućnosti da skeniranjem koda izmire svoje obaveze za struju, komunalije ili usluge mobilnih i kablovskih operatera. To će moći da učine u bilo koje doba dana i sa bilo kog mesta.

- Instant plaćanje na prodajnom mestu značajno i za trgovce, jer im omogućava da odmah imaju raspoloživ novac na svom računu - navode iz NBS. - Takođe, za njih su niže naknade u odnosu na one koje imaju kod transakcija preko kartica i koje nameću veliki internacionalni kartični sistemi.Trenutno je instant plaćanje moguće na dva prodajna mesta jednog trgovinskog lanca koji učestvuje u testiranju aplikacije.

- Ova usluga je značajan benefit za naše kupce jer je brza, laka i jednostavna - objašnjava za "Novosti" Marko Vlahović, koordinator za komunikacije "Merkatora S". - Kao i u svakoj drugoj kupovini, potrošači kada dođu na kasu sačekaju da prodavac očita bar-kodove na artiklima i navedu da žele da izmire račun instant plaćanjem.

Dodaje da će ovaj način plaćanja uskoro biti dostupan u svim njihovim prodavnicama širom Srbije, kao i da NBS već duže vreme radi na implementaciji tog sistema sa svim trgovcima.

Potrošači će imati na raspolaganju dva modela za iniciranje instant plaćanja - "IPS pokaži" i "IPS skeniraj". Kada dođe na kasu u prodavnici, kupac će otvoriti aplikaciju za mobilno bankarstvo svoje banke i dobiće ponudu obe opcije.

Ako klikne na ikonicu "IPS pokaži" obaviće prvo identifikaciju unosom PIN-a, otiskom prsta ili skeniranjem lica. Posle toga će mu se pojaviti IPS kju-ar kod na ekranu telefona koji će trgovac skenirati čitačem ili kamerom na svom mobilnom uređaju na kojem je instalirana aplikacija za prihvatanje instant plaćanja.

Izborom druge opcije "IPS skeniraj", potrošač će pomoću kamere na svom telefonu očitati IPS kju-ar kod trgovca na njegovom mobilnom uređaju ili POS terminalu. Nakon toga, u aplikaciji kupca će se pojaviti iznos računa, čije plaćanje potvrđuje nekom od identifikacija - unosom PIN-a, otiskom prsta ili skeniranjem lica.


VIŠE OD 22 MILIONA TRANSAKCIJA

PROŠLE godine građani su putem aplikacija za mobilno bankarstvo obavili ukupno 22.250.000 transakcija. Prvi put je ova cifra premašila broj uplata koje su izvršene preko platforme za elektronsko bankarstvo, koja je iznosila 21.800.000.

Na kraju 2012. godine bilo je oko 66.000 korisnika koji su ugovorili uslugu mobilnog plaćanja, a na kraju prošle godine iznosio je oko 1.700.000.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

SS

11.02.2020. 22:58

Jednostavno i praktično u Kini perfektno funkcioniše sa aplikacijama We Chat i Alipay. Moguce i transakcije izmedju privatnih lica.

kosmos

11.02.2020. 23:07

Otisak prsta ili prepoznavanje lica?! Samo to hocete, nista krvna grupa, zubni karton, kompatibilnost tkiva...? Djavo, da ne kazem Veliki brat, dolazi sa cokoladom da nam stavi omcu. A onda kad mu se zamerite, obrise vam sve sa racuna - pa imaju vas otisak prsta za autorizaciju, zar ne ?! U Svedskoj se vec 4000 "modernih" retarda cipovalo. verovatno ce ih biti i kod nas. Ali luda im je fora - javna i komunalna preduzeca zainteresovana za komfor gradjana, ha, ha, ha...