Ministarstvo poljoprivrede i USAID daju deo garancije za kredite poljoprivredi

J. Su.

četvrtak, 12. 12. 2019. u 21:45

Министарство пољопривреде и УСАИД дају део гаранције за кредите пољопривреди

Foto Tanjug/J.Pap

Ministar Nedimović je rekao da će program kreditiranja trajati 12 godina

MINISTARSTVO poljoprivrede i Američka agencija za međunarodni razvoj USAID pokrenuli su program kreditne garancije u saradnji sa Prokredit bankom, Adiko bankom i Bankom Inteza. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao da će program kreditiranja trajati 12 godina.

Nedimović je istakao da banke nemaju problema sa naplatom kredita u poljoprivredi, ali da je problem što poljoprivrednici nemaju bonitet da dobiju pozajmicu.

- Ovo će biti neka vrsta garantnog fonda, koji je nekada postojao ili je ugašen, jer je ispolitizovan - rekao je ministar. - Sada će poslovne banke određivati projekte koje žele da finansiraju, a ministarstvo i USAID će obezbediti novac za deo garancija. To je velika suma, jer za taj novac može da se kupi oko 5.000 traktora ili kreditira obnova nekoliko fabrika veličine "Budimke".

Pročitajte još - ZAKUP ORANICA NA OSAM GODINA: Ako unaprede kvalitet zemljišta ratari će biti nagrađeni smanjenjem zakupnina

USAID i Ministarstvo poljoprivrede će dati garanciju od 60 odsto na kreditna sredstva od 90 miliona dolara koja će se plasirati preko ovih banaka. Ostatak od 40 odsto garancije obezbediće vlasnik kredita za opremu, kupovinu zemlje ili podizanje fabrike. USAID će dati besplatnu tehničku pomoć korisnicima kredita oko pripreme za konkurisanje. Deo sredstava namenjen je startap firmama, koje posluju manje od tri godine, preduzećima čiji su vlasnici žene, kao i kompanijama u nerazvijenim regionima Srbije.

- Znamo da srpski preduzetnici, preduzeća i inovativne firme iz sektora agrobiznisa žele da investiraju u svoje poslovanje ili ojačaju i prošire svoju komercijalnu delatnost - rekao je na konferenciji Majkl de la Rosa, direktor Misije USAID u Srbiji. - Cilj nam je da pomognemo da se oslobode finansijska sredstva, koja su neophodna da oni to urade. Partnerstvo sa ministarstvom i bankama upotpuniće napore USAIDA da ojača konkurentnost srpske prehrambene industrije.

FALE IM GARANCIJE

ISTRAŽIVANjE Inteze pokazalo je da samo 38 odsto poljoprivrednika koristi kredite.

- Čak 70 odsto ima potrebu za bankarskim pozajmicama, ali je samo 20 odsto njih u mogućnosti da obezbedi garancije - izjavio je Darko Popović, iz Banke Inteza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)