NA kućnu adresu 54.598 penzionera u sredu su stigle penzije. Donošenje novca na kućni prag najstarijim građanima, kojih je ukupno 190.000, nastaviće se i tokom naredna četiri dana. Obustava rada dela zaposlenih koja i dalje traje nije, kako tvrde u "Pošti Srbije", uticala na planiranu dinamiku isplate penzija. Od 1.536 ekspozitura, u sredu nije radilo 68, ali u ovom javnom preduzeću tvrde da se mere za sprovođenje minimalnog procesa rada nastavljaju i u tim filijalama.

Kako se navodi, glavni poštansko logistički centar radi optimalno i pošiljke, uključujući i račune "Telekoma" i "Infostana", su "krenule" ka korisnicima.

U "Pošti" ističu da se ostale pošiljke distribuiraju tako što se prednost daje medicinskoj opremi i materijalu i hitnoj zdravstvenoj dokumentaciji. Prioritet su i pošiljke iz važnih institucija, kao i računi velikih korisnika.

PROČITAJTE JOŠ - Penziju više od pola veka prima 516 Srba!

U većini ekspozitura umesto stalno zaposlenih su radili oni koji su angažovani po ugovoru. U Boru se gotovo svaki drugi poštar naprasno razboleo. Isplata penzija na kućnu adresu u ovom gradu je počela, ali službenici kažu da će posao potrajati, jer je nekoliko poštara, nezadovoljno statusom i pregovorima sa državom - otvorilo bolovanje.

U Loznici su delili penzije, a za četvrtak su najavili pauzu. Planiraju da posao nastave tek u petak.

Zdravko Tomašković, poštar iz Subotice kaže da većina njegovih kolega nije išla na teren.

- Rade kolege koje su na ugovoru i mi to razumemo, jer su u strahu od otkaza - objašnjava Tomašković. - Stigli su nam radni nalozi, a to je nešto što zakon ne poznaje. Traže od nas da potpišemo i obezbedimo trećinu radnog vremena, što mi ne želimo. Posle toga sledi suspenzija.


KASNE I VAŽNI PAPIRI

"NOVOSTIMA" su se u sredu javljali i građani koji, zbog delimične obustave rada u poštama, imaju određene probleme.

- Iz ministarstva mi je poslat dokument koji moram u određenom roku da predam organima druge države - navela je jedna čitateljka koja se u sredu javila redakciji. - Problem je što mi pošiljka ne stiže na kućnu adresu, a s druge strane, od "Pošte" ne mogu da dobijem zvaničnu potvrdu da isporuka kasni, kojom bih mogla da se opravdam.