Vraćamo u život 100 sela

M. Spasenov

četvrtak, 26. 09. 2019. u 16:25

Враћамо у живот 100 села

Ilustracija
Foto: Ž. Knežević

Gradi se infrastruktura u naseljima u Topličkom, Pčinjskom, Niškom, Pirotskom i Jablaničkom okrugu
MEŠTANI u 100 sela Srbije u Topličkom, Pčinjskom, Niškom, Pirotskom i Jablaničkom okrugu, dobiće novi infrastrikutru u naredne tri godine. To znači da mogu da računaju na telefonske veze, nove zadruge, da će im biti izgrađeni vodovodi, kanalizacija...Cilj je da se pomogne mladima da ostanu na selu, izjavio je u četvrtak Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj, pre sednice Nacionalnog tima za preporod sela Srbije.

Prema njegovim rečima, svako selo će dobiti te infrastrukturene objekte koji će garantovati zdravstvene, socijalne i kulturne sadržaje. Oni bi, kako je rekao Krkobabić trebalo da stvore uslove da mladi izberu život na selu. Istakao je da je rad Nacionalnog tima za preporod sela Srbije prvi korak u novoj agrarnoj reformi Srbije, koja treba da startuje početkom 2020. godine.

- Nova agrarna reforma je posttranziciona reforma koja mora da obuhvati pitanje zemljišnih odnosa, vlasništva, gazdovanja, raspolaganja, ali mora da razmotri i položaj i ulogu poljoprivrednih gazdinstava, poljoprivrednih preduzeća, kao i nove agrarne banke i nove poljoprivrede komore - rekao je Krkobabić. - Reforma mora da bude okrenuta ka stvaranju infrastrukture na selu, ali mora da ima i širi društveni značaj, pre svega u očuvanju prirodnog i kulturnog nasleđa u Srbiji. Ta reforma je imperativ za Srbiju, ovo je početek tog rada i ona mora da bude sveobuhvatna i dubinska.

Posebno je istakao značaj zadrugarstva u čitavom projektu i podestio da je pre dve i po godina najavljena akcija "500 zadruga u 500 sela" uspešno realizovana, što očekuje i od ovog novog pojekta. Predsednik Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), akademik Dragan Škorić, kazao je da se taj odbor već osam godina bavi problemom preporoda sela, a da će sve prikupljene informacije biti deo nove agrarne reforme.

Prema njegovim rečima, u više od 200 naučno-stručnih radova problem preporoda sela je razmatran na više nivoa, ocenjeno je trenutno stanje i dati su predlozi šta bi trebalo učinitu u daljoj i bližoj budućnosti.

Član Nacionalnog tima Stefan Neagić, mladi poljoprivrednika, kazao je da bi predložena mera, da se mladim poljoprivrednicima dodeli na korišćenje državno zemljište, poboljšala njihovu konkurentnost na tržištu. Kako je rekao, to bi omogućilo više posla, ali i više zarade, što bi zaustavilo ubrzano pražnjenje sela i najavio da će biti predložen još niz mera kako bi se sprečila dalja devastacija seoskih sredina.

Pročitajte još - Zadruge kao na Zapadu


Član Nacionalnog tima Milovan Mirović je rekao da se priprema nacionalni program za agrarnu i socijalnu reformu sela, koji će biti osnova praktičnih akcija koje će voditi Ministarstvo za regionalni razvoj, dok je Vladimir Goati upozorio da je trećina sela u Srbiji u opasnosti da se ugasi, a da 1.000 sela nema nijednu prodavnicu, zbog čega je potreban ovakav projekat.

- Srbiji nedostaje treće dete po ženi, a taj natalitetni vakuum jedino može da popravi selo - kazao je član Nacionalnog tima Jovan Marić i dodao da će se mladima promovisati "zdravi modeli porodičnog života" na selu. - Na selu je vazduh čistiji, a hrana i voda zdrava, pa bi uz internet, pametne telefone i on lajn školovanje, sela mogala da se preporode, a time i čitava Srbija.

ZADACI TIMA

Nacionalni tim za preporod sela Srbije je samostalno savetodavno telo, koje je na inicijativu ministra Milana Krkobabića konstituisao Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća i Akademijski odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

Tim okuplja mnogobrojne stručnjake iz oblasti poljoprivrede, infrastrukture, zdravstvene zaštite, obrazovanja, kulture, sporta i ostalih društvenih oblasti života, kao i predstavnike koje određuje Akademijski odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

Strateški cilj formiranja Nacionalnog tima jeste smanjenje regionalne neravnomernosti, stvaranje sistemskih preduslova za ekonomsku održivost porodičnih gazdinstava, kreiranje zdravog tržišnog ambijenta, poboljšanje i modernizacija infrastrukture i stvaranje svih socio-kulturnih preduslova za demografsko oživljavanje sela u Srbiji.

Zadatak Nacionalnog tima je formiranje stručnih i naučno utemeljenih predloga kao osnove za kreiranje i definisanje politike ravnomernog regionalnog razvoja, koja će doprineti stvaranju povoljnijih uslova za život na selu.

NAJUGROŽENIJI


Istraživanje Gegrafskog instituta "Jovan Cvijić" pokazalo je da oko 1.400 seoskih naselja ima manje od sto stanavnika, a da je ugaženo 24 sela. Najugroženija su sela na Staroj planini, Vlasini i na administrativnoj liniji centralne Srbije sa Kosovom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

5C

27.09.2019. 22:09

Na prvom mjestu je da se uvedu telefonske veze?!Da li misle na antene za mobilni signal ili ce da uvode kucne tel.?Posto je ovo zemlja Srbija pretpostavljam da je ovo drugo.Koji umovi!!!

toplicanka

28.09.2019. 23:18

Kasno,kasno ali eto dobro je ako se neko naseli ,pa bar da se te nacije ne muce kao mi srbi