Zakonom pretvaraju švajcarac u evro

D. I. KRASIĆ

06. 04. 2019. u 07:34

Predsednik Srbije najavio leks specijalis za trajno rešavanje problema zaduženih u francima. Vučić: Najveći deo tereta snosiće banke, ali će deo preuzeti država

Законом претварају швајцарац у евро

Foto N. Fifić

PROBLEM zaduženih u švajcarskim francima biće rešen posebnim zakonom o konverziji u evro. Ovo bi trebalo da bude jedinstveno, sistemsko rešenje koje će obuhvatiti sve dužnike koji imaju kredite u otplati. Oni koji su, nažalost, do sada izgubili svoje stanove, naknadu štete će morati da potraže na sudu.

Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da će uskoro biti donet leks specijalis kojim će biti rešen problem građana zaduženih u francima "jednom zasvagda".

- Najveći deo tereta snosiće banke, ali će deo tereta preuzeti država - rekao je Vučić, napominjući da ne sme da se zaboravi situacija u koju je te ljude dovela neodgovorna vlast.

Iako nije iznosio detalje, "Novosti" nezvanično saznaju da će ovaj "specijalni zakon" da se odnosi upravo na konverziju duga po osnovu kredita u švajcarskim francima u - evro. Visina kamatne stope koja bi se obračunavala na "novi" zajam trebalo bi da bude precizirana upravo tim zakonom. A konkretni detalji još će se dogovarati - na novom sastanku zakazanom u ponedeljak između predstavnika države, banaka i dužnika.

Vučić se u petak sastao sa predstavnicima Udruženja CHF.

IZBEĆI SUDOVE PREDSEDNIK UO Udruženja banaka Srbije Predrag Mihajlović kaže, za "Novosti", da je donošenje leks specijalisa najbolje rešenje i za banke i za klijente. Jer su, u suprotnom, moguće nejasnoće oko tumačenja stava Vrhovnog kasacionog suda: - Novi zakon sa kojim bi se složili i dužnici, i banke, i država, bio bi idealno rešenje i smanjio bi troškove eventualnih sudskih postupaka i dužnicima, i bankama. Apelujem i na korisnike da se strpe do završetka pregovora, kako ne bismo ni mi, ni oni imali bespotrebne troškove.

- Uz punu podršku i vredan rad predstavnika Ministarstva finansija, NBS i Udruženja CHF, napravljen je značajan pomak u približavanju stavova i formiranju konačnog rešenja ovog problema - rekao je Vučić.

Sastanku su prisustvovali guverner NBS Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali.

Dan ranije, predstavnici istog udruženja sastali su se sa čelnim ljudima osam banaka koje su odobravale ovakve zajmove. U pregovorima su učestvovali Jorgovanka Tabaković i Siniša Mali i premijerka Ana Brnabić.

Detalji razgovora nisu obelodanjeni, ali je jasno da su suprotstavljene strane iznele svoje predloge. Kompromis nije pronađen, mada se očekuje da stavovi bankara i dužnika budu "približeni" već u pondeljak.

- Na sastanku je usvojen stav da se ide ka iznalaženju zajedničkog rešenja, ali u kom smeru će ići pregovori i kako bi trebalo da izgleda konkretan predlog, biće tema nastavka razgovora u ponedeljak - prokomentarisala je, za "Novosti", advokat Jelena Pavlović, član Upravnog odbora Udruženja CHF.

Pročitajte još - Bankari i dužnici oči u oči

Ona je istakla da je cilj pregovora da se najvećem broju zaduženih omogući značajno umanjenje glavnog duga i mesečnih anuiteta. I da dogovoreno rešenje ne može da spreči korisnika koji nije zadovoljan ili obuhvaćen rešenjem da preko suda ostvari ono što smatra da treba.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (67)

Mika

06.04.2019. 08:44

Svepohvale za državu i predsednika, što brinu i pomažu narodu da reše ovaj veliki problem.

Jovan

06.04.2019. 08:53

Dobro je da se krenulo u resavanje ovog problema koji muci preko 20000 porodica u Srbiji .

Aleksandra

06.04.2019. 09:16

Predsednik se bori za svoje građane. Verujemo da će pronaći najbolje rešenje za građane.

Nebojsa

06.04.2019. 09:17

Mislim da je ovo prihvatljivo resenje, pomoc drzave nama koji smo se zaduzili u svajcarcima ce puno olaksati.

Nikola

06.04.2019. 09:43

Drzava je morala da osmisli nacin da pomogne svojim gradjanima, i po cenu da deo troskova snosi ona i svaka im cast na tome.

Mirjana

06.04.2019. 10:13

Vazno je da se nadje resenje koje ce sei u buducnosti primenjivati kako se ovakvi slucajevi i problemi sa kreditima ne bi ponovili.

Tifani Rok

06.04.2019. 10:35

Predsednik čini sve što je u njegovoj moći da pomogne da se problem reši. Ispunjava obećano...

Ana

06.04.2019. 10:39

Ovo je vrhunsko rešenje ovog dugogodišnjeg problema. Svaka čast i hvala Bogu da se našlo najbolje rešenje za sve.

Ena

06.04.2019. 11:43

Pomoci tim napacenim ljudima koji su naseli na preporuke tadasnjih vlasti je znak dobre volje predsednika drzave i slazem se da to treba da uradi.

Milan

06.04.2019. 12:49

Ovim ljudima je zaista neophodna pomoć države. Nadam se da će ovo rešenje biti prihvatljivo i da će im olakšati isplatu dugovanja.

sava

06.04.2019. 19:00

Niko nije ni mogao da sluti da ce svajcarska valuta toliko da ode u nebo, najzad da se nadje neko resenje.

Igor

06.04.2019. 19:11

Predsednik je obecao i tako ce i biti. Drzava izlazi u susret gradjanima zaduzenim u svajcarskim francima.

star

07.04.2019. 06:01

Verujem da će ovaj specijalni zakon pomoći našim kreditnim dužnicima, jer se odnosi upravo na konverziju duga po osnovu kredita u švajcarskim francima.

Maja

07.04.2019. 07:09

Samo da se ovim ljudima već jednom pomogne i da se ovi ljudi već jednom vrate kakvom-takvom normalnom životu!

Milica

07.04.2019. 09:35

Drzava ima dobre ideje i adekvatna resenja kako treba resiti probleme zaduzenih u svajcarcima