Nametanje 100 odsto povećanih taksi na proizvode iz Srbije i BiH je podiglo cene za 2,2 odsto u četvrtom u odnosu na prethodni kvartal prošle godine.

Kako je saopšteno iz nadležne agencije, prenosi "Telegrafi", najviši rast cena je zabeležen na proizvodima od kože za 14 odsto, a najniži od 6.6 odsto zabeležen je na optičkim proizvodima, fotografskim, mernim, medicinskim, muzičkim instrumentima i satovima.

Taj rast cena neutralizovan je u četvrtom kvartalu prošle godine padom cena tekstilnih proizvoda za 3,6 odsto, biljnih ulja za 1,2 odsto, obuće, prehrambenih proizvoda i duvana i pića za 0,4 odsto.

Rast cena u četvrtom kvartalu prošle godine u odnosu na isti period 2017. iznosi 3,9 odsto, preneo je "Telegrafi".

Pročitajte još - PROTEST SRBA NA KiM: Nećemo sa Kosmeta nestati u mraku (FOTO+VIDEO)

Priština je meru povećanih taksi za proizvode iz Srbije i BiH uvela 21. novembra prošle godine, zadržana je do danas, a najveći protivnik njenog ukidanja je premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj, koji ukidanje uslovljavanja "međusobnim priznanjem Srbije i Kosova".

S druge strane, Beograd traži ukidanje taksi da bi bio nastavljen dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a isto traži i cela međunarodna zajednica na čelu sa SAD i EU.