Folksvagen će u Srbiji praviti terence

D. Stojaković / S. Bulatović

04. 03. 2019. u 21:02

Фолксваген ће у Србији правити теренце

Foto P. Živković

Nemački gigant iz naše zemlje će lansirati "Škodine" i "Seatove" četvorotočkaše najkasnije 2023. godine

KAO grom iz vedra neba tokom vikenda je odjeknula možda i najvažnija ekonomska vest poslednjih decenija da će nemački "Folksvagen" u Srbiji graditi fabriku. Sada je sve izvesnije da će u novim postrojenjima biti organizovana proizvodnja SUV vozila iz "Škodine" i "Seatove" porodice. Reč je o "škodi karok" i "seatu ateka". Ovi modeli će biti preseljeni u Srbiju iz češkog grada Kvasine, koji umesto ova dva terenca preuzima produkciju "folksvagen pasata".

A, da je reč o velikom spremanju u nemačkom automobilskom gigantu svedoči i činjenica da će fabrike iz Edena i Hanovera, gde se do sada sklapao "pasat" biti specijalizovane za elektro-modele. Osim "karoka" i "ateke" u budućoj fabrici u našoj zemlji biće omogućena proizvodnja još tri modela.

Ipak, treba sačekati da uprava nemačke grupe u narednim danima i definitivno potvrdi plan da u Srbiju investira 1,4 milijarde evra, iako je to, kako tvrde izvori "Novosti", samo formalnost. Očekuje se da bi iz naših postrojenja prvi četvorotočkaši mogli da izađu u 2023. godini.

Dugo se šuška da "Folksvagen grupa" traži lokaciju za novo postrojenje. Javno je saopšteno posle sastanka uprave polovinom novembra prošle godine. Tada su zacrtani strateški zadaci "Folksvagena" za narednih pet godina. Odlučeno je da će postrojenja u Emdenu i Hanoveru, u Nemačkoj, biti namenjena isključivo električnim vozilima. Spremajući rast na Starom kontinentu, Grupa će proširiti svoje proizvodne kapacitete nakon 2022. godine sa dodatnim pogonom u istočnoj Evropi.

PROČITAJTE I:"Folksvagen" pravi fabriku u Šumadiji

- Nemačke fabrike posebno su pogodne za transformaciju proizvodnje električnih vozila, s obzirom na visoku stručnost i nivo kvalifikacija naših zaposlenih - rekao je tada Oliver Blume, član UO "Folksvagena". - Usklađujemo tri fabrike u Cvikau, Emdenu i Hanoveru, sa našom strategijom elektrifikacije i time postavljamo temelje za proširenje naše električne flote.

PRODAJA "FOLKSVAGEN grupa" je lane isporučila 10,83 miliona vozila širom sveta, što je 0,9 odsto više nego u 2017. godini. Najveći rast, 13,1 odsto, imali su u Južnoj Americi. U Evropi su prodali 1,2, a u Aziji 0,9 odsto više vozila. Prodaja je bila manja u Sevrnoj Americi i to za dva odsto.

Deo tog plana je selidba proizvodnje "pasata" u fabriku "Škode" u Kvasine, u Češkoj. Ovi modeli će se proizvoditi zajedno sa "škodom superb" i "kodijakom".

- "Škoda karok" i "seat ateka", koji se trenutno proizvode u Kvasinama, biće premešteni u novu grupu multibrend postrojenja. Grupa traži novu lokaciju u istočnoj Evropi - pisalo je u tadašnjem saopštenju.

I od tada traje licitiranje koja je to istočnoevropska zemlja najatraktivnija ovom automobilskom gigantu. U početku se spekulisalo sa Bugarskom, Rumunijom i Turskom, a odnedavno su kao moguće adrese slovile Makedonija i Srbija. Iz pregovaračkih krugova dosad je procurilo da bi u novo postrojenje "Folksvagen" uložio 1,4 milijarde evra, posao bi dobilo oko 5.000 radnika, među njima 650 inženjera. Izvoz iz tog postrojenja bi mogao da dostigne 4,5 milijardi evra godišnje. Kapacitet buduće fabrike biće 300.000 automobila godišnje.


ULAŽU MILIJARDE ŠIROM SVETA

"FOLKSVAGEN" je početkom ove godine obelodanio da gradi fabriku električnih vozila u Tenesiju u Americi. Tamo će proizvoditi vozila zasnovana na modularnom električnom alatu MEB, novoj generaciji električnih automobila. U pogon će investirati oko 700 miliona evra. U narednih nekoliko godina, osam MEB postrojenja se planira u Evropi, Severnoj Americi i Kini. Ulažu ukupno 11 milijardi evra u napredne tehnologije do 2023. godine.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Uporne su Novosti

05.03.2019. 07:03

@aco - iako Nemci kažu da još nisu odlučili... što znači, ipak će to biti država koja je u EU, znači Bugarska. Živi bili, pa videli...

Guritasa

05.03.2019. 03:21

Ne dolaze oni zato što vole srbiju, već zato što je jeftinija radna snaga. Češka = EU zakoni + skupo. Srbija =sve može. Kada bi bar koristili domaće dobavljače pa i nešto da bude. Ali većina nije odrasla kvalitetom onome što se traži po ceni koja se traži. Nažalost dolaze zbog jeftine radne snage i državnih subvencija. Možda i pomogne Sumadiji koja je raspadu, ali nije ništa posebno kao vest... Kamo sreće da jeste

Мр Радомир Шћепановић

05.03.2019. 06:38

А срби ће радити за најниже плате!

Sale

05.03.2019. 07:26

Oni jos uvek razmisljaju gde ce fabriku otvoriti 2023, a ovi nasi slave kao da se vec uveliko proizvodi i izvozi.

Deda Panta

05.03.2019. 07:41

Puste želje našeg velikog šefa. Jedino ako nisu rešili da kod nas ponovo prave Kublwagen iz 1941.

Иван ГМ

05.03.2019. 08:58

Где нађоше најјефтиније да праве код нас ко да смо неки сиромаси

Nikola Kostić

08.03.2019. 09:37

Gde su vam nove informacije? Nigde se više ne pojavljuje bilo koja vest! Prvo skoči pa kaži hop. Nemci otišli u Bugarsku!