OPET PROPAO POKUŠAJ PRODAJE: Jugoremediju nude za siću

Sl. PAŠIĆ

20. 02. 2019. u 16:15

ОПЕТ ПРОПАО ПОКУШАЈ ПРОДАЈЕ: Југоремедију нуде за сићу

Zrenjaninska fabrika lekova "Jugoremedija"

Sumnja poverilaca da se prodaja "namešta" za "tepsiju ribe"

POŠTO se do predviđenog roka (koji je bio u utorak) za otkup dokumentacije nije niko prijavio, propašće i četvrti pokušaj prodaje zrenjaninske fabrike lekova "Jugoremedija" u stečaju kao pravnog lica, po početnoj ceni od skoro 1,3 milijarde dinara - saznaju "Novosti".

Iako je bilo zainteresovanih kupaca koji su dolazili u Zrenjanin i razgledali fabriku, ipak niko nije uplatio depozit za učešće na javnom nadmetanju zakazanom za 26. februar. Zato će tog dana licitacija biti proglašena neuspelom i nastaviće se potraga za kupcem ove jedine preostale srpske farmaceutske kompanije koja nije dobila gazdu.

Pročitajte još - JOŠ ZA TREĆINU JEFTINIJE: "Jugoremedija" četvrti put na prodaji

Stečajni upravnik Radovan Savić potvrdio je za naš list da će veoma brzo raspisati novi oglas za prodaju. Nagoveštava da će početna cena biti svedena na iznos depozita poslednjeg neuspelog pokušaja prodaje, odnosno 762,7 miliona dinara. Ovu cenu, bez potrebe davanja saglasnosti poverilaca, inače, propisuje zakon.

POTRAŽIVANjA POVERIOCI "Jugoremedije" potražuju 2,9 milijardi dinara. Najveći deo (1,6 milijardi) otpada na banke, koje su razlučni poverioci i imaju hipoteke na imovinu. Bivši radnici potražuju 130 miliona.

Celokupna imovina nekadašnjeg farmaceutskog giganta iz grada na Begeju, sa nekretninama na 74.000 kvadratnih metara i standardizovanom opremom za proizvodnju lekova, procenjena je na skoro 3,9 milijardi dinara i tolika je bila cena na prvom i ponovljenom nadmetanju. Zatim je prepolovljena, pa četvrti put umanjena za novih 36 odsto, ali očigledno ni to nije primamljivo za kupce.

Pretpostavlja se da je razlog sudska parnica za intelektualnu svojinu "Jugoremedije" - žigove i dozvole za prometovanje 21 preparata, što je najveća vrednost kompanije. Bivši zakupac pogona u Zrenjaninu novosadska firma "Union medik" odbija da ih vrati, zahtevajući naknadu svojih troškova za registraciju, zbog čega se vodi parnica pred Privrednim sudom u Zrenjaninu. Potencijalnom kupcu "Jugoremedije" nudi se kao imovina i ova parnica.

- Bez dozvola za prometovanje, zidovi i mašine fabrike nikome nisu potrebni. Očigledno je da je ovo smišljeno obezvređivanje "Jugoremedije" i da se prodaja "namešta" nekome za "tepsiju ribe" - kaže za "Novosti" Vladimir Pecikoza, predsednik odbora poverilaca, najavlj ujući da će se odbor, zajedno sa malim akcionarima, koji su vlasnici 42 odsto kapitala, do kraja boriti za fer prodaju fabrike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije