SAMO u nekoliko farmi u Srbiji se uzgajaju kunići, iako od ovog posla može da se lepo živi. Da bi se započeo uzgoj kunića, potrebno je između 10.000 i 15.000 evra, a od ove godine, uzgajivači su primljeni u Grupaciju za stočarstvo pri PKS, pa će ubuduće moći od države da dobiju subvencije.

- Primljeni smo u Grupaciju za stočarstvo i sada ćemo moći da dobijamo neke pare za kuniće - kazao nam je Milan Pavlović, potpredsednik Udruženja kunića "Panon". - Prethodnih tridesetak godina nikad ništa nismo dobijali. Najveći broj farmi sa kunićima je u Vojvodini, dok ih ima nekoliko i u centralnoj Srbiji. Kod nas ima tek nekih sedam ili osam farmi koje su ozbiljne i meso od kunića prodaju velikim marketima.

PROČITAJTE JOŠ - Devize od kunića

U Srbiji se mesečno prizvede između šest i sedam hiljada kunića. U zavisnosti od farme, proizvodnja ide od 500 do 1.000 kunića na mesečnom nivou. Kako nam je ispričao Pavlović, ženke kunića kote se sedam ili osam puta godišnje, i svaka od njih izvede do 80 mladih.

- Najbolji kunići za uzgoj su francuski hibridi hajkom, koji za 85 dana doguraju kilažu od tri kilograma - govori Pavlović. - Zvanična klanica je u Malom Iđošu, ali je ideja da počnu da se rade prerađevine od mesa kunića, pa da imamo pljeskavice, ćevape, viršle. Mesu od naših kunića rok je samo devet dana, jer ga prodajemo sveže. Uzimaju restorani, ali u Srbiji ovo meso nije mnogo popularno. Skoro 80 odsto završi u Beogradu, a ostatak u Novom Sadu.

PROČITAJTE JOŠ - FOTO: Ovo su najveći zečevi na svetu, vole da se maze i gledaju TV

Meso kunića je najzdravije meso kada je reč o nutritivnoj vrednosti, jer nema masnoće i holesterola, objašnjava naš sagovornik. Kultura konzumiranja kunića je kod nas slabo razvijena, za razliku od Francuske, Španije, Italije ili Engleske, gde se to meso najviše jede. Inače, od slezine kunića pravi se vakcina protiv svinjske kuge.

- Pariz pojede mesa kunića za jedan dan koliko Srbija za čitavu godinu - objašnjava Pavlović. - Upravo pravimo specijalizovanu klanicu samo za kuniće, koja bi trebalo da bude gotova do decembra, pa da dobijemo sertifikat za izvoz na rusko tržište. Sada se negde nedeljno kolje oko 300 kunića za trgovinske lance.

Uzgoj kunića se isplati, ističe Pavlović.

- Ima ljudi koji samo do toga žive, jer je zarada više nego dupla - kaže naš sagovornik. - Otprilike, ko ima farmu od nekih 50 ženki u priplodu, mesečno ima čistih oko 500 evra. Uglavnom na farmama ima od 70 do 150 ženki kunića. Ne postoji nijedna životinja koja se isplati više od kunića da se gaji.


CENA

KILOGRAM mesa kunića kreće se od 489 do 500 dinara. Prodaje se očišćen i u komadu, od oko dva kilograma. Ide obavezno sa glavom, da ne bi došlo do neke podvale, pa da umesto kunića bude mačka.