ZRENjANINSKI privredni sud doneo je u petak rešenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka u industriji građevinskog materijala "Toza Marković" iz Kikinde.

Sud je dužniku privremeno zabranio plaćanje s računa i raspolaganje imovinom, kao i sprovođenje izvršenja. Za privremenog stečajnog upravnika imenovan je Vasilije Jovanović. Ročište na kojem će se raspravljati o postojanju razloga za otvaranje stečajnog postupka zakazano je za 1. mart.

PROČITAJTE JOŠ - Ojadili "Tozu" za milijarde

Kako "Novosti" saznaju u Privrednom sudu, predlog za otvaranje stečajnog postupka podnela je Zberbanka Srbija. Bankari su kao razlog naveli neizvršavanje obaveza iz plana reorganizacije usvojenog u maju 2016, nakon dvogodišnjeg radnog stečaja "Toze". Detalji, kao i to u čemu su kikindski keramičari zatajili, zasad su nepoznati. Biće, ipak, da se radi o problemu vraćanja dugova, odnosno plaćanja kredita?

PROČITAJTE JOŠ - Toza” kupuje mašine i obnavlja opremu

Po planu reorganizacije, među šest razlučnih poverilaca, kojima su priznata potraživanja u iznosu od 2,7 milijardi dinara, naime, našla se, sa 280 miliona, Zberbanka. A konvertujući svoje potraživanje od 1,2 milijarde dinara, "Srbijagas" je tada postao većinski vlasnik novoformiranog DOO "Toza". Planom je prihvaćena obaveza da se razlučni poverioci namire u celosti u roku od 10 godina, uz jednogodišnji grejs period.

KOLIKO (NE) MOŽE "SRBIJAGAS"
U STEČAJU 2014. utvrđeno je da likvidaciona vrednost "Toze" iznosi 3,8 milijardi dinara, dok su poveriocima priznata potraživanja od preko 5,8 milijardi. Posrnulo akcionarsko društvo od bankrota je spasao "Srbijagas". Međutim, kao većinski vlasnik ovo JP, očigledno, sve teže može da daje finansijske injekcije kikindskoj fabrici...

Nakon katastrofalne privatizacije i godina poslovnog posrtanja, novi menadžment prionuo je na posao. Ubrzo su iz "Toze" stigle ohrabrujuće vesti. Proizvodnja pločica i crepa je stabilizovana, a zahvaljujući novim investicijama izvršena je modernizacija i puštene su u rad nove linije. Ne skrivajući optimizam za budućnost kikindskog giganta sa tradicijom od veka i po u ciglarstvu, direktor "Toze" Vladimir Ilić, međutim, upozorio je svojevremeno i na osetljiv period u koji ulazi fabrika.

- Finansijske obaveze iz plana reorganizacije, gde moramo da počnemo sa vraćanjem dugova u iznosu od 2,5 miliona evra na godišnjem niovu, pravi su ispit za nas, da li ćemo opstati na tržištu! Pregovaramo sa bankarima. Mnogo bi nam značilo produženje grejs perioda, jer bismo za to vreme dostigli maksimalan proizvodni kapacitet i našli se na "zelenoj grani" - poručivao je jesenas Ilić.

Izgleda da pregovori sa bankarima nisu baš bili uspešni, čim je usledio zahtev za otvaranje stečajnog postupka? Zberbanka u svom zahtevu tvrdi da je sprovođenje plana reorganizacije bitno ugroženo, jer stečajni dužnik ne postupa kako je dogovoreno 2016. Ostaje da se vidi šta će doneti ročište zakazano za 1. mart. Od odluke Privrednog suda zavisi i sudbina giganta kikindske opštine, gde egzistenciju ostvaruje 620 radnika.