POKUŠALO je nagrade u akciji da se dokopa najmanje 1.500 preduzeća iz Srbije. Tokom proteklih 12 godina pravo da na svoje proizvode utisne oznaku "Najbolje iz Srbije" steklo ih je 200. Za one najpoznatije ona je potvrda kvaliteta, a za "novajlije" na tržištu najbolja preporuka i reklama. Ministarstvo trgovine i Privredna komora Srbije 12. put dodeljuju priznanja najboljim "imenima" naše privrede. Prvi čovek PKS, Marko Čadež, za "Novosti" objašnjava šta je titula donela dobitnicima.

- Akcija "Najbolje iz Srbije" je jedinstvena pre svega po objektivnosti i kompleksnosti metodologije zasnovane na kombinaciji tržišno-finansijskih kriterijuma, percepcije potrošača, poslovnih partnera i eksperata i ocene stručnog žirija. Stalno je unapređujemo. Ove godine biramo najbolje u 24 kategorije. Nova kategorija je najbolji start ap, a nekadašnja kategorija najbolja manifestacija podeljena je na turističku i privrednu. Imamo proizvode koji su u kratkom roku dostigli svetsku konkurentnost i takmiče se uspešno na međunarodnom tržištu.

* Da li su pobednici i veliki izvoznici? Da li su ih, pored naših, prepoznali i kupci u inostranstvu?

- Osim poslovnih rezultata merenih rastom ukupnih prihoda, dobiti preduzeća, investicijama, tržišnim učešćem, u okviru tržišno-finansijskih kriterijuma, posebno se boduje stepen internacionalizacije - broj inostranih tržišta, na kojima je kompanija prisutna i vrednost i učešće izvoza u ukupnoj prodaji. Prodor i širenje na inostranim tržištima je jedan od najboljih dokaza konkurentnosti kompanije i proizvoda. Cilj nam je da se oni koji su ovde uspešni, dokažu i na stranim tržištima. Osim toga od ove godine i prijavljivanje i glasanje je posredstvom veb-sajta, na srpskom i engleskom, tako da za najbolje izvoznike i kandidate u drugim kategorijama mogu da glasaju i njihovi kupci i partneri iz inostranstva.

* U kojim kategorijama je najviše izvoznika?

- Ima ih dosta u proizvodnji hrane i pića, farmaceutskoj industriji, automobilskoj industriji, uključujući i proizvođače auto-komponenti, kao i u drugim kategorijama trajnih potrošnih dobara. Očekujemo više preduzeća iz izvozno rastućeg IT sektora.

* Šta dobitnicima znači ovo priznanje? Da li ste analizirali kako je ono uticalo na njihovo poslovanje?

- Nagrada je potvrda uspeha, kvaliteta, izuzetnosti, konkurentnosti i daje im dodatnu vrednost, neku vrstu garancije pred potrošačima i poslovnim partnerima. U anketama koje smo radili u godinama nakon dodele ovog priznanja, dobitnici ističu da im je izbor i znak "Najbolje iz Srbije" na njihovim proizvodima doneo najbolju promociju, veću prepoznatljivost proizvoda i kompanija, gde god da se pojave. Koliko je to bitno velikima i već poznatima, još je značajnije za male firme i lokalne brendove. Prošle godine je recimo u kategoriji najboljeg lokalnog brenda pobedila firma "Carpe diem". Dvoje mladih fakultetski obrazovanih ljudi rešili su da pokrenu svoj biznis, počeli su sa 58 kozica kupljenih u manastiru Kovilj i proizvodnjom kozjeg sira. Danas imaju 140 koza i široku paletu proizvoda, za samo godinu ušli su u sve markete i postali nacionalni brend.

POVEZUJEMO POBEDNIKE

* DA li ćete pratiti pobednike u kategoriji start apova da vidite hoće li "preživeti" na tržištu?

- Za nagradu konkurišu start ap kompanije koje postoje od 2014, koje žive već dve godine, već se potvrđuju na tržištu, privlače investicije. Zbog specifičnosti ovih firmi, definisani su posebni kriterijumi, primereni njima. I pobednici i oni koji uđu u najuži izbor već su potvrdili potencijal. Mi ćemo ih pratiti, podržati da opstanu, povezivati ih međusobno i sa velikim domaćim i stranim kompanijama, omogućiti im odlaske na sajmove u inostranstvu...