Burad sa otrovima konačno će biti na sigurnom: Uskoro uklanjanje opasnog otpada iz Lugavčine

J. Su.

sreda, 26. 02. 2020. u 21:33

Бурад са отровима коначно ће бити на сигурном: Ускоро уклањање опасног отпада из Лугавчине
Još od septembra burad sa opasnim otpadom stoje na njivi, u blizini reke, a sada će konačno opasne materije biti uklonjene i zbrinute na propisan način. Krivična prijava protiv osumnjičenih za odlaganje otpada

OPASAN otpad koji je pronađen u buradima u ataru sela Lugavčina kod Smederava, krajem septembra prošle godine, uskoro će biti uklonjen i zbrinut. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva životne sredine, reč je o organskom otpadu, koji sadrži opasne supstance tečnih fizičkih svojstava, viskoznih i paste. Pred nadležnim sudom u Smederevu, Ministarstvo unutrašnjih poslova je podnelo krivičnu prijavu protiv osumnjičenih za nezakonito odlaganje opasnog otpada.

- Mesto pronalaženja opasnog otpada je pod stalnim obezbeđenjem od strane pripadnika MUP i nema razloga za zabrinutost meštana niti ukupne javnosti - navode u Ministarstvu životne sredine. - Republički inspektor obišao je tada lokaciju i izdao rešenje osumnjičenom da bezbedno ukloni otpad. Takođe, republički inspektor za zaštitu životne sredine je protiv navedenog fizičkog lica podneo i prijavu za pokretanje prekršajnog postupka, jer nije postupio po rešenju.

Nije poznato, međutim, zbog čega već mesecima ovaj opasan otpad stoji bačen na njivi, u blizini reke, zbog čega nije uklanjanje počelo ranije, već ga policija čuva.

U resornom ministarstvu navode samo da će, kao i do sada, nastaviti u zajedničkim akcijama da rade na otkrivanju nelegalno zakopanog i odloženog opasnog otpada.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije