PRVI raketni sistemi "Pancir S1" koje je Srbija naručila od Rusije u subotu su dopremljeni na vojni aerodrom "Pilot pukovnik Milenko Pavlović" u Batajnici. Vozila sa raketama PVO transportovana su ruskim avionom "An-124 ruslan", koji je ujutru poleteo sa moskovskog aerodroma "Vnukovo". Isporučeni sistemi u nekoliko narednih nedelja biće testirani i zvanično zavedeni kao naoružanje Vojske Srbije.

Vest o isporuci prvih raketnih sistema potvrdio je i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

- Nabavkom defanzivnog naoružanja, jedinog takvog u regionu, Srbija nastavlja sa jačanjem svoje odbrambene moći i uvećanjem potencijala odvraćanja. Na ovaj način dodatno se snaži naša sposobnost da budemo i ostanemo vojno neutralni, što je temeljno bezbednosno opredeljenje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, kao i naše vlade i skupštine - naglasio je ministar Vulin.

Prema nezvaničnim informacijama, usubotu su u Srbiju stigla dva sistema, od ukupno šest, koliko je kupljeno. Reč je o dva kamionska vozila na čijim su platformama ne samo lanseri, već i radarski sistem, kao i sva ostala potrebna oprema. Ovom isporukom Vojska Srbije postala je jedina evropska vojska, osim ruske, koja raspolaže ovim efikasnim raketnim oruđem za odbranu od napada iz vazduha.

Njegova kupovina ugovorena je prošle godine, a srpska strana nedavno je dobila priliku da izbliza vidi dejstvo ovog PVO sistema na vežbi "Slovensko bratstvo", kada je u Batajnicu doputovao u pratnji najmoćnijeg raketnog sistema PVO-S400. Ruska strana bila je veoma kooperativna, pa je isporuka realizovana za veoma kratko vreme.

"Pancir S1" hibridni je sistem čiju okosnicu čini spregnuti top kalibra 30 milimetara navođenim raketama zemlja-vazduh, čiji je domet 20 kilometara daljine i 15 kilometara visine. Pripadnici RV i PVO Vojske Srbije ne kriju zadovoljstvo zbog isporuke.

- Ovo je veliki dan za našu vojsku i njenu PVO - ističu oni. - "Pancir S1" savremeni je sistem koji je svoje sposobnosti pokazao nedavno u Siriji, ali i u više svetskih sukoba. Radujemo se što će biti stavljen u službu odbrane Srbije. Na nama je da ga što bolje upoznamo i najefikasnije koristimo.

"Raketaši" ističu da se "Pancir" svrstava u sisteme PVO malog dometa. Namenjen je pre svega za zaštitu jedinica, mada u vojskama kakva je naša odgovara starijim sistemima srednjeg dometa za odbranu teritorije. Ima dobre taktičke sposobnosti, jer može da dejstvuje iz pokreta, što smanjuje rizik od brzog lociranja i uništenja.


"RUSLAN" ZAOBIŠAO UKRAJINU

AVION An-124, registarskih oznaka RA-82038, koji je dopremio prve "Pancire" u vazdušni prostor Srbije, ušao je iz Bugarske. Zvanična Sofija prethodnih dana bila je na tapetu kritika njihovog nevladinog sektora i organizacija koje su prozapadno orijentisane zbog odobrenja za prelet ruskog avionom sa naoružanjem za Srbiju. "Ruslan" je, poletevši sa "Vnukova", zaobišao Ukrajinu, a let je nastavio preko Crnog mora.