Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o dopunama Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji kojim se predlaže da 24. maj bude novi praznik - Dan Ćirila i Metodija.


Ovim praznikom obeležavaće se Dan slovenske pismenosti i kulture, koju su utemeljili slovenski prosvetitelji Ćirilo i Metodije, osnivači slovenske književnosti i tvorci prvog slovenskog pisma - glagoljice, saopšteno je iz Vlade.


Na današnjoj sednici usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada država učesnica Crnomorske ekonomske saradnje (BSEC) o saradnji u pružanju pomoći u vanrednim situacijama i hitnom reagovanju na prirodne i izazvane katastrofe.

PROČITAJTE JOŠ: Državni praznik Ćirila i Metodija


Članovi vlade usvojili su i odluku o obrazovanju Radne grupe za izradu Nacrta zakona o Memorijalnom centru "Staro sajmište“ koji će, pre svega, omogućiti da se ne zaborave istorijske činjenice i oda počast stradalima u ovom logoru, napominje se u saopštenju.


Dodaje se da će se donošenjem ovog zakona obezbediti prikupljanje, obrađivanje i obezbeđivanje podataka o stradalima na jednom mestu.


Takođe, Vlada je usvojila i Program o rasporedu i korišćenju sredstava za subvencije za Agenciju za bezbednost saobraćaja za 2019. godinu.


Sredstva u iznosu od 66.000.000 dinara koristiće se za sprovođenje medijske kampanje za podizanje svesti o bezbednosti saobraćaja, koju će sprovesti Agencija za bezbednost saobraćaja, navodi se u saopštenju Vlade.