VASKRŠNjA POSLANICA PATRIJARHA IRINEJA: Ne smemo zbog nepravde klonuti, kosovski zavet je most između nebeske i zemaljske Srbije (VIDEO)

Tanjug

04. 04. 2018. u 13:30

ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА: Не смемо због неправде клонути, косовски завет је мост између небеске и земаљске Србије (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima SPC čestitali su Vaskrs svim hrišćanima koji ovaj praznik slave po Starom kalendaru i u Poslanici poručili da nema danas čoveka, bio on vernik ili nevernik
Patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima SPC čestitali su Vaskrs svim hrišćanima koji ovaj praznik slave po Starom kalendaru i u Poslanici poručili da nema danas čoveka, bio on vernik ili nevernik, koji ne bi želeo bar za trenutak da učestvuje u istinskoj radosti, ali da tog mira i radosti nema niotkuda.


"Svuda bezizlaz, duša opatuljena u ličnim težnjama i željama koje proishode iz samoljublja i samoživosti, što dovodi do duhovne smrti koja ima za posledicu besciljnost i nemarnost za večno spasenje", poručuje se u Vaskršnjoj poslanici SPC.


Svedoci smo, ističe se, sveopšteg otuđenja i razdora, najpre u samoj porodici, gde je zajednica među supružnicima sve nestabilnija, a međusobno nepoštovanje roditeljâ ostavlja neizbrisivu ranu na dečjim dušama.


"Ne možemo tražiti svoja prava ugrožavajući tuđa. Zaboravljamo da je neophodno poštovati sebe i svetinju svoga tela koje je hram Duha Svetoga, kako bismo mogli naći pravu meru svega prolaznog, poštovati bližnjeg, njegovu slobodu, svetinju opšteg i zajedničkog dobra, kao i ličnih potreba".


PROČITAJTE I: Odreknimo se samoljublja, hedonizma i komfora


SPC je pozvala svoju duhovnu decu da poštuju i čuvaju svetinju braka, jer je on, poručuju, temelj zdrave i nerazorive porodice.


"Čuvajte u ljubavi tajnu života koju je osvetio sam Bog. Iskrena vernost i uzajamno praštanje neka krase svaku našu porodicu koja je domaća Crkva", poručeno je u Poslanici.


Upozorava se da je čedomorstvo najveći zločin ovoga veka, nažalost, prisutno i u našem narodu.


Pozivajući se na statistiku, SPC podseća da svake godine u Srbiji nestaje čitav jedan grad.


U svetlosti Hristovog Vaskrsenja svako začeće, rođenje i svako ljudsko biće i jesu dar Božji koji ima večni smisao i rađa se za večnost. Iznoseći pred vas, draga braćo i sestre, iskušenja čitavog čovečanstva, u očinskoj ljubavi molimo vas da se zdravo i odgovorno vladate, iskupljujući trezveno i u miru vreme svoga života ''jer su dani zli''".


SPC je pozvala vernike da se pomole Bogu da zavlada mir svuda odakle je proteran, na prvom mestu u našim srcima i našim domovima, ali i u celom mnogostradalnom svetu.


"Sigurna je pobeda sa Hristom koja se postiže blagodaću i našim trudom da održimo zapovesti Božje. Kada se čovek rodi vodom i Duhom, tada počinje njegovo vaskrsenje, koje je centralna tačka večnobitija, u koju se sabiraju svi elementi pomoću kojih dolazimo do sebepoznanja i bogopoznanja. Poznanje Istine, stvarne Istine, jeste vera u Vaskrsenje i radost Vaskrsenja", poručuje se u Poslanici.


Poručuje se i da u svetlim danima radosti, Crkva ne zaboravlja ljudski bol, patnje i stradanja, stare ni bolesne, iznemogle, one u siromaštvu, izbeglištvu i bedi, prognane i izgnane sa svojih ognjišta.


"Neprestano sastradavamo sa sveštenstvom i monaštvom, sa našim vernim narodom i decom Kosova i Metohije, koji su naša savest i bez kojih je srpska duhovna svest slaba i ništavna", ističe se u Poslanici i dodaje da se Crkva okrepljena njihovom snagom i odlučnošću, neprestano moli da istriju i da nam svima "Kosovski Zavet bude most između nebeske i zemaljske Srbije".


" Mi ne smemo zbog nepravde klonuti...Nepravda i zloupotreba dobara ovoga sveta nije mimoišla naš mnogostradalni, ali nikada pogaženi i poniženi narod koji, milošću Božjom, proslavlja dogodine osam vekova samostalnosti Crkve i države", navodi se u Poslanici.


To nam, poručuju iz SPC, daje pouzdanje i potvrdu da smo mi narod vođen svetima - svetim Simeonom, Svetim Savom i svetim kraljem Stefanom Prvovenčanim - koji za svagda srpski narod utemeljiše na krajeugaonom kamenu, Vaskrslom Hristu.


Poruke iz Poslanice upućene su i svim, kako se navodi, sinovima i kćerima, duhovnoj deci Crkve, koja žive na svim kontinentima.


"Želeći vam svako istinsko dobro, oprostivši jedni drugima, prizivamo blagodat, mir i silu Vaskrsloga Hrista, da bismo mogli jednim ustima i jednim srcem da kličemo radosno: HRISTOS VASKRSE".
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Djole

04.04.2018. 13:45

Večernje Novosti hvala vam što nam "uskrs" niste čestitali i što smo konačno dočekali da nama srbima jedne srpske novine se obrate na srpskom jeziku i čestitaju nam praznik koji stvarno i slavimo. Hvala.

AJDE TI Djole MENI TO PREVEDI

04.04.2018. 15:42

@Djole - Bilo na koji jezik, samo da to ja razumem. STVARNO NEZNAM STA SI S TIM HTEO RECI? Uostalom, srbi slave vaskrs, a ne "uskrs" a ti si verovatno srbin, kolko i ja kinez.

metafora je razna

04.04.2018. 14:04

Ne treba biti isključiv, osećanja su jedno, a stvarnost drugo. Lako je onima koji svoju blisku budućnost vide u nebesima, ali treba razmišljati i o onima čija je budućnost ovozemaljska. Treba biti mudar i u ovozemaljskom životu, vremena su teška i opasna, čak i za one najmudrije. Pastiri su uvek bili odgovorni za svoje stado, i za stradanje, i za osipanje, ali i za smanjivanje stada. Uzalud je čuvati ili tražiti pašnjake onome ko bez stada ostane.

није Него

04.04.2018. 15:16

веће истине и мудрости од господа нема, колико год заостали на овоземаљском, то што други нису ни близу овог схватања и љубави, тако је на век било, и биће све више, записано је, али то није разлог да одустанемо од једине истине, напротив, свеци добро знају, да није тих искушења, нема ни светаца ни наше цркве