Lazarević o mamcu koji je gutao NATO (VIDEO)

Dragan VUJIČIĆ

27. 10. 2017. u 09:03

Kako je prošlo prvo predavanje bivšeg komandanta treće armije na Vojnoj akademiji. Sve u svemu, bilo je stručno i za mene sentimentalno, rekao nam je proslavljeni general iz rata na Kosovu

Лазаревић о мамцу који је гутао НАТО (ВИДЕО)

General Lazarević dolazi na predavanje Foto M. Anđela

GENERAL Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant Treće armije i Prištinskog korpusa, održao je u četvrtak svoje prvo predavanje na Vojnoj akademiji u Beogradu. Tema: Heroizam i čovečnost srpskih vojnika u odbrani od NATO agresije i u izvođenju protivterorističke operacije na KiM 1998-1999.

Osim budućih oficira, generala je slušao i njegov ratni drug, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, kao i druge najodgovornije starešine VS. Među nekoliko stotina slušalaca našle su se i komandantove kolege koje su sada u penziji, a pred akademijom čekao ga je počasni vod i izneta je zastava.

Ministarstvo odbrane u četvrtak nije želelo da od prvog časa generala Vladimira Lazarevića pravi medijski spektakl. Novinarima nije bio dozvoljen ulaz. General Lazarević ljubazno se pozdravio s ekipom "Novosti" pre ulaska u kasarnu u Ulici Pavla Jurišića, a nakon predavanja, sa nama je podelio i svoje utiske:

- Ja sam svoj zadatak ispunio i puno mi je srce. Nije mala stvar kada vas sa pažnjom sluša nekoliko stotina ljudi, od kadeta svih klasa do njihovih nastavnika i generala. Aplauz kakav sam dobio na kraju, pravo da kažem, nisam očekivao. Sve u svemu, bilo je stručno i za mene sentimentalno.


Sa generalom Lazarevićem u četvrtak su na Vojnu akademiju stigli i njegovi bliski saradnici sa KiM. Generali Krsman Jelić i Toma Mladenović, pukovnici Milutin Filipović i Goran Jeftović. Izlaganje nekadašnjeg komandanta Prištinskog korpusa na video-bimu pratili su prezentacija originalnih ratnih dokumenata korpusa, naređenja i nikad viđeni video-materijali.

"PROZIVKA" EU IZ PRIŠTINE KOSOVSKI predsednik Hašim Tači tvrdi da bi Evropska unija trebalo da bude zabrinuta zbog predavanja Vladimira Lazarevića na Vojnoj akademiji u Beogradu. On je na "Fejsbuku" naveo da "ne zna šta je gore od činjenice da će Lazarević, osuđen za ratne zločine protiv čovečnosti, predavati na Vojnoj akademiji Srbije". Po njemu, "ostaje da se vidi da li će ovo ubrzati ili usporiti članstvo Srbije u EU".

Vladimir Lazarević je govorio ravno dva sata. Posle toga postavljena su mu tri pitanja. Bilo bi ih mnogo više - da je bilo vremena.

General je još jednom ponovio da mu je najteži momenat tokom celog rata 1999. bio trenutak sa kraja rata kada je Si-En-En javio kako mu je na Paštriku početkom juna u tepih-bombardovanju poginulo 700 boraca. Kako je kazao, osedeo je tada u trenutku, jer vezu sa Delićem tog dana nije mogao kvalitetno da uspostavi.

- Kadete je u četvrtak interesovalo i kako se korpus maskirao i, što je podjednako važno, kako je Lazarević uspeo da u rekordnom roku dislocira sve materijalno--tehničke rezerve Korpusa, da nijedno privremeno skladište ne bude otkriveno i uništeno - govori za "Novosti" pukovnik Jeftović, moderator predavanja. - Laza je i za ta pitanja imao originalna naređenja i zapovesti. Celo predavanje je bilo "struka", ni grama politike.

NASTAVLjAM DALjE

- SPREMAN sam da nastavim saradnju sa VA i očekujem da ću se uskoro dogovoriti sa komandantima na akademiji za koji nivo im treba tema - rekao je za "Novosti" u četvrtak Lazarević. - Ovo prvo izlaganje je bilo malo uopšteno, da ga svi razumeju, dok će naredna zavisiti od postavljenog zadatka. Inače, ja sam sa ove akademije izašao pre 45 godina i ne mogu da opišem koliko mi je drago što sam prvi od mojih penzionisanih kolega koji se na nju vratio i stao za katedru. Nadam se da će i drugi penzionisani generali koji su branili zemlju 1999. govoriti o svojim iskustvima.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (31)

mm

27.10.2017. 09:21

bravo, bas mi je drago, jos mnogo predavanja i aplauza, i mirne penzionerske dane. znanje je moc

Strucnjakowsky

27.10.2017. 10:00

Ko nije bio na Kosovu 1999 taj nije video to herojstvo Srpsih vojnika.Nato je nasamaren na svum poljima.Svaka cast generalu.

Bojan74

27.10.2017. 13:20

@Strucnjakowsky - Sloba je od pocetka planirao da preda KiM, po savetu svoje zenice, koja je utripovala da mogu svi Srbi da zive u Moravskoj Srbiji, i da budu srecni i zadovoljni. Vojnici su zrtvovani ni za sta, u nauk buducim soldatima da se ne primaju kada ih politicari posalju u rat. Onoliko glava izgubljeno ni za sta. Kada je trebalo da pocne kopnena invazija, a pod velikim znakom pitanja da li bi se usudili da sidju i okrvare NATO gace, Sloba potpisao sramnu Kumanovsku predaju.

bager

27.10.2017. 12:37

@PVO - Taj nepriatelj u Beogradu je jos uvek aktivan,,jednom od vodja tog lobija se podize i spoenik,,,

Gojko

27.10.2017. 11:32

Bugarski piloti na MiG-29 su,24.okt. odbili da lete u okvir air policing misije NATO,jer su motori reparirani u Poljskoj i nemaju nikakav sertifikat za bezbedan let / to je učinio prethodni antiruski raspoložen,bug. min. odbrane Nenčev /.Trenutno Bugarima je letno sposobno samo 5 lovaca.

Mile

27.10.2017. 12:01

Ziva legenda - Takve moralne velicine trebaju Srbiji na svim nivoima da bi smo bili bolji i da bi nam bilo bolje , a ne hohstapleri i lopurde koje sluze drugima . Ziv nam bio đenerale !

Анти Антифа

27.10.2017. 13:15

Да су паметни ови из НАТО и мање сујетни,нарочито Амери,могли су послати своје официре да нешто науче.Остају ускраћени за пренос знања и искуства.А требаће им

Milos

27.10.2017. 15:27

Ko toj mladoj deci moze da bude veci idol i bolje da prenese svoje licno znanje i ratno iskustvo nego ovaj covek i svi drugi koji su bili dole i neposredno komandovali !! niko osim njih samih,i samo neka pozive ti nasi heroji.Ovaj,a i mnogi drugi nasi heroji su nepravedno robijali,ali ovi kao taj zlikovac taci,tek treba da se susretnu sa pravdom za ucinjena nedela

Raška

27.10.2017. 15:30

Bravo,za generala. Nek predavanja održe i drugi. Recimo komandant(i) Košara.Pozdrav PATRIOTSKOJ SRBIJI !!!

Goranacy

27.10.2017. 17:58

nema nisto od generala tako dasu takvi kao on doterali srbiju na prosjacki stap i rasturili srpski narod svugde

Sumadinac

28.10.2017. 06:22

Najbolja odluka Ministra i Vlade je angažovanje slavnog Generala za predavača na VA. Jedino, neznam čemu podizanje spomenika onom pto je tražio bombardovanje. Ako treba spomenik nekom premijeru Srbije koji je poginuo na radnom zadatku, to je Krcunu.

Објавите Коментар

29.10.2017. 03:57

Свака част Генерале,, да си нам жив и здрав! Да је среће да Србија уважава све своје војнике и официре који су се борили у периоду од 1991-2001. и одбранили част Србије и српског рода.