Način ishrane i preventivni pregledi smanjuju rizik od raka

Tanjug

06. 10. 2017. u 18:22

Briga o sebi i sopstvenom zdravlju nekada se smatra luksuzom, pa žene zbog tradicionalne uloge da se brine o drugima ne stiže da se posveti sebi

Начин исхране и превентивни прегледи смањују ризик од рака

Foto Tanjug,Z.Žestić

Briga o sebi i sopstvenom zdravlju nekada se smatra luksuzom, pa žene zbog tradicionalne uloge da se brine o drugima ne stiže da se posveti sebi, poručeno je danas na okruglom stolu posvećenom prevenciji i borbi protiv raka, uz upozorenje da u Srbiji svakog dana četiri žene umru od posledica te bolesti.

"U Srbiji se svaki dan dijagnostikuje 13 obolelih žena od raka dojke, a svakog dana 4 žene umru od te bolesti, zato je Srbija na drugom mestu u Evropi po broju obolelih", ukazala je Stanislava Otašević iz Evropa Dona Srbija na okruglom stolu pod nazivom "Menjam se danas za bolje sutra".

Promenom načina ishrane, uvođenjem fizičke aktivnosti, vođenje računa o telesnoj težini i obavljanjem redovanog skriniga, istraživanja pokazuju da za 30 odsto sprečavamo rizik od pojave malignih oboljenja, istakla je Otašević.

"Naše žene se kasno javljaju na preglede i kasno leče", rekla je predstavnica Evropa Dona Srbija i dodala da ukoliko se tumor otkrije na vreme, izlečiv je u 95 odsto

slučajeva.


Žene u Srbiji zbog svoje tradicionalne uloge da se brine o drugima, često zaboravlja na sebe, te je to jedan od razloga zbog kojih ne odlazi na preventivne preglede.


Stanislava Otašević


Onkološki hirurg Maja Gulan iznela je podatak da se 80 odsto žena u Francuskoj odazove besplatnom skriningu koji se organizuje u okviru nacionalnog programa, dok je kod nas taj odziv samo 30 odsto.

Žene između 50 i 69 godina najčešće oboljevaju od raka dojki, kaže Gulan, i poručuje da one obavezno moraju obavljati mamografske preglede.


"Pregled mi je spasio život", rekla je Vesna Bondžić izlečena od karcionoma dojke i danas predstavnica Ženskog centra Milica, koja je dodala da na preglede treba ići kada je dobro, a ne kada je loše, jer je upavo to preventivni pregled.


Ona je poručila da žene u malim sredinama, iz kojih je i ona, ne znaju šta je pregled, šta je preventivni pregled, šta je mamogafija i zato udruženja koja se bave podizanjem svesti o prevenciji treba da pomognu u tome.

Ispred Ministarstva zdravlja Snežana Pantić Aksentijević je zaključila da je promocija zdravlja važna, te da tema o prevenciji od raka dojke zaslužuje široku pažnju javnosti koja ne može da se ostvari bez podrške nevladninog sektora.

Ona je najavila da će se pred Vladom uskoro naći Nacionalni program za prevenciju i smanjenje gojaznosti kod dece i odraslih, jer, kako kaže, to je jedan od načina da sprovedemo zdrav način života.

Mesec oktobar ili "ružičasti oktobar" posvećen je prevenciji od raka dojke, današnje učesnice okruglog stola zaključuju da o toj problematici ne treba govoriti samo u oktobru, već svih 365 dana u godini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije