Prvo tužilaštvo analizira slučaj Savamala

Tanjug

07. 07. 2017. u 20:41

Прво тужилаштво анализира случај Савамала

Foto P.Mitić

Glavni tužilac Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu Ljubivoje Đorđević rekao da da se u radnjama potencijalnih izvršilaca ne stiču obeležja krivičnih dela iz njegove nadležnosti
Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu primilo je predmet koji se tiče rušenje objekata u "Savamali" i u narednom periodu će ga analizirati i odlučiti o daljim koracima, rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.


"Više tužilaštvo je na osnovu svega što je prikupilo u predistražnom postupku zaključilo da se u radnjama potencijalnih izvršilaca ne stiču obeležja krivičnih dela iz njegove nadležnosti, već eventualno obeležja iz mesne i stvarne nadležnosti osnovnog tužilaštva“, rekao je Tanjugu glavni tužilac Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu Ljubivoje Đorđević.

On je pojasnio da prebacivanje predmeta iz višeg u niže - osnovno tužilaštvo znači da eventualni počinioci nisu počinili dela za koja je zaprećena kazna viša od 10 godina zatvora.

Za dela za koja je zaprećena kazna do 10 godina zatvora nadležna su osnovna tužilaštva.

Prvo tužilaštvo će analizirati sve izveštaje koje je prikupilo Više tužilaštvo i potom odlučiti koje će radnje dalje preduzeti o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena, napomenuo je Đorđević.

Više tužilaštvo u Beogradu je prošle godine dalo nalog MUP-u da izstraži taj slučaj.

Pre manje od mesec dana dobilo je izveštaj i nakon analize zaključilo da radnje eventualnih dela nisu u njegovoj nadležnosti.

Nelegalni objekti u Hercegovačkoj ulici porušeni su krajem aprila 2016. godine, a taj slučaj izazvao je veliku pažnju javnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Ivan Grozni

08.07.2017. 05:38

Ocigledno da se ovde radi o zameni teza. Ovde se ne radi o samom rusenju nezakonitih objekata vec o nezakonitom i bahatom postupku prilikom rusenja

2 gr mozga

08.07.2017. 08:00

Već viđeno. Kad je stvar jasna, a postoji namera da se bitno smanji kazna promeni se kategorizacija krivičnog dela. Ovde je slučaj promene nadležnosti suda. Sada će osnovni sud oglasiti nekog upravljača građevinske mašine krivim, jer nije shvatio zadatak; recimo da doveze mašinu radi sutrašnjeg rušenja, a on porušio u toku noći. I nesretni manipulant dobije dve godine uslovno na dve godine i stvar rešena, ali nije poštena treba reći "ovo je privatna država veži konja kako gazda kaže".

ŠoneBG

08.07.2017. 10:37

Sam čin rušenja je krajnje neprihvatljiv, ali se zaboravlja vema važna činjenica, plašim se, nekada veoma tendenciozno: tom prilikom su "počišćeni" bespravno uzurpirani i nelegalni objekti, sa čijim se, nazovi, vlasnicima grad , zbog naših idiotskih zakona, trebao da preganja po sudovima do kraja sveta. Prema tome, gradite zemlju bez lopova i kabadhija , a kampanja oko Sava male je od lopova i bitangi napravio žrtve koje bi u nekoj normalnoj zemlji ve ć služili dugogodišnje kazne zatvora.

Steva

08.07.2017. 22:04

@ŠoneBG - ŠoneBG, po treći put od objavljivanja Vašg komentara kažem ,,Bravo ŠoneBG", jer to je pravai jedina istina oko rušenja ,,Savamale", no nisam siguran da će administrator da objavi ovaj komenatr???

Alexis

08.07.2017. 10:53

Evo sada ce oni. Nije proslo ni 3 meseca a nisu se dogovorili ni koji sud je nadlezan. Jos 6 dok procitaju predmet, i bar 12 da razmisle... za dve do tri godine ce mozda da iznedre neko misljenje. Mozda.