Zamena knjižica do 31. decembra

B. R.

23. 10. 2016. u 09:03

Rok za zamenu papirnih zdravstvenih knjižica karticama zdravstvenog osiguranja ističe 31. decembra, a od 6,9 miliona osiguranika, to je uradila tek trećina

Замена књижица до 31. децембра

ROK za zamenu papirnih zdravstvenih knjižica karticama zdravstvenog osiguranja ističe 31. decembra, a od 6,9 miliona osiguranika, to je uradila tek trećina. U filijalama Republičkog fonda primetne su gužve, pa je zbog toga direkcija RZO odlučila da produži rad pojedinih ispostava, mahom u velikim gradovima gde je osiguranika i najviše.

U RFZO kažu da će gde god bude potrebe radno vreme zbog zamene knjižica biti produženo i dodaju da se one prave u Zavodu za izradu novčanica, a mesečno je moguće maksimalno izraditi 350.000 kartica.

Zamena knjižice košta 400 dinara, što je trošak za osiguranika, ili njegovog poslodavca, dok je za ugrožene kategorije stanovništva, novorođenčad, decu sa posebnim potrebama i žrtve nasilja u porodici obezbeđena besplatna zamena zdravstvene isprave. Zamena je, bar po Zakonu, počela u januaru prošle godine i zasad nema najava da će rok koji ističe 31. decembra biti pomeren, o čemu odluku donosi Ministarstvo zdravlja.

U RFZO dodaju da, ipak, niko neće ostati bez zdravstvene usluge posle 1. januara, ako ne zameni zdravstvenu ispravu, odnosno da će stare zdravstvene knjižice važiti do datuma do kojeg su overene. Mnogi osiguranici koji su dobili nove kartice žale se da imaju problema u zdravstvenim ustanovama.

U domovima zdravlja, međutim, objašnjavaju da manjih teškoća može da bude samo prilikom prve posete lekaru jer nema brojeva kartona kao na starim knjižicama. Zbog toga savetuju pacijente da prvi put ponesu obe isprave, i staru i novu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

deki iz sremcice

23.10.2016. 09:17

hmmmm ja sam predao papire za majku i kazu da ce dobiti zdr.k. tek za 3 meseca.tj krajem januara...Zavod veoma sporo to radi. Pre bi izradio i lucnu kartu i pasosnego z.k.....

Pera

23.10.2016. 09:32

Koje ludilo. Ako je od 7 miliona to uradila trecina to znaci da 5 miliona nije. Ako mesecno mogu da urade 350,000 to znaci da im treba jos 14 meseci. Na koliko vremena maksimalno se overavaju knjizice? Mislim da ako malo urade matematiku videce da ce morati i dalje da overavaju kartonske.

RRPANTELA

23.10.2016. 09:37

Zamena zdravstvenih knjizica treba da bude bezplatna i da se one menjaju onda kada isticu.Broj kartona se moze lako regulisati uz malo dobre volje. Ako drzava nesto hoce onda treba da se kompletno pripremi za sve probleme koji mogu nastati. Ovako prave samo bezpotrebne troskove i zavrzalame.Zasto se nije mogla starim knjizicamo samo dodati sifra osiguranika i kraj price?

мрсимуд

23.10.2016. 09:49

Зашто да се мења о трошку корисника?. Ако ми плаћамо здравствено осигурање онда те паре се прераспоређују и за ову намену. Ево и примера; Када је увођена дигитална телевизија а гасила аналогна тада је држава пристала да подели ваучере грађанима да не осете ту промену, ваљда је то обавеза и сада. Ако телеком мења неки дотрајали кабал у земљи, он не тражи од мене да платим ту промену кабла ја имам фиксну цену интернета. Тако је исто и са картицом, картица је део инфраструктуре ЗО. Опет отимачина!.

Dejan

23.10.2016. 09:59

Sta da radi covek koji ima trajnu ?To se ne zna.Inace ovo je "pravo"vreme za guzve kad je poceo i grip da se javlja a o "moranju"do nove god.stara je prica.Treba ljudina novac,trinaesta plata.Udri po djepu,samo vi dodjite u guzvu i istresite dzepove.

Neša

23.10.2016. 10:01

Alo , genijalci! Pravite 350000 knjižica mesečno, još dva meseca do kraja godine a još četiri miliona ljudi treba da ih zameni!

električar

23.10.2016. 11:16

@Neša - Odavno već, pošto je pojam "odgovornost" postao apstraktna stvar, svako priča šta mu padne na pamet, svako piše šta mu padne na pamet, a pojam "smejurija" važi za sve ono što bi trebalo da bude ozbiljno i tačno. Sve je "pas laje, vetar nosi" i "trla baba lan" ... I tako idemo u svetlu budućnost ...

Zoran

23.10.2016. 19:25

@Neša - Počnite konačno da preuzimate odgovornost za sopstveni zivot. Svako ima za mobilni, kutiju cigareta i kafu ali cim treba nesto da plati odmah pocnete da kukumavčite. Da ste svaki dan stavljali po dinar na stranu vec bi ste davno sakupili novac za zamjenu. Ko čeka 22 mjeseca nema pravo da se zali. I treba svi da ostanete bez zdravstvenog. Sramota!!!!

Раде

23.10.2016. 10:20

ако мењам фирму остале ли з.књижица или поново правим нову ???

Majstor

23.10.2016. 10:46

nisam ljubitelj teorija zavere ali svi vi koji ste bezali od cipova I cipovanih licnih karata, imate li zdravstvenu knjizicu?

мрсимуд

23.10.2016. 11:52

@Majstor - Кад имаш и ако имаш мобилни телефон у руци мислим да је неком непотребно атаковати на личну карту или здрваствену књижицу ако има "РФИ чип", На телефону се све лепо издекламује кад вас неко пита а онај неко "трећи" то све лепо педантно снима. Човек не може контролисати да не каже некад своје пуно име и презиме датум рођења матични број и остало преко телефона то је скоро немогуће, штавише људи-жене то све лепо педантно стављају на Фејсбук, чак своје навике, музику омиљену, где су биле фотке, све

Slaviša, Novi Beograd

23.10.2016. 11:56

Pazite se ljudi, neće da vas leče a ovim novim zdravstvenim karticama !!

Zvezdan

23.10.2016. 13:40

Kao i sa licmim kartama, neko zaradjuje na novim karticama od osiguranika a da nemaju ni citace tih kartica. Pojavite se opet na nekom salteru a oni vam traze da odstampate sadrzaj kartice i donesete im uz formular????

nele

23.10.2016. 19:47

"Zamena knjižice košta 400 dinara, što je trošak za osiguranika, ili njegovog poslodavca, dok je za ugrožene kategorije stanovništva, novorođenčad, decu sa posebnim potrebama i žrtve nasilja u porodici obezbeđena besplatna zamena zdravstvene isprave."Pojasnite malo! Ja radim kod privatnika, ko plaća knjižicu, ja ili poslodavac?

oldlala

24.10.2016. 10:07

Nije mi jasno zbog cega rok do 31.12.zar nebi bilo lakse kako kome istekne overa da menja knjizicu pa nebi bilo guzve?Cemu rok i stvaranje ovog haosa?