Specijalni sud u Prištini ukinuo je pritvor Milošu Petkoviću (55) iz Male Kruše kod Prizrena optuženom za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva, koji se nalazio u pritvoru zatvora Visokog rizika u Grdovcu kod Podujeva.

Kako "Novosti" saznaju, Petković se dan posle oslobađanja vratio u Srbiju.

Iako je Petković oslobođen iz zatvoru u Podujevo, on je na administrativnom prelazu Merdare, do kojeg ga je dovezao njegov advokat, zadržan više od pet sati, od 11 ujutru do popodnevnih časova.

-Kosovska policija me je zadržala na prelazu jer sudska oduka o mom oslobađanju nije bila u sistemu policije -rekao je Miloš "Novostima" ne skrivajući radost što se posle gotovo desetomesečnog pritvora našao na slobodi.

Po rečima advokata Ljubinka Todorovića, Petkovićevog branioca, on je pritvoren 6. septembra 2018. godine u Mađarskoj na osnovu istrage koju je pokrenuo Euleks, a koja se dovodi u vezu sa događajima 26. i 27. marta 1999. godine u Maloj Kruši kod Prizrena, a zbog koje su osumnjičeni svi Srbi nekadašnji žitelji tog mesta.

PROČITAJTE JOŠ: Civili nisu streljani

- Petković je iz Mađarske izručen Prištini 17. maja 2019. što je, bio prvi slučaj ekstradicije od kada su organi od Euleksa preuzeli procese ratnih zločina i od tada je Petković do 8. jula bio u zatvoru u Podujevu. Međutim, pušten je na slobodu jer tužilašto nije imalo ni jedan jedini dokaz protiv njega, rekao je advokat Todorović.

Kako je on istakao, naročito je uzeto u obzir što Petković marta meseca 1999. godine nije bio na Kosovu jer je od maja 1998. godine bio u inostranstvu. On je naglasio da je prijava protiv Petkovića bila "lažna", o čemu govori i odustajanje tri navodna svedoka od davanja iskaza.

Iako tužilaštvo ima pravo žalbe na rešenje o ukidanju pritvora u roku od 24 sata, advokat Todorović smatra da žalba tužilaštva neće biti usvojena jer je sud oslobodio i pustio osumnjičenog koji nema prebivalište na Kosovu i Metohiji.

Petković je objasnio da je u Mađarskoj u pritvoru proveo sedam i po meseci na osnovu poternice UNMIK-a i dodao da je posle esktradicije u zatvoru kod Podujeva proveo dva meseca. Srećan što je na slobodi i navodi da u kosovskom zatvoru nije bio izložen maltretiranju.