UHAPŠEN U MAĐARSKOJ ZBOG LAŽNE PRIJAVE: Srbin pušten posle optužbi za zločine nad Albancima, vratio se u Srbiju

D. Zečević

utorak, 09. 07. 2019. u 10:32

УХАПШЕН У МАЂАРСКОЈ ЗБОГ ЛАЖНЕ ПРИЈАВЕ: Србин пуштен после оптужби за злочине над Албанцима, вратио се у Србију

Miloš Petković

Specijalni sud u Prištini ukinuo je pritvor Milošu Petkoviću (55) iz Male Kruše kod Prizrena optuženom za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Specijalni sud u Prištini ukinuo je pritvor Milošu Petkoviću (55) iz Male Kruše kod Prizrena optuženom za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva, koji se nalazio u pritvoru zatvora Visokog rizika u Grdovcu kod Podujeva.

Kako "Novosti" saznaju, Petković se dan posle oslobađanja vratio u Srbiju.

Iako je Petković oslobođen iz zatvoru u Podujevo, on je na administrativnom prelazu Merdare, do kojeg ga je dovezao njegov advokat, zadržan više od pet sati, od 11 ujutru do popodnevnih časova.

-Kosovska policija me je zadržala na prelazu jer sudska oduka o mom oslobađanju nije bila u sistemu policije -rekao je Miloš "Novostima" ne skrivajući radost što se posle gotovo desetomesečnog pritvora našao na slobodi.

Po rečima advokata Ljubinka Todorovića, Petkovićevog branioca, on je pritvoren 6. septembra 2018. godine u Mađarskoj na osnovu istrage koju je pokrenuo Euleks, a koja se dovodi u vezu sa događajima 26. i 27. marta 1999. godine u Maloj Kruši kod Prizrena, a zbog koje su osumnjičeni svi Srbi nekadašnji žitelji tog mesta.

PROČITAJTE JOŠ: Civili nisu streljani

- Petković je iz Mađarske izručen Prištini 17. maja 2019. što je, bio prvi slučaj ekstradicije od kada su organi od Euleksa preuzeli procese ratnih zločina i od tada je Petković do 8. jula bio u zatvoru u Podujevu. Međutim, pušten je na slobodu jer tužilašto nije imalo ni jedan jedini dokaz protiv njega, rekao je advokat Todorović.

Kako je on istakao, naročito je uzeto u obzir što Petković marta meseca 1999. godine nije bio na Kosovu jer je od maja 1998. godine bio u inostranstvu. On je naglasio da je prijava protiv Petkovića bila "lažna", o čemu govori i odustajanje tri navodna svedoka od davanja iskaza.

Iako tužilaštvo ima pravo žalbe na rešenje o ukidanju pritvora u roku od 24 sata, advokat Todorović smatra da žalba tužilaštva neće biti usvojena jer je sud oslobodio i pustio osumnjičenog koji nema prebivalište na Kosovu i Metohiji.

Petković je objasnio da je u Mađarskoj u pritvoru proveo sedam i po meseci na osnovu poternice UNMIK-a i dodao da je posle esktradicije u zatvoru kod Podujeva proveo dva meseca. Srećan što je na slobodi i navodi da u kosovskom zatvoru nije bio izložen maltretiranju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

buki

09.07.2019. 10:53

Sta je sve preziveo u zatvoru, to samo on zna. Ima li bar mogucnosti da ih tuzi zbog neosnovanog pritvora? Da li jos negde u svetu ljude vode u pritvor bez ikakvih dokaza, i kome Srbi da prijave te kriminalce koji glumeci drzavne organe zagorčavaju zivot nevinim ljudima i njihovim porodicama? Postoji li jos uvek neki medjunarodni sud pravde, koji funkcionise na principu prava, a ne na principu politike i sile jačeg?

QQ-LELE

09.07.2019. 10:54

I šta sad, čovek leži u zatvoru skoro godinu dana i nikom ništa. Koga da tužis i kolku odštetu da trazis

Ludilo

09.07.2019. 17:53

Koliko nas mrze pa to nije normalno, nad našim optunicama se smeju i kad uhvate nekog zločinca koji je vadio ljudima organe ili je silovao ili klao decu oni ga odmah puste. Neka mrak je još uvek nad Evropom koja ne želi da pogleda činjenicama u oči.

буки

09.07.2019. 18:04

Значи да га спасило само што у том периоду није био на КиМ-ји. Да је којим случајем био, три шиптарска ПО и ЈО "сведока" би га лажним сведочењем сместила на дугогодишњи робију. Они су већ дали и потписали те лажне изјаве, па хоће им Еулекс сада судити за лажно сведочење? Може ли Србија овом човеку да обезбеди бесплатне адвокате и да тужи ту тројицу Шиптара, као и Еулекс за период проведен у затвору?

Branislav

12.07.2019. 11:01

Da je Srbija država, kao što nije, svakog šiptara, bosanskog muslimana i Hrvata starijeg od 35 godina bi hapsili čim kroči na teritoriju centralne Srbije. Pa neka dokazuje da je nevin. Ako smo mi Srbi krivi zato što smo Srbi, onda ista pretpostavka krivice mora da važi za šiptare, bosanske muslimane i Hrvate.