Sveži vitamini tokom celog leta

S. B.

petak, 29. 05. 2020. u 16:28

Свежи витамини током целог лета
Kulture koje možete da zasejete sada da biste u plodovima uživali već za mesec-dva
Ako ste novi u baštovanstvu, nemojte da budete zastrašeni ulaskom u ovu avanturu. Teksaški baštovan Timoti Hemond, zaposlen u "Velikom Garden sitiju", kaže da je njegova mantra "samo ga pusti da raste".

- Baštovanstvo je mnogo više od hrane koju uberete u vrtu. Ono je za mene način na koji svako može da pronađe svoje srećno mesto, na kojem će biti relaksiran - pojašnjava Hemond.

I u pravu je. Praćenje procesa kako od malog semena raste plod je opuštajuća aktivnost. Vrtlari su izloženi nižem nivou stresa od drugih ljudi, pokazalo je istraživanje iz 2010. godine, objavljeno u časopisu Journal of Health Psychology.

Najvažnije je da znate da klima i izloženost suncu diktiraju šta treba da sadite i koliko je potrebno da prođe vremena do žetve, odnosno ubiranja plodova.

- Sunce je šef u baštovanstvu, jer pruža toplotu i svetlost - kaže Džordž Bol, vlasnik kompanije koja se bavi prodajom semenja. - Ukoliko zbog virusa korona kasnite sa prvim usevima željenog povrća, nemojte da očajavate. Postoje povrtne kulture koje brzo rastu i sazrevaju.

Evo nekih od njih:

Bamija

Ako se nalazite u predelu gde je veoma sunčano, dakle na jugu zemlje, pokušajte sa sadnjom bamija, odnosno okre.

- Za sadnju lisnatog zelja potrebno je čekati jesen, ali zato za bamije nije kasno. Zasadite li ih sada, dospeće za berbu već krajem juna ili početkom jula. I imaćete ih na trpezi svakoga dana - kaže Hemond.

Rimska zelena salata

Zelena salata može da bude veoma osetljiva, ali postoje vrste koje su tolerantnije na visoke temperature. Među njima je takozvana rimska zelena salata. Ako je sada zasadite moći ćete da je jedete već za 45 dana.

- Kada uzgajate salatu, vodite računa o tome koliko će biti izložena suncu. Ako je uzgajate tokom leta, preporučuje se da je sadite na mestima gde će biti pod senkom drugih useva ili drveća. Osim toga, ova biljka je plitko ukorenjena i zahteva često zalivanje u krajevima gde nema kiše - otkriva Bol.

Grašak

Posadite grašak sada da biste u njemu uživali u julu. Bol tvrdi da je, kada je reč o ovom povrću, vremenski razmak između sadnje i berbe 60 do 70 dana, u zavisnosti od vrste.

Rotkvice

Rotkvice su jedna od najboljih opcija za novopečene baštovane koji su odlučili da baš sada sade. Zašto? Vrlo brzo rastu, a ukusnije su od onih kupljenih u prodavnici. Od trenutka kada stavite seme u zemlju, pa do onog kada ćete crvene plodove moći da konzumirate proći će 40 do 45 dana.

- Stvarno rastu brzo - ističe Bol. - Još ako ih ostavite u zemlji dovoljno dugo, da imaju vremena da dobiju onu prepoznatljivu gorčinu, onda ste uradili dobar posao. Rotkvice će biti preukusne.

BORANIJA VOLI TOPLU ZEMLjU

Brzo raste tokom leta. Hemond napominje da se, ako želite povrće koje može brzo da završi u vašoj kuhinji, opredelite za neku od sorti boranije. Postoje one kojima je potrebno od 45 do 60 dana da budu spremne za trpezu. Ali budući da vole toplo vreme, seme morate da posadite u toplu zemlju.

- Seme boranije stavljeno u hladno tlo može da propadne pre nego da proklija, a rast biljke u hladnijim uslovima biće usporen - otkriva Bol. - Pojedini baštovani sade boraniju non-stop, na svake dve nedelje sve do početka avgusta, kako bi imali zrele, sveže plodove tokom celog leta i jeseni.